Sari direct la conținut

​VIDEOREPORTAJ Viitorul, cu surprize și certitudini – De la biscuiții din făină de greieri, până la roboți care ne ajută la tot mai multe lucruri

HotNews.ro
Un pavilion al targului de tehnologie MakerFair 2018 Roma, Foto: Miruna Cajvaneanu / Hotnews.ro
Un pavilion al targului de tehnologie MakerFair 2018 Roma, Foto: Miruna Cajvaneanu / Hotnews.ro

​Roboții vor avea grijă de bătrâni, dar vor putea, măcar parțial, să țină locul ghizilor turistici, tot mai mulți oameni vor mânca insecte, iar alții vor putea să aleagă să gestioneze o grădină de la distanță, orașele devenind tot mai aglomerate. Hotnews.ro a vizitat târgul de inovație Maker Faire de la Roma și prezintă câteva din proiectele şi ideile care ne pot schimba viaţa: de la la hainele realizate exclusiv din materiale reciclate, până la mănușa-pian și de la instalaţiile tehnologice care cultivă terenuri, până la aplicația utilă pentru cei care au tulburări de învățare.

În perioada 12 – 14 octombrie s-a desfăşurat la Roma a VI-a ediţie a Târgului de inovaţie „MakerFaire 2018”. Este vorba despre versiunea europeană a Târgului cu acelaşi nume, organizat pentru prima oară în Statele Unite şi apoi lansat cu succes și pe Bătrânul Continent.

Târgul de inovaţie de la Roma este unul din cele mai importante din Europa, potrivit organizatorilor, şi a fost structurat în 7 pavilioane, pe o suprafaţă totală de 100.000 mp. Au fost selectate pentru a fi prezentate publicului 700 de proiecte din toate domeniile, iar participanţii provin din 60 de ţări.

Restaurantul unde vezi LIVE reciclarea, haine superbe realizate din resturi

Începem vizita în Pavilionul 6, dedicat Artei, Bioeconomiei, Energiei, Fotografiei şi Produselor reciclate. Practic, e un atelier ”open space”, dominat de un „Restaurant circular”, unde clienţii, în timp ce gustă un sandwich, pot urmări cum se reciclează deşeurile alimentare. Spre exemplu cojile de fructe sau uleiul folosit pentru a prăji cartofi devin carburant biodegradabil, iar furculiţele de plastic sunt transformate în materie primă pentru izolare termică.

Tot la Pavilionul 6, vedem un oraş în miniatură construit exclusiv din scotch biodegradabil, o alternativă ieftină şi distractivă pentru cei mici ca să-şi poată exprima talentul de arhitect, fără a cumpăra jucării de plastic costisitoare. La câţiva paşi, o echipă de studenţi explică vizitatorilor cum se poate realiza o pastă modelantă din amidon de casă, sau chiar din resturi de cartofi. Cu ajutorul unui recipient încălzit şi cu răbdare, se pot construi pahare, linguri sau decoraţii 3D, perfect biodegradabile.

Multe standuri prezintă diferite tehnologii pentru transformarea materialelor în haine şi accesorii ecosustenabile. Din resturi de ţesături iau naştere accesorii colorate, cum ar fi poşete, portofele sau pălării.

Tot în domeniul modei, tehnologia poate da un impuls noilor creaţii: în câteva standuri putem vedea bijuterii personalizate, realizate de imprimante 3D de ultimă generaţie.

Aplicație pentru cei cu tulburări de învățare

Unul dintre cele mai vizitate pavilioane este nr 5, dedicat inteligenţei artificiale, roboţilor, realităţii virtuale şi aeronauticii.

Printre inovaţiile din pavilionul 5 găsim o invenţie cu aplicaţie directă destinată unui public specific, un software elaborat împreună cu Universitatea Tor Vergata din Roma, care se numeşte ImpReading App. Unul dintre creatorii aplicaţiei, Pier Gianni Medaglia explică pentru Hotnews.ro: „Este vorba de un sistem de transpunere a unui text din format PDF, o carte spre exemplu, într-un format special de text, care poate fi citit cu uşurinţă de persoane cu dificultăţi sau tulburări de citire (dislexie), păstrând imaginile din textul original. Există acum o versiune IOS şi una pentru Android”.

„Mănuşa pian”

Numeroase sunt şi inovaţiile care aduc o contribuţie tehnologică în lumea artei. Un grup de tineri a elaborat o mănuşă cu senzori care acţionează tastele unui pian virtual. Un alt pian, electronic de această dată, este conectat la un calculator şi la o imprimantă care „transpune” pe un ecran şi pe hârtie melodia interpretată, creând desene asociate unor piese muzicale celebre, clasice sau moderne.

În zona dedicată proiectelor elaborate de Universităţi şi centre de cercetare facem cunoştinţă cu Pepper şi Holly, doi roboţi care ar putea înlocui în viitor un ghid turistic. Elaborat de CNR (Centrul Naţional de Cercetare din Italia), este un proiect menit să asiste vizitatorii unui muzeu (în cazul acesta, operele şi invenţiile lui Leonardo da Vinci). Pepper este un robot care interacţionează cu utilizatorii: răspunde la orice întrebare legată de operele sau viaţa lui Da Vinci. Holly este un dispozitiv – hologramă care arată observatorilor invenţiile lui Leonardo în 3D, cu posibilitatea de a le explora în cele mai mici detalii. „Pepper are un sistem de recunoaştere facială, „vede” dacă vizitatorul este un copil sau un adult, iar răspunsurile lui sunt pe măsura interlocutorului”, explică pentru Hotnews.ro cercetătorii care i-au creat pe Pepper şi Holly.

