Sari direct la conținut

​VIDEO Va lansa Love Building – un film jucat aproape numai de amatori – un nou trend in cinematograful romanesc?

HotNews.ro
Echipa Love Building, Foto: Adi Marineci
Echipa Love Building, Foto: Adi Marineci

Demarat ca proiect de absolvire a cursurilor scolii Actoriedefilm.ro create de Dragos Bucur, Dorian Boguta si Alexandru Papadopol, lungmetrajul de debut al Iuliei Rugina „Love Building”, proaspat castigator al Premiului Publicului si Mentiunii Speciale a Juriului la Festivalul International de Film Bucuresti (b-est.ro) a fost achiziţionat de MediaPro Distribution si HBO Romania. Un succes nesperat pentru echipa care a lucrat pe gratis sau pe bani putini cu un buget de scurtmetraj si cu stresul neterminarii turnajului in 10 zile. Filmul va fi lansat in sali in 13 septembrie si, cu putin noroc, ar putea fi un eveniment.

Acesti pasionati de actorie lucreaza in viata civila in banci, IT, publicitate sau sunt manageri de flota comerciala. Asa cum altii cultiva bonsai, lor le place cinemaul si dau bani ca sa invete cum sa joace in filme. Placerea e atat de mare incat unii se inscriu si de trei-patru ori la cursuri, cu riscul de a auzi aceleasi lucruri.

„Eu le spun la scoala ca nu le pot garanta ca vor face lungmetraj”, spune Dragos Bucur, unul dintre cei trei initiatori ai scolii. Pana acum, scoala a avut 120 de cursanti pe care i-a tinut in banci timp de patru luni. Desi in mod normal grupele de cursanti ar trebui sa joace la final intr-un scurtmetraj realizat de un regizor profesionist, ambitiile au crescut, asa ca in cei trei ani s-au facut cinci scurtmetraje, sapte mediu metraje si acest lungmetraj, „Love Building”, care va ateriza in 13 septembrie ca un OZN in cinematografele romanesti.

Iulia Rugina spune ca filmul apartine unui „no man’s land”, pentru ca nu e nici „de festival”, nici comedie romantica in genul celor produse de MediaPro Pictures sau al lui „Buna! Ce faci?”. In „Love Building” este vorba despre 14 cupluri care participa timp de o saptamana la o tabara de terapie de cuplu unde sunt dadacite de un psiholog, un sexolog si un psihoterapeut (jucati de Alexandru Papadopol, Dorian Boguta si Dragos Bucur, care sunt si producatori.).

Trailerul filmului

Filmat in color si alb-negru, „Love Building” urmareste uneori ca un fals documentar („mockumentary”) tribulatiile eroilor care se supun sau nu rigorilor taberei aratandu-se mai mult sau mai putin dornici sa-si refaca relatia. „No man’s land”-ul la care se refera regizoarea tine mai ales de faptul ca aproape toti interpretii sunt neprofesionisti – dintre cei 31 de cursanti care au terminat anul trecut, doar patru sunt actori sau studenti la Actorie.

Echipa Love Building

Echipa Love Building

Foto: Adi Marineci

Dragos Bucur: „A contat ca nu eram cunoscuti ca tepari”

Filmul a fost facut in regim de gherila, cu bani putini, putine zile de filmare, dar cu entuziasm. Faptul ca incearca sa fie cat mai natural pe tema relatiilor sentimentale de azi e un atu pentru publicul larg, desi filmul n-a fost gandit ca unul care ar putea rula in sali. (Iulia Rugina spune ca glumeau pe platou imaginandu-si ca fac un film independent, nu unul de scoala. Pana la urma, chiar au facut).

Dragos Bucur isi aminteste: „Am plecat la drum cu idealuri destul de joase – sa filmam pe 5D si in cinci-sase zile de filmare dar, la imboldul lui Dan Chisu, care ne-a ajutat si cu niste bani (a fost coproducator) si cu sfaturi, am vorbit cu diversi apropiati, iar trei dintre ei au fost de acord sa devina coproducatori – Papaya Advertising, Digital Cube si Zbang Film. In trei saptamani am facut preproductia si am strans si banii. A fost o nebunie, un hei-rupism general. Majoritatea oamenilor au lucrat pe gratis, doar cei de la tehnic – electricienii, operatorul sau sunetul au lucrat pe bani putini. Locatia iarasi am luat-o pe bani putini.”

„A contat foarte mult faptul ca noi trei aveam o oarecare credibilitate si ca nu eram cunoscuti ca tepari. Si mai e ceva: eu nu apelez des la oameni pentru ajutor”, adauga Dragos Bucur pentru care proiectul e la fel de important ca propria sa admitere la facultate.

Iulia Rugina isi aminteste ca interpretii au venit de acasa cu haine si recuzita – cu propriile masini, rucsaci sau genti. Chiar si ea a adus niste haine din propriul dulap. „Multe din deal-uri si barter-uri le-am facut prin cursanti”, spune regizoarea. Pentru toata lumea a fost vorba de mai mult decat de un film.

Iulia Rugina, Oana Rasuceanu, Ana Agopian

Iulia Rugina, Oana Rasuceanu, Ana Agopian

Foto: Festivalul B-EST

Scenariul a fost scris matematic

Cooptarea Iuliei Rugina a venit firesc, dupa ce aceasta mai regizase doua scurtmetraje in cadrul scolii. Si, cum ea isi scrie scenariile doar impreuna cu Oana Rasuceanu si Ana Agopian, a devenit evident ca povestea trebuia scrisa la sase maini – sarcina cu atat mai grea cu cat trebuia ca toti cei 31 de cursanti sa aiba o pondere egala.

Oana Rasuceanu explica algoritmul scrierii scenariului in doar doua luni: „Am primit fotografiile cursantilor si am plecat de la look-ul lor si de la datele pe care le aveam despre ei. Am lucrat matematic: stiind ca avem atatea fete, atatia baieti, am conturat povestea si am facut cuplurile, dar a ramas o fata in plus, asa ca ea a trebuit sa vina singura la terapie.” Din pricina ca erau mai mult fete, au iesit si doua cupluri de lesbiene.

Cele 10 zile de filmare au fost un tur de forta, mai ales ca in ultima zi s-au filmat aproape 24 de ore. Iulia Rugina crede ca graba „se simte la mizanscena si decupaj. Daca analizezi cadru cu cadru,vezi ca e filmat ca la televizor: prim-plan, prim-plan, cadru larg. N-am avut timp, iar pe partea de regie asta s-a simtit cel mai tare. Practic, a fost o isterie sa terminam filmarile.”

Ca sa fie sigura de rezultat, regizoarea a facut si montajul, eliminand din material astfel incat povestea sa se rotunjeasca si fiecare personaj sa aiba locul lui. Cel mai verosimil cuplu e cel format din doi actori de filme porno. „Daca lumea iese de la film si spune: <>, inseamna ca ne-a iesit”, spune regizoarea. Nici unul nu se joaca pe sine, dar iluzia functioneaza.

Acesta e un alt atu al filmului care prin subiect, stilistica, interpretarea uneori stangace, ca si prin prospetimea figurilor te face sa crezi ca poate fi ceva real in ce vezi pe ecran. Asta ar putea echilibra dificultatea cuprinderii tuturor personajelor, aprofundarea lor si topirea intr-o poveste coerenta.

Dar filmul ar putea prinde la public si nu e intamplator ca a fost preluat de MediaPro Distribution, care pana acum nu a distribuit in materie de film romanesc decat ce a produs MediaPro Pictures. Cat despre Iulia Rugina, ea isi doreste „cel mai mult ca filmul sa fie vazut de cei care nu se duc la filme romanesti din principiu”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro