Vladimir Putin cere un rival rusesc pentru PlayStation și Xbox / Seinfeld a produs și jucat într-un film pentru Netflix / Kindle face prostii în SUA
Vladimir Putin cere un rival rusesc pentru PlayStation și Xbox ● „Age of Mythology” se întoarce anul acesta într-o variantă remastered ● Berea ar putea deveni mai bună cu ajutorul A.I. ● Seinfeld a produs și jucat într-un film pentru Netflix ● Emma Stone joacă un rol misterios în „Kinds of Kindness” ● Andrew Garfield e Winston într-o nouă carte audio „1984” ● Kindle face prostii în SUA
Vladimir Putin cere un rival rusesc pentru PlayStation și Xbox
„Președintele rus Vladimir Putin a dat instrucții guvernului să ia în considerare problema organizării producției de console de jocuri și console în Rusia”, ne-a informat miercurea aceasta TASS, cea mai cunoscută agenție de presă a statului rus, citând un comunicat publicat pe site-ul Kremlinului. În acest sens a fost întocmit deja un plan cu 83 de puncte, deci nu e nicio glumă la mijloc.
„Luați în considerare problema organizării producției de console de jocuri și console de jocuri staționare și portabile, precum și crearea unui sistem de operare și a unui sistem cloud pentru livrarea de jocuri și programe către utilizatori”, se arată în lista de indicații citată de TASS, agenție care ne mai informează că „termenul limită de executare a comenzii este stabilit până la data de 15 iunie 2024”.
Limbajul pare edificator pentru modul în care funcționează lucrurile în Rusia în ziua de azi. TASS amintește de asemenea că RVI (Russia Venture Investments), o companie de stat care, printre altele, s-ar ocupa aparent și de dezvoltarea industriei jocurilor video, a anunțat în februarie că va prezenta guvernului condus de premierul Mihail Mișustin un plan în acest sens pentru o perioadă de 5 ani.
„Foaia de parcurs a fost întocmită, ea luând în considerare inclusiv propunerile autorităților executive, organizațiilor guvernamentale și comunității profesioniste de jocuri”, anunță acum presa rusă. Potrivit TASS, RVI intenționează „să restabilească relațiile cu fondurile și organizațiile industriei de jocuri cu rădăcini rusești” și „anul viitor va dezvolta măsuri permanente de sprijinire a dezvoltării jocurilor video”.
Iar „apariția unei console de jocuri cu funcționalități depline este planificată pentru 2026-2027”. TASS nu precizează asta, dar mi se pare evident că jocurile vor fi unele care să dezvolte simțul patriotic și alte lucruri aferente, mai ales că Moscova a făcut încă din noiembrie 2022 o listă cu jocurile video care nu sunt pe gustul ei. Aș zice totuși că nimeni nu îl întrece pe Lukașenko cu vestea asta, tot din 2022:
Drum roll, please!
Alexander Lukashenko has unveiled the first „Belarusian computer”
The only very minor drawback is that its parts are currently only 12% Belarusian, although he insists that will soon change pic.twitter.com/28wDpFshOF
— Francis Scarr (@francis_scarr) September 1, 2022
„Age of Mythology” se întoarce anul acesta într-o variantă remastered
O veste ceva mai serioasă din lumea jocurilor video a venit tocmai de la Xbox Game Studios, care a anunțat recent alături de studioul World’s Edge că Age of Mythology: Retold va fi lansat anul acesta. Pentru cei care au ratat vestea sau au uitat de ea, Xbox a anunțat încă din 2022, când s-au împlinit 20 de ani de la lansarea Age of Mythology, că lucrează la o variantă „remastered” a sa.
„În Age of Mythology: Retold nu actualizăm doar motorul de joc și aducem toate acele îmbunătățiri calitative de așteptat de la World’s Edge, ci și venim cu o artă mai de actualitate. Asta înseamnă modele 3D cu totul noi, animații cu totul noi, texturi, UI, VFX, tot ce e de așteptat”, a declarat acum Melinda Rose, directorul artistic al jocului. Mică paranteză: deși titlul e la Xbox, el va fi disponibil și pentru PC.
Nici nu avea cum să fie altfel pentru cel mai popular joc spin-off al Age of Empires. Chiar dacă încă nu avem o dată de lansare fermă pentru Retold, probabil va fi anunțată și ea destul de curând. Pentru cei care s-au jucat Age of Mythology când a apărut, mă gândesc că marele șoc va fi să îți dai seama că au trecut peste 2 decenii de atunci. Da, suntem bătrâni, dar ne putem consola cu un trailer:
Din păcate, trailerul e de anul trecut și nu dezvăluie oricum prea multe, iar noul video cu directoarea pentru artă a Age of Mythology: Retold prezentând modernizările aduse graficii e cam „cringe”:
Berea ar putea deveni mai bună cu ajutorul A.I.
O consolare ceva mai călduroasă ne-a oferit-o însă revista Smithsonian, care ne-a informat joi că oamenii de știință au descoperit o metodă să facă berea mai bună, cum altfel decât cu ajutorul A.I.? Mai exact, cercetătorii din Belgia au petrecut peste 3 ani creând un model de învățare automată („machine learning”) care să analizeze compoziția chimică a unei beri și să prognozeze apoi cât de bună e.
Ca să îți faci o idee despre cât de serios a fost studiul publicat acum în Nature Communications, cercetătorii au folosit un eșantion de 250 de beri din 22 de stiluri diferite de bere și au înregistrat pentru fiecare caracteristici precum cantitatea de zahăr, pH-ul, conținutul de alcool și concentrațiile a peste 200 de compuși care creează diferitele gusturi și arome.
