Sari direct la conținut

VIDEO UPDATE Partidul prorus Șor protestează în Chișinău, față de actuala guvernare / Manifestanții, aduși cu autocarul / Protestul s-a încheiat după aproximativ o oră şi jumătate

HotNews.ro
Protestul din Moldova de duminică, Foto: Inquam Photos / Andrei Mardari
Protestul din Moldova de duminică, Foto: Inquam Photos / Andrei Mardari

Sute de persoane participă duminică la un protest organizat de Partidul Șor, apropiat Moscovei, la Chișinău, transmite Ziarul de Gardă. Manifestația este condusă de deputatele formațiunii Marina Tauber, Reghina Apostolova, președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu, primarul municipiului Orhei, Pavel Verejanu și alți politicieni. UPDATE Protestul de la Chişinău s-a încheiat după aproximativ o oră şi jumătate, timp în care diverşi vorbitori au ţinut discursuri în care au criticat conducerea ţării. Manifestanţii au strigat sloganuri antiguvernamentale şi împotriva preşedintei Maia Sandu.

Participanții la protest strigă lozinci împotriva guvernării de peste Prut și împotriva președintei Republicii Moldova Maia Sandu.

Reprezentanții partidului Șor susțin că unicul scop al manifestației de duminică este să ceară executivului de la Chișinău să achite integral facturile populației.

Circulația transportului în comun este dată peste cap în centrul capitalei Republicii Moldova din cauza protestului, Șor, scrie deschide.md.

Manifestanți aduși cu autocarele

Din municipiul Bălţi spre Chişinău s-au deplasat duminică dimineaţa opt microbuze şi autobuze cu manifestanţi, potrivit deschide.md, citat de news.ro.

Câteva grupuri de locuitori ai municipiului Bălţi, printre care şi tineri, au pornit organizat duminică dimineaţă spre Chişinău, pentru a manifesta împotriva actualei guvernări. Tinerii vor să ceară micşorarea tarifelor la agentul termic, gaze şi energie electrică. Întrebaţi la îndemnul cui au ieşit să protesteze şi cum văd ei rezolvarea acestei probleme, doritorii de schimbare nu au fost pregătiţi să răspundă.

Oamenii au fost îndemnaţi să participe la miting de către reprezentanţii partidelor „ŞOR”, „PACE” şi Mişcarea Populară, relatează deschide.md.

Şase tineri cu comportament suspect, dintr-o instituţie cu profil sportiv, au fost conduşi duminică la Inspectoratul de Poliţie pentru documentare, iar asupra unuia dintre ei a fost găsit un cuţit, potrivit deschide.md.

Pe de altă parte, câteva persoane s-au adunat în faţa Monumentului lui Ştefan cel Mare din centrul Capitalei pentru a protesta contra Partidului Şor şi a mitingului preconizat în faţa Parlamentului. Oamenii au venit cu steaguri ale României, dar şi ale NATO.

Moldova s-a confruntat cu asftel de mişcări de stradă şi în toamna anului trecut. O investigaţie de presă a arătat că în spatele acestor proteste au stat forţe proruse din Republica Moldova, între care oligarhul Ilan Şor, dat în căutare internaţională.

De altfel, sâmbătă, autorităţile au efectuat peste 20 de percheziţii şi au reţinut opt persoane într-un dosar de finanţare ilegală legat de partidul lui Ilan Şor. Potrivit unui comunicat al Parchetului de la Chişinău, citat de deschide.md, „acţiunile de urmărire penală s-au desfăşurat pe întreg teritoriul R.Moldova, la domiciliile unor membri ai fracţiunii, care sunt implicaţi activ şi sistematic în recepţionarea şi distribuirea banilor în proporţii deosebit de mari către preşedinţi şi vicepreşedinţi ai oficiilor teritoriale a partidului, pentru transportarea şi remunerarea cetăţenilor din diferite regiuni ale ţarii la protestele organizate de Partidul Şor în perioada septembrie 2022 – prezent, inclusiv protestul planificat pentru data de 19 februarie”.

Tensiuni la Chișinău

Protestul din capitala Republicii Moldova vine pe un fond tensionat. Acţiunile de protest preconizate pentru ziua de duminică sunt „orchestrate”, a declarat preşedintele Parlamentului, Igor Grosu, la Radio Moldova. El a spus că Federaţia Rusă mizează în Republica Moldova pe „politicieni corupţi şi vulnerabili”.

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a confirmat luni că a fost dejucat un plan al Moscovei de a destabiliza Moldova prin acţiuni subversive, inclusiv luări de ostatici şi atacuri asupra unor instituţii, în care ar fi urmat să fie implicaţi cetăţeni „cu pregătire militară” din Federaţia Rusă, Belarus, Serbia şi Muntengru.

De atunci, Republica Moldova a interzis accesul în ţară mai multor cetăţeni străini, unii din Serbia şi Muntengru. În cel mai recent exemplu, chiar în noaptea de sâmbătă spre duminică, au fost depistaţi pe aeroportul din Chişinău patru cetăţeni străini care voiau să intre în Moldova cu acte false. Erau cetăţeni din Uzbekistan şi veniseră din Istanbul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro