Sari direct la conținut

Vinurile europene se duc pe apa sambetei

HotNews.ro

Industria vinului din Europa merge din ce in ce mai prost in conditiile in care consumul scade vertiginos, iar piata este invadata de produse indoielnice din Africa de sud, Australia sau Chile. Consumul de vin continua sa scada, in special in tarile care sunt in mod traditional consumatoare, ceea ce reprezinta una dintre cauzele stocurilor tot mai mari care atrag cu sine prabusirea preturilor.

Romania merge chiar mai departe. In contextul in care intreaga piata europeana o duce prost, cea autohtona e cvasi-inexistenta, cel putin in ceea ce priveste imaginea in exterior.

Informatia pe scurt:

  • Producatorii de vin din Europa isi vad afacerile amenintate de competitia din Chile, Africa de sud si Australia.
  • Politicienii europeni se chinuie de ani de zile sa faca un program de reforme viabile
  • Perspectivele industriei de profil din Romania sunt tot mai sumbre

    Reforma radicala pe piata vinului

    In ultimii ani, la nivel european, exporturile de vin au stagnat, in timp ce importurile au crescut in mod vizibil.

    Comisia Europeana considera ca pentru o reorganizare comuna a pietei vinului ar fi nevoie urgent de „o reforma radicala”, pentru a imbunatati competitivitatea acestui sector, se arata intr-un comunicat al forului european dupa dezbaterile de joi.

    In luna iunie a anului trecut, Executivul a evocat cateva masuri drastice, cum ar fi simplificarea regulilor pentru etichetare, interzicerea adaugarii de zahar pentru a creste gradul de alcool, suprimarea unora din mecanismele comunitare de sprijin al pietei, ca distilarea, restrictii la drepturile de plantatie, etc.

    Cu toate acestea un plan concret, menit sa reformeze sectorul viticol, urmeaza sa fie publicat abia peste cateva luni.

    Deputati gentili

    Deputatii Parlamentului European considera ca reforma trebuie sa tina cont de extinderea Uniunii Europene prin aderarea Bulgariei si Romaniei, doua tari a caror productie de vin este importanta si care vor trebui sa se adapteze atat la noile masuri de piata si de interventie, cat si la controlul si urmarirea noului regim.

    [c:1:d]Grija politicienilor europeni pentru industria viticola a Romaniei pare mai degraba o amabilitatea in conditiile in care prezenta Romaniei pe pietele europene este cvasi-inexistenta.

    Potrivit statisticilor oferite de Vasile Cotea, presedintele Patronatului National al Viei si Vinului, Romania produce aproximativ 5 milioane de hectolitri anual, din care doar 10% merg la export. Productia este realizata pe o suprafata de sub 200 de mii de hectare.

    “Exportam cu preponderenta in Germania si Rusia. Insa podgoriile din Romania au realizat ca nu e rentabil sa isi exporte produsele. Se orienteza cu preponderenta pe piata interna pentru ca aici profiturile sunt mai mari”, spune Vasile Cotea.

    In opinia acestuia declinul sectorului de vinificatie din Romania va continua.

    “Imaginea vinurilor romanesti e mai buna decat calitatea efectiva a acestora. Avem vii imbatranite iar soiurile nu sunt competitive. Ne-am propus intr-o vreme sa replantam anual cate 12 de hectare de vii de soiuri de calitate inalta, insa nu suntem in stare sa realizam nici 10% din acest plan”.

    Costuri mari, subventii generoase

    [c:2:s]In opinia lui Cotea, costurile reintinerii viilor sunt foarte mari, o vie nou plantata urmand sa produca abia patru ani mai tarziu.

    Cu toate acestea Uniunea Europeana acorda subventii generoase pentru proprietarii de vita de vie.

    Numai pentru anul acesta Roamania va primi aproximativ 20 de milioane de euro, bani alocati industriei viticole, fiecare proprietar putand primi pana la opt mii de euro pentru fiecare hectar pe care a plantat vita de un soi superior.

    Pe langa piata oficiala, piata secundara constituita de vinul produs in gospodarii, adesea din soiuri hibride deci interzise, reprezinta un procent de 40% din total.

    Productia europeana de vin – statistici

    Uniunea Europeana se situeaza pe primul loc ca producator, consumator si exportator de vinuri la nivel mondial. Uniunea Europeana este principalul consumator mondial de vinuri (60%), primul importator (12 milioane hectolitri in 2005) si primul exportator (13 milioane hectolitri in 2005).

    Viticultura europeana ramane un sector important al exporturilor, reprezentand 60% din productia mondiala.

    Franta este principalul producator de vin al Uniunii, cu o medie de 55 milioane hectolitri pe an. Ea este urmata de Italia (51 milioane hectolitri) si Spania (43 milioane hectolitri).

    Importurile europene provenite de la alti patru producatori mondiali principali au crescut spectaculos in ultimii zece ani: Africa de Sud (+770%), Australia (+500%), Chile (+270%) si Statele Unite (+160%).

    Viticultura europeana reprezinta peste 1,6 milioane de exploatari, care acopera 3,4 milioane de hectare si ofera 5,4% din valoarea productiei agricole a Uniunii, in timp ce nu absoarbe decat 2,5% din cheltuielile Fondului European de Garantare Agricola.

  • ARHIVĂ COMENTARII
    INTERVIURILE HotNews.ro