Virgil Popescu, despre furnizorii de gaze care nu vor să reducă prețurile: Nu e un comportament corect în piață, când cumperi mai ieftin e normal să vinzi mai ieftin
- Redactia Hotnews
Ministrul economiei Virgil Popescu a criticat din nou furnizorii de gaze care nu vor să reducă prețurile începând cu 1 iulie când va fi liberalizată piața. Aceasta în condițiile în care prețul gazului la producător a scăzut foarte mult. Ministrul a spus că în cazul în care acest comportament continuă, statul va interveni pe baza Legii Concurenței.
„Anumiți furnizori care nu doresc să scadă prețul la gaze, doresc să mențină oferta. Aceeași ofertă, la același preț. Dar după mine, nu e un comportament corect în piață. Dacă cumperi mai ieftin e normal să vinzi mai ieftin. Și de aceea avem legea concurenței: în cazul în care vedem că acest comportament continuă, să intervenim și pe baza Legii concurenței să îi obligăm pe acei furnizori, până ce piața se așază timp de șase luni de zile, să își modifice ofertele în așa fel încât să intre și alți competitori pe piață”, a declarat ministrul luni, în Parlament, la Ora Guvernului.
Ministrul a mai spus că sunt câțiva furnizori care oferă un preț mai mic, însă există o problemă administrativă care nu-i lasă să vândă oriunde. „Și sunt deja competitori pe piață care oferă mai un preț mai mic, dar tot această Lege a energiei electrice nu îi lasă, de exemplu pentru cei de la compania Oltenia să vândă în Iași, pentru că administrativ au o blocare – și trebuie rezolvat și acest lucru – că trebuie să aibă sedii acolo unde doresc să vândă. Ori asta nu e normal. Ne vom asigura că piață dacă piața este liberă, să fie liberă și funcțională”, a precizat ministrul.
Virgil Popescu a mai spus că nu există un moment mai prielnic decât acum de liberalizare, când prețul pe piețele europene și regionale este scăzut. „Și ea nu vine singură, liberalizare vine cu un pachet de gas realease prin care producătorii sunt obligați să vândă la un preț de pornire pentru licitație la prețul pieței de la Viena care este foarte jos. Desigur am văzut reacții ale furnizorilor sau non reacții ale furnizorilor”, a mai spus Popescu.
Nu este pentru prima oară când ministrul economiei îi critică pe furnizorii de gaze. A afirmat recent că este o golănie ce fac furnizorii. Spune că a discutat cu Consiliul Concurenței pentru a găsi o modalitate de intervenție pentru a limita adaosurile. Guvernul ar putea aproba o ordonanță de urgență în acest sens.
„Mi se pare o golănie, ca să-i spun tot aşa, pentru că nu poţi să vii în acest program de Gas Programme Release în care tu (furnizorii de gaze, n.r.) nu cumperi gazul la 25 (de lei/MWh, n.r.), dar îl cumperi la 28, la 30 de lei, deci cu mult sub preţul cu care îl cumpărai, şi tu menţii preţul către clientul casnic sau către clientul industrial care îţi este captiv la acelaşi preţ”, a declarat joi Virgil Popescu.
Reamintim că începând cu 1 iulie 2020, prețurile pentru furnizarea gazelor naturale la clienții casnici nu vor mai fi reglementate de către Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), acestea urmând a se forma liber pe piaţă, în funcţie de cerere şi ofertă. Noul contract de furnizare poate fi încheiat cu furnizorul actual sau cu oricare alt furnizor de gaze naturale.
Clienţii casnici pentru care furnizarea gazelor naturale se face în prezent la preţuri reglementate de ANRE trebuie să identifice oferta de furnizare care corespunde cel mai bine nevoilor lor şi să încheie, până la data de 30 iunie 2020, un contract de furnizare a gazelor naturale în regim concurențial.
Noul contract de furnizare poate fi încheiat cu furnizorul actual sau cu oricare alt furnizor de gaze naturale, dintre cei licențiați de către ANRE, care activează pe piaţa cu amănuntul de gaze naturale, prin una dintre următoarele modalităţi:
- acceptarea unei oferte publicate de către un furnizor, pe care clientul o consideră mai avantajoasă;
- solicitarea, de la oricare furnizor, a unei oferte privind condiţiile comerciale şi preţul de furnizare, în vederea negocierii acestora, după caz;
- selectarea furnizorului prin procedee specifice de licitaţie/achiziţie publică, dacă este cazul.
Pentru efectuarea unei analize comparative a ofertelor-tip de furnizare a gazelor naturale existente pe piață, se poate accesa aplicația „Comparator oferte-tip de furnizare a gazelor naturale”, disponibilă pe pagina de internet a ANRE, la adresa: http://www.anre.ro/ro/info-consumatori/comparator-oferte-tip-de-furnizare-a-gn, sau prin descărcarea pe dispozitivele mobile a aplicației ”ANRE”, disponibilă în magazinele online de aplicații App Store și Google Play.
După ce sunt adăugate criteriile de selecție, vor fi afișate oferte din partea mai multor furnizori din zona în care se află clientul. Prețul final de furnizare cuprinde prețul la producător, costul de transport și tariful de distribuție. De asemenea, există și un convertor MWh în KWh.
Citiți pe această temă și