Robotul care are grijă de bătrâni

Un alt robot care ar putea schimba viaţa noastră de zi cu zi în viitor este un prototip SunBot realizat de cercetătorii de la Universitatea din Napoli coordonaţi de prof. Silvia Rossi. Responsabilii de proiect ne explică cum i-ar putea ajuta robotul pe bătrânii cu diferite boli: „În Italia sunt 12 milioane de persoane vârstnice, din care 1.2 milioane suferă de demenţă (600.000 de Alzheimer). Robotul nostru are un rol social şi nu numai. El monitorizează activitatea pacientului în timpul zilei – de exemplu, poate propune o plimbare sau lectura unei cărţi – şi îl asistă la diferite gesturi fundamentale, cum ar fi respectarea tratamentului. Din luna februarie va fi folosit în casa unor pacienţi, pentru a vedea impactul pe care îl poate avea în cazuri concrete. În Japonia, roboţii sunt deja folosiţi în casele oamenilor, dar în Italia nu ştim dacă vor fi „bine primiţi” în familiile pacienţilor”.

Un sutien care îţi poate salva viaţa

Tot în domeniul sanitar este prezentat „Palpreast”, un proiect al Universităţii din Pisa, un sutien care ajută la identificarea unor noduli sau tumori la sân. „E un dispozitiv care mimează autopalparea pieptului, ca un prim instrument de prevenire a unor deformaţii. Nu are contraindicaţii şi în curând va putea fi folosit în spitale şi clinici”, explică pentru Hotnews.ro, Lucia Arcarisi, una dintre autoarele prototipului.

Ferma viitorului

Vizita noastră continuă în Pavilionul 4, care este dedicat inovaţiilor din domeniul agriculturii, culturii şi sportului. Printre noutăţile din domeniul agriculturii se numără un nou concept de fermă, „Xfarm”, pus la punct de o societate din regiunea Piemont.

„E o fermă tehnologică, bazată pe centralizarea informaţiilor obţinute pe teren, înmagazinarea lor pe calculator şi elaborarea unor scheme de intervenţie. În trecut, fermierii notau pe un calendar sau pe agende anumiţi parametri naturali. Cu ajutorul unor dispozitive cu senzori şi al unui software special, noi reuşim să facem previziuni exacte şi si monitorizăm suprafeţe mari, cu orice tip de cultură. Există şi o versiune gratuită, care se poate instala pe celular sau PC, si versiuni mai scumpe, care includ implementarea sistemelor senzoriale cu tehnică elveţiană. Am calculat că introducerea sistemului nostru poate reduce considerabil numărul de angajaţi pe care îi are o fermă”, ne explică Andrea Moroni, unul din responsabilii XFarm.

„Grădina personală la distanţă”

O altfel de fermă, de dimensiuni reduse, devine o adevărată tendinţă printre italieni. E vorba de proiectul Orto2.0, un teren- grădină pe care oricine îl poate „adopta” pentru a avea propria producţie agricolă. Clienţii îşi aleg o parcelă de teren, de minim 50 mp, care se află în grădina botanică a Universităţii Tor Vergata. Aici decid ce legume sau plante vor să cultive, în funcţie de sezon. O echipă de tineri urmează instrucţiunile „proprietarilor” şi se ocupă de grădinărit. Fiecare parcelă pate fi urmărită de către proprietari cu ajutorul camerelor video. „Producţia este asigurată: roşii, castraveţi, vinete, salată, toate ajung direct pe masa consumatorilor. În mai puţin de un an, avem deja o clientelă fidelă, iar grădina 2.0 ar putea deveni o modă pentru iubitorii de produse sănătoase”, explică Alessandro Capannini, unul din „grădinarii” proiectului. Ce-i drept, costul este destul de mare, circa 1.400 de euro pe an, însă „satisfacţia de a avea pe masă produse din propria ta grădină este la fel de mare”, spun fondatorii Orto2.0.

Biscuiţi din greieri

Alimentaţia viitorului va cuprinde şi produse mai puţin cunoscute sau apreciate în ziua de azi. De acest lucru sunt convinşi cei de la Cricke, firmă specializată în distribuirea de produse pe bază de insecte. Printre specialităţile pe care ne invită să le gustăm se numără biscuiţii din făină de greieri. Sunt de culoare maronie, cu seminţe de susan deasupra, crocanţi şi cu un gust uşor sărat. „E un aliment bogat în proteine şi care ar putea deveni hrană de bază în viitor. Creşterea greierilor are un impact foarte redus asupra mediului înconjurător, spre deosebire de alte produse pe care noi le considerăm tradiţionale, cum ar fi carnea de vită sau de porc”, ne spun reprezentanţii Cricke.

România, reprezentată de tineri din Piatra Neamţ

Printre cei 700 de expozanți din 60 de ţări, selecţionaţi la Târgul Maker Faire se numără şi o echipă de români. Este vorba de membrii ARC – Atelierului de Robotică Creativă de la Colegiul Tehnic „Gheorghe Cărtianu” din Piatra Neamţ, coordonaţi de profesoarele Gabriela Brânduşa şi Carmen Stanciu.

„Ne-am înscris cu un proiect social, un atelier de robotică realizat cu ajutorul a 15 calculatoare primite ca donaţie. Am adus la Târg un braţ robotic, o maşina robot, un Cub-Led, şi un proiect „Casa inteligentă”, ne spune Gabriela Brânduşa.

Încă din prima zi a Târgului, standul românesc s-a bucurat de un numeros public, în special elevi de la şcolile din Roma. Roboţii ARC şi celelalte proiecte au fost prezentate publicului de către Petru-Dorin Irimia şi Alin Constantin Irimia, ambii activi în cadrul clubului de robotică din Piatra Neamţ.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro