Sari direct la conținut

VIDEO UPDATE Vicepremierul Viorel Ștefan: ANAF și-a făcut treaba în primele patru luni / Investiții de 5,9 mld lei, venituri în creștere cu 11,8% față de perioada similară a anului trecut

HotNews.ro

Vicepremierul Viorel Ștefan a susținu marți seara că „ANAF și-a făcut treaba în primele patru luni ale anului 2018”, după ce președintele Klaus Iohannis a cerut în urmă cu o zi demisia premierului Viorica Dăncilă, acuzând o execuție bugetară „total nesatisfăcătoare” în primul trimestru al acestui an.

Vezi atașat documentul cu cifrele prezentate de Viorel Ștefan.

Viorel Ștefan a precizat că este vorba de „date asumate de guvern” pentru perioada ianuarie – aprilie 2018, în condițiile în care Klaus Iohannis s-a referit la datele oficiale ale ministerului Finanțelor, disponibile pentru primele trei luni.

Potrivit vicepremierului, în perioada ianuarie- aprilie 2018 veniturile au însumat 89,6 mld lei, în creștere cu 11,8 % față de perioada similară a anului trecut.

Aceste sume „includ sumele încasate din activitatea ANAF și din alte operațiuni care nu sunt gestionate de ANAF: fonduri europene, operațiuni financiare, de capital etc”, a menționat acesta.

Realizat față de venituri programate

Defalcat pe luni, veniturile în ianuarie au fost cu 8,2% mai mari față de aceeași lună a anului trecut, cu 1,9% mai mari în februarie și cu 2,9% mai mari în aprilie față de veniturile programate, a spus el.

Vicepremierul a recunoscut că a existat o scădere de 6,3% a veniturilor față de nivelul programat în martie 2018, dar a argumentat că în acea lună „în economia românească s-a întors circa un miliar de euro” în contul rambursărilor de TVA:

Potrivit lui Viorel Ștefan, sumele încasate de ANAF în primele 4 luni față de sumele programate sunt cu un miliarde de lei mai mari, respectiv 1,4%.

În ceea ce privește impozitul pe venit, încasările sunt mai mici față de primele patru luni din 207 cu 18,2, la o valoare de 8,2 mld lei. Ministrul pune această scădere pe seama reducerii cotei de impozitare a veniturilor de la 16% la 10%.

În același timp, însă, la Contribuțiile de asigurări sociale încasările au crescut de la 22,5 mld lei în perioada ianuarie – aprilie 2017 la 30 mld lei în primele patru luni ale acestui an, un avans de 33,6% care se expică prin transferul contribuțiilor de la angajat la angajator și prin creșterea nivelului de salarizare și a numărului de locuri de muncă.

Ce spune vicepremierul despre investiții

Vorbind despre „cifre finalizate”, Viorel Ștefan a spus că în primele patru luni ale anului investițiile au însumat 5,9 mld lei, o creștere de „100%” față de aceeași perioadă a anului trecut, când au însumat 2,9 mld lei.

În ceea ce priveste deficitul acesta a fost utilizat „în proporție de 98% pentru finanțarea investițiilor”, a susținut acesta.

Ce cifre a mai prezentat vicepremierul Viorel Ștefan:

  • Accize – încasări de 8,8 mld în primele patru luni din 2018, creștere de 14,7%
  • TVA – creșterea mai puțin spectaculoasă de doar 1,1 %
  • Total venituri realizate de ANAF, în creștere de 11,8%, de la 68,4 mld lei în primele 4 luni din 2017 la 76,5 mld
  • Cheltuieli de personal – creștere de 20% în primele patru luni ale anului, comparativ cu aceeași perioadă din 2017
  • Transferurile de sume către Pilonul II de pensii, date disponibile doar pentru ianuarie 2018: 590 mil lei, un plus 19,7% față de ianuarie 207 (493 mil lei)

Declarațiile vicepremierului vin după ce președintele Klaus Iohannis a cerut din nou, luni, demisia premierului Viorica Dăncilă, pentru a „face loc unor oameni competenți”, după ce a acuzat, într-o declarație de presă, o execuție bugetară pe primul trimestru al anului „total nesatisfăcătoare”.

„E imperioasă demisia doamnei Dăncilă, pentru a face loc unor oameni responsabili și competenți”, a spus șeful statului.

Iohannis a acuzat o serie de nerealizări în execuția bugetară față de estimările bugetare, citând exemplul veniturilor din accize, care „reflectă cel mai fidel degringolada din finanțele publice”.

„Cu toate că au crescut prețurile, au reintrodus acciza pe carburant, totuși colectarea de către ANAF se află la 12 % sub program. Aceasta este performața PSD. Cu toate că românii plătesc prețurile mai mari pentru aproape tot, statul nu colectează veniturile cuvenite”, a spus președintele.

Un raport prezentat luni de Ministerul Finațelor arăta că veniturile fiscale ale bugetului general consolidat s-au realizat în proporție de 95,1% din cât a programat Guvernul pe primul trimestru. Documentul mai arată că în ceea ce privește TVA, gradul de realizare al programului de încasări trimestrial a fost de doar 91,4%. La accize, gradul de realizare a fost de doar 87,6%.

Acest document care arată nivelul încasărilor comparativ cu programul a fost publicat abia luni, 7 mai, deși pe 27 aprilie au fost publicate date referitoare la execuția bugetară.Însă, acele date erau doar comparații cu perioada similară din 2017, nu și cu cât era programat.

Citește aici datele oficiale ale Ministerului Finanțelor pentru primul trimestru din 2018.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro