VIDEO UPDATE Frankenburger, primul burger creat in vitro pornind de la celule susa de vita, a fost degustat la Londra: "Gust destul de intens", "aceeasi textura", profil general "apropiat de vita"
- Redactia Hotnews
Cantareste 142 de grame si costa 250.000 de euro. „Frankenburger”, primul burger creat in vitro pornind de la celule susa de vaca a fost gatit si degustat luni la Londra, in cadrul unui experiment care ar putea avea un potential revolutionar, scrie AFP.
Doi degustatori atent alesi, o austriaca specializata in „tendinte culinare” si autorul american al unei carti dedicate „gusturilor de maine” au avut onoarea sa primii care mananca in public aceasta friptura creata in laborator, gatita sub ochii lor si ai creatorului lor, omul de stiinta olandez de la Universitatea din Maastricht, Mark Post.
Verdictul: „gust destul de intens”, „aceeasi textura” si un profil general „apropiat de vita” in ciuda unei „lipse de grasimi” evidente, au transat cei doi degustatori, care nu si-au terminat masa, in ciuda pretului prohibitiv de 250.000 de euro.
Mark Post, care a gustat si el o bucatita in timpul acestei prezentari, a concluzionat ca este „un foarte bun inceput” pentru burger, supranumit imediat „Frankenburger” de presa britanica.
„Din punct de vedere ecologic si etic tehnologia in vitro nu prezinta decat avantaje”, crede el, sustinand ca si-ar hrani „fara ezitare” copiii cu aceasta carne, care nu are cum sa fie mai nociva decat carnea normala deoarece „in cele din urma este carne normala”.
In plus, absenta grasimii, separata de carne la inceputul procesului, ofera o hrana mai sanatoasa decat carnea „adevarata”.
In randul criticilor, Tara Garnett, directoarea departamentului de cercetari asupra hranei de la Univesitatea Oxford, considera ca problema este in alta parte. „Avem 1,4 miliarde de oameni care sunt obezi sau supraponderali si in acelasi timp un miliard care se culca cu burta goala. Solutia nu este sa producem pur si simplu mai mult ci sa ne schimbam sistemul de aprovizionare si de preturi”, a declarat ea, la BBC.
Sergey Brin, co-fondator Google care a finantat proiectul lui Mark Post, crede in schimb ca aceasta ar putea „transforma lumea”. „Exista in mare trei scenarii: devenim toti vegetarieni, dar nu cred. Inchidem ochii si vom avea probleme de mesiu. Sau incercam ceva nou”, a spus acesta, intr-un scurt videoclip difuzat inainte ca bucatarul sa aprinda focul.
Impreuna cu echipa sa, acest profesor a avut nevoie de sase saptamani pentru a produce burgerul pornind de la 20.000 de minuscule bucati de carne cultivate in laborator. La acestea au fost adaugate pesmet, sare, pudra de ou si suc de sfecla si sofran, pentru culoare.
„Burgerul nostru este produs plecand de la celule de muschi prelevate direct de la vaci. Nu am modificat nimic. Pentru a fi o reusita, este nevoie de aceeasi aparenta, aceeasi consistenta si speram ca si gustul sa fie cel real”, a precizat Mark Post.
Profesorul apreciaza ca experienta sa este „importanta deoarece carnea produsa in laborator ofera o solutie la problemele majore cu care se confrunta planeta noastra”, permitand crearea de hrana fara pagube majore pentru mediul inconjurator.
Prin cresterea populatiei mondiale, „cererea de carne se va dubla in urmatorii 40 de ani. Astazi, folosim 70% din capacitatile agricole pentru productia de carne. Este evident de ce trebuie cautate alternative”, subliniaza Mark Post.
Productia de carne in laborator ar urma sa permita reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera rezultate din cresterea vitelor, spune omul de stiinta.
Echipa doctorului Post se asteapta pe inceperea comercializarii in urmatorii 10-20 de ani.