vitMATINA SONDAJ Care credeti ca este cea mai puternica durere?
”Durerea este atat un blestem si o binecuvantare”, spune Jürgen Sandkühler, sef al Departamentului de Neurofiziologie la Centre for Brain Research, Viena. Pe de o parte, durerea are o functie importanta de protectie pentru oameni. Pe de alta parte, exista dureri care nu au nici un „sens biologic„. Atunci cand acestea apar, durerea devine o boala si poate duce la scaderea calitatii vietii oamenilor. Dar cum apare de fapt durerea?
Senzorii speciali de durere raspund la stimuli puternici, durerosi, care pot deteriora eventual tesutul. Stimulii ajung prin intermediul cailor neuronale la maduva spinarii. Informatiile despre durere sunt procesate complet chiar si în aceasta etapa. Stimulii pot fi amplificati sau suprimati. In acest stadiu isi exercita influenta cele mai puternice analgezice disponibile, cunoscute sub numele de opioide – substante similare cu morfina. De la maduva spinarii stimulii sunt transmisi mai departe la creier si este produsa prima senzatie neplacuta de „durere”. „Durerea trebuie sa fie destul de neplacuta pentru noi pentru a evita situatii dureroase si riscuri pentru sanatatea noastra”, spune Sandkühler.
Oameni care nu pot simti durerea
Multi dintre membrii unei familii din Pakistan sunt în imposibilitatea de a simti durerea deoarece acestia au un defect genetic. Ca rezultat, copiii care sunt afectati nu stiu daca si-au rupt un os, inflamatiile trec neobservate si, prin urmare, nu pot fi tratate. Speranta de viata a persoanelor care sunt în imposibilitatea de a simti durerea este considerabil mai mica. Faptul ca nu simti nici o durere „nu este o binecuvantare in acest caz, ci mai degraba un dezavantaj considerabil pentru sanatatea ta”.