vitMATINA Invidia si gelozia la locul de munca. Barbatii sunt diferiti de femei
Un studiu efectuat de cercetatori din Spania, Olanda si Argentina sugereaza ca intr-un mediu de lucru concurenta intre persoanele de acelasi sex afecteaza mai mult femeile decat barbatii. Cu toate acestea, abilitatile sociale ale unui rival provoaca gelozie si invidie profesionala in mod egal la ambele sexe. Studiul a fost publicat in Revista de Psicología Social.
Competitia intre femeila locul de munca
“Femeile sunt mai geloase daca rivala este mult mai atractiva si mai invidioase, daca rivala este mult mai puternica si dominatoare. La barbati nu s-au gasit caracteristici ale rivalilor care sa provoace gelozie sau invidie, afirma, Rosario Zurriaga, cercetator la Universitatea din Valencia si unul dintre autorii studiului.
Rivalitatea intrasexuala este concurenta cu alte persoane de acelasi sex cauzate de dorinta de a obtine si mentine accesul la sexul opus. Cercetatorii au analizat acest tip de rivalitate cu ajutorul chestionarelor distribuite direct la 200 de subiecti la locul de munca.
Ei au distins intre doua emotii: gelozie si invidie.
- Gelozia este o amenintare sau pierderea succesului intr-o relatie din cauza implicarii unui rival si implica o pierdere sau amenintarea unei pierderi.
- Invidia este un raspuns al indivizilor la succesul, aptitudinile sau calitati unei alte persoane, pe care le doresc si ei si implica o lipsa atunci cand se compara cu persoana invidiata.
Potrivit rezultatelor lor, concurenta intre persoane de acelasi sex provoaca, in general, gelozie si invidie mai mult la femei. Cu toate acestea, competentele sociale ale rivalilor provoca ambele emotii, atât la barbati cat si la femei. “Acest rezultat arata importanta abilitatilor sociale la locul de munca”, a declarat Zurriaga.
Prevenirea efectelor negative ale acestor emotii
“Cercetarea noastra intentioneaza sa clarifice rolul emotiilor la locul de munca. Aceste sentimente nu au fost studiate in contexte de munca si pot provoca stres in rândul persoanelor si afecteaza negativ calitatea vietii la munca”, a adaugat Zurriaga.