Pentru a-și antrena modelul ei au folosit de asemenea peste 180.000 de recenzii publicate pe site-ul RateBeer, dar și 16 degustători profesioniști. La final, ei au întrebat modelul A.I. ce modificări ar putea fi făcute diferitelor sortimente de bere pentru a deveni mai bune. Pentru a testa dacă el nu zice prostii, cercetătorii au adăugat diverși compuși chimici berilor pe baza sugestiilor sale.
Apoi s-au întors la experți, concluzia fiind „o îmbunătățire semnificativă a aprecierii generale”, atât pentru berile alcoolice, cât și cele fără alcool, potrivit studiului. Cercetătorii nu cred însă că berarii ar trebui să înceapă să adauge alți compuși produselor lor, cum au făcut ei în experimente, ci mai degrabă să le folosească modelul pentru a aduce ajustări rețetelor și procesului de producție.
Că tot se apropie sezonul (FOTO: Thiago Santos / Alamy / Profimedia Images)
Seinfeld a produs și jucat într-un film pentru Netflix
Trecând la domeniul cinematografic, sarea și piperul rubricii Nerd Alert, tot joia aceasta am aflat de la Netflix că Jerry Seinfeld a scris, regizat și produs un film pentru platforma sa de streaming. Pe lângă asta, comediantul american va și juca unul dintre rolurile principale. Colaborarea a fost anunțată de fapt în 2021, dar cumva mi-a trecut complet pe sub radar. Însă acum știm tot ce e de știut despre.
„Michigan, 1963. Kellogg’s și Post, dușmani jurați ai cerealelor, se întrec să creeze un produs de patiserie care va schimba pentru totdeauna micul dejun. O poveste a ambiției, trădării, zahărului și a unor lăptari amenințători”, scrie descrierea oficială a filmului care se va numi Unfrosted. Nu intru în mai multe detalii, fiindcă îți poți face o idee bună despre ce e vorba din trailerul de puțin mai jos.
Evident, filmul va fi unul de comedie. Iar, pe lângă Seinfeld, în lungmetraj vor juca unele dintre cele mai cunoscute nume din serialele americane ale acestui gen și nu numai: Melissa McCarthy, Jim Gaffigan, Amy Schumer, Hugh Grant, Max Greenfield, Christian Slater, Bill Burr, Daniel Levy, James Marsden, Jack McBrayer, Thomas Lennon, Bobby Moynihan, Adrian Martinez, Sarah Cooper și Fred Armisen.
E o distribuție de top, după cum probabil era de așteptat având în vedere numele implicate – Seinfeld și Netflix, adică. Comediantul american a dezvăluit că s-a gândit de ani de zile să facă un film despre „inventarea” Pop-Tarts, acele prăjiturele ce pot fi făcute la toaster, extrem de populare în SUA ca mic dejun, întrucât e un fan uriaș al lor încă din copilărie și că gusturile nu i s-au schimbat între timp.
„Prima mea amintire cu Pop-Tarts, odată ce le-am gustat, e că am presupus că nu vor mai continua să facă alte tipuri de mâncare. Că nu va mai fi necesar să mănânci altceva”, a declarat el acum pentru Tudum, un fel de site de știri al Netflix. Filmul va fi lansat pe platforma de streaming în data de 3 mai și uite trailerul de care ziceam și despre care cred că e cât se poate de edificator:
Emma Stone joacă un rol misterios în „Kinds of Kindness”
Colaborarea cu regizorul grec Yorgos Lanthimos, cunoscut pentru filmele sale cu premise bizare, i-a adus recent actriței americane Emma Stone Premiul Oscar, Premiul BAFTA și Globul de Aur pentru cea mai bună actriță într-un rol principal. Premiile nu au venit tocmai ca o surpriză având în vedere că Poor Things a fost unul dintre cele mai apreciate filme apărute anul trecut în cinematografe.
Ca o paranteză, în caz că nu ai mai ajuns să îl vezi la cinema, el e disponibil în streaming de săptămâna aceasta pe Disney+. Acum însă avem primele imagini și din Kinds of Kindness, următorul film la care au colaborat Stone și Lanthimos. Pe lângă Stone, în viitorul lungmetraj al cineastului grec vor juca Willem Dafoem, Margaret Qualley, Jesse Plemons, Hong Chau, Mamoudou Athie și Hunter Schafer.
Deci vorbim din nou de o distribuție stelară. „Kinds Of Kindness este o poveste triptică, urmărind un bărbat fără alegere care încearcă să preia controlul asupra vieții sale; un polițist care este alarmat că soția sa dispărută pe mare s-a întors și pare o persoană diferită; și o femeie hotărâtă să găsească un anume cineva cu o abilitate specială, care este destinat să devină un lider spiritual prodigios”.
Asta ne spune descrierea oficială a lungmetrajului. Trailerul lansat zilele trecute e la fel de misterios, după cum remarcă și revista Empire. Fanii lui Lanthimos vor observa probabil și că imaginea din noul film pare destul de diferită față de stilul vizual cu care ne-a obișnuit. Un alt mister e deocamdată data lansării în cinematografele de la noi, dar ea va fi probabil apropiată de cea a premierei din SUA – 21 iunie.
Andrew Garfield e Winston într-o nouă carte audio „1984”
Apropo de actori de reper din generația mai tânără de la Hollywood, unul dintre ei e fără doar și poate Andrew Garfield, pe care îl vom putea auzi în curând într-un proiect mai inedit pentru el: o audiobook pe Audible. Entuziasmul e legat de rolul căruia acestuia îi va da vocea: Winston Smith din romanul 1984 al scriitorului britanic George Orwell, o carte care chiar nu are nevoie de niciun fel de prezