Sari direct la conținut

VIDEO Un vehicul blindat extrem de rar a apărut în dotarea ambelor armate care luptă în Ucraina

HotNews.ro
Un VT-72B folosit de pompierii cehi pe o platforma de transport, una dintre putinele imagini publice cu un vehicul de acest tip, Foto: Pavlicek Lubos / CTK / Profimedia Images
Un VT-72B folosit de pompierii cehi pe o platforma de transport, una dintre putinele imagini publice cu un vehicul de acest tip, Foto: Pavlicek Lubos / CTK / Profimedia Images

Vehicule VT-72B, un tip de vehicule blindate de recuperare bazate pe tancul T-72 sovietic și produse pentru scurt timp în fosta Cehoslovacie la sfârșitul anilor 1980 și începutul anilor ’90, au apărut acum de ambele părți ale războiului din Ucraina, relatează Forbes.

Aceste vehicule de recuperare de pe câmpul de luptă a echipamentelor valoroase precum tancurile și blindatele au fost produse într-un număr mic de fostul stat cehoslovac, câteva unități fiind cumpărate de Germania de Est și India.

Toate celelalte au fost moștenite de statele succesoare ale Cehoslovaciei, Cehia și Slovacia. Însă în prezent niciuna dintre ele nu mai are astfel de vehicule în inventarul lor militar, deși armata cehă operează câteva modele mai noi VT-72M.

Forbes notează că nu este clar ce au făcut cehii și slovacii cu aceste vehicule de 46 de tone și cu doi operatori, însă acum unele unități au ajuns să fie văzute în Ucraina atât în dotarea rușilor, cât și a ucrainenilor.

De ce sunt importante vehiculele de recuperare pentru ambele armate care luptă în Ucraina

Deși la o primă vedere un vehicul blindat de recuperare cu siguranță nu este la fel de interesant precum alte echipamente militare folosite în războiul din Ucraina, ambele armate doresc cu disperare astfel de echipamente în condițiile în care pierd numeroase tancuri, blindate, obuziere autopropulsate și alte vehicule de luptă .

Un vehicul avariat poate fi adesea recuperat de pe câmpul de luptă chiar dacă este abandonat de către echipajul său, însă pentru acest lucru e nevoie de astfel de vehicule specializate.

De altfel, acesta este și motivul principal pentru care ucrainenii au perfecționat de-a lungul lunilor trecute de la începutul războiului „tehnica momeala” de distrugere a unor vehicule inamice imobilizate cu ajutorul unor grenade și alte muniții improvizate lansate tocmai prin trapa tancurilor și blindatelor rusești din drone comerciale de mici dimensiuni.

Astfel de lovituri nu au un rol propagandistic, după cum au speculat unii comentatori văzând că ucrainenii lovesc vehicule deja abandonate de ruși, ci scopul de a asigura că ele sunt scoase definitiv din acțiune și nu mai pot fi recuperate de armata rusă din zone disputate de cele două părți.

O înregistrare video apărută pe rețelele de socializare mai devreme în cursul lunii iulie a arătat de asemenea cum un grup de soldați ruși și-a făcut poze și s-a filmat cu un vehicul Bradley abandonat de ucraineni în timpul ofensivei din Zaporojie, militarii Moscovei neavând însă cu ce să îl tracteze înspre pozițiile lor.

Vehiculele de recuperare germane i-au ajutat deja pe ucraineni în timpul ofensivei din sudul țării

În acest scop, vehiculele VT-72B produse de Cehoslovacia au o macara de 19 tone și o lamă puternică de oțel, care îi conferă și stabilitate suplimentară. El este practic un vehicul din aceeași clasă cu modelul Bergenpanzer 2 furnizat de Germania forțelor ucrainene și adesea confundat cu un tanc din cauza „panzer”-ului din nume, deși este un vehicul de recuperare.

Guvernul german a promis Ucrainei alte 5 astfel de vehicule înaintea summitului NATO de la Vilnius ca parte a unui nou pachet de asistență militară în valoare de 500 de milioane de euro.

Bergenpanze-urile germane au ajutat forțele Kievului să amelioreze din dezastrul unei tentative nereușite a Brigăzii 47 a armatei ucrainene de a traversa un câmp minat din regiunea Zaporojie pe 8 iunie. Brigada a fost nevoită să abandoneze peste 20 dintre cele mai bune vehicule de luptă ale sale.

Ucrainenii au reușit să avanseze suficient pentru a recupera vehiculele cu ajutorul Bergenpanze-urilor abia câteva săptămâni mai târziu.

În ceea ce privește vehiculele VT-72B cehoslovace, acestea au fost și ele văzute în dotarea forțelor armate ucrainene.

Rușii răscolesc Siberia să găsească vehicule de trimis pe front

Faptul că ucrainenii le au nu este o surpriză atât de mare întrucât atât Cehia, cât și Slovacia, le-au oferit sprijin militar, fiind posibil să mai găsească astfel câteva de vehicule rare în depozitele militare. În plus, s-ar părea că Praga a donat Ucrainei câteva modele VT-72B încă din 2014, când Rusia a invadat-o pentru prima oară.

Însă modul în care astfel de vehicule ar fi ajuns în dotarea armatei ruse reprezintă un mister complet, nefiind deloc cunoscut că forțele Moscovei aveau astfel de echipamente până în urmă cu două zile, când pe rețelele de socializare rusești a apărut o înregistrare video cu o coloană transportată înspre front pe șinele de cale ferată.

Vehiculul VT-72B poate fi văzut fugitiv la secunda 00:19 a înregistrării.

„Faptul că rușii activează orice vehicul de recuperare vechi pe care îl pot găsi în vreun parc auto din Siberia nu ar trebui să reprezinte o surpriză. De la extinderea războiului lor în Ucraina în februarie 2022, rușii au pierdut în jur de 300 de vehicule de recuperare și geniu, potrivit confirmărilor analiștilor independenți”, explică analistul militar David Axe în articolul publicat de Forbes.

„Asta înseamnă un număr mare de vehicule de recuperare și geniu, mult mai multe decât majoritatea armatelor au în inventoriul lor”, concluzionează acesta.

Urmărește ultimele evoluții din a 520-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro