Sari direct la conținut

VIDEO Val de filmări în care soldații ruși se plâng că sunt folosiți pe post de „carne de tun” și trimiși în misiuni sinucigașe

HotNews.ro
Război în Ucraina: steag rusesc arborat de forțele rusești în Mariupol, Foto: AP / AP / Profimedia
Război în Ucraina: steag rusesc arborat de forțele rusești în Mariupol, Foto: AP / AP / Profimedia

În ultimele săptămâni pe rețelele de socializare a apărut un val de înregistrări video filmate de soldați ruși din diferite colțuri ale țării care se plâng că sunt folosiți pe post de „carne de tun” și sunt trimiși la atac nepregătiți sau în lupte sinucigașe.

Astfel de înregistrări video au fost filmate de soldați din cel puțin 16 regiuni ale Rusiei, ei plângându-se, printre altele, de instruirea slabă, lipsa echipamentelor, comandanți brutali, rele tratamente și folosirea lor pe post de „carne de tun” pentru misiuni fără nicio șansă de reușită.

Multe dintre aceste înregistrări video au fost traduse de Dmitri, fondatorul cunoscutului site WarTranslated, și analizate de site-ul rusesc independent Verstka care a identificat regiunile din care provin.

Cercetătorul și analistul independent Chris Owen notează pe pagina sa de Twitter că o hartă a locurilor din care provin soldații care au filmat înregistrările arată că aceștia sunt originari din regiuni periferice sau izolate ale Rusiei, o absență notabilă fiind însă reprezentată de zonele bogate din vestul țării.

De altfel, chiar în primele zile de după decretarea mobilizării „parțiale” în Rusia anul trecut a devenit evident că maniera în care aceasta se desfășoară este una asimetrică, cu bărbați de toate vârstele încorporați în zonele mai sărace ale țării și scutiri pe scară largă în marile orașe din vest, precum Moscova și Sankt Petersburg.

S-ar părea acum că această discrepanță este valabilă și în ceea ce privește dotarea soldaților din diferitele regiuni și sectoarele de pe front în care sunt trimiși.

Cum se plâng soldații ruși că sunt trimiși la moarte sigură

1 martie: soldați din Regimentul 1439 constituit în regiunile Krasnoiarsk și Novosibirsk se plâng că sunt „trimiși la măcel”, că li s-a spus că sunt „consumabili”, că s-a tras asupra lor pentru a-i „motiva” și că unitatea a suferit atâtea pierderi încât a trebuit să fie reconstituită de 6 ori.

Ei au făcut un apel direct către președintele Vladimir Putin să ia măsuri pentru corectarea situației și să ia măsuri împotriva comandanților incompetenți.

O înregistrare din data de 6 martie a fost filmată de militarii mobilizați în regiunile Kaliningrad, Murmansk și Arhanghelsk, ei formulând acuzații similiare, că sunt amenințați de comandanți incompetenți care îi trimit în asalturi mortale. Aceștia vorbesc și de problemele cu aprovizionarea pe front.

7 martie: Bărbați mobilizați în regiunea Belgorod de la granița cu Ucraina se plâng că sunt trimiși să ia cu asalt sate din Ucraina fără pregătire.

5 martie: Bărbați din regiunea Krasnodar au filmat un apel în care acuză că sunt trimiși în „atacuri fără sens” în regiunea Donețk. Și aceștia vorbesc de lipsa de instruire, pregătire și susținere.

Soldații ruși îi cer lui Vladimir Putin să îi ajute

4 martie: Militari originari din regiunea Orenburg se plâng că au fost transferați sub comanda unităților separatiștilor pro-ruși din estul Ucrainei și trimiși la atac fără pregătire. Ei se plâng că sunt într-o situație fără speranță și că doar președintele Putin îi poate ajuta.

3 martie: Recruți trimiși pe front din regiunile Mordovia și Mari el fac apel la Putin, afirmând că au fost alocați separatiștilor din Lugansk fără documentație și că sunt trimiși la atac fără antrenamente.

În luna februarie astfel de înregistrări au fost filmate de militari ruși mobilizați în regiunile Omsk, Tuva, Irkutsk, Bașchiria, Mari El, Kaliningrad și Orenburg.

De ce apar aceste înregistrări video acum

Site-ul Verstka notează că acesta este al doilea val de filmări făcute de bărbații ruși mobilizați după 21 septembrie, primul fiind înregistrat înspre sfârșitul lui septembrie și începutul lui octombrie, când numeroși recruți au fost trimiși în grabă pe front pentru a acoperi golurile din sectoarele vulnerabile.

Însă apoi între noiembrie și până la sfârșitul lui ianuarie au apărut puține filmări de acest tip, lucru care se datorează probabil faptului că în perioada respectivă greul luptelor a fost dus în principal de mercenarii Wagner și soldații care s-au înrolat voluntar pentru a lupta în Ucraina.

Însă reluarea atacurilor în direcția Bahmut și în alte sectoare apropiate a dus la trimiterea recruților în luptă.

De altfel, Institutul pentru Studiul Războiului notează în ultima sa evaluare privind situația din Ucraina că inclusiv în Bahmut, unde mercenarii Wagner au fost „vioara întâi” a ofensivei lansate la începutul lui august, operațiunile par să fie preluate de forțele ruse regulate.

ISW mai notează că ofensiva frontală asupra estului orașului a consumat probabil o cotă semnificativă din personalul și resursele Wagner, deși nu este încă evident dacă acest efort a făcut ca ofensiva Wagner să fi trecut de punctul culminant.

Urmărește ultimele evoluții din a 380-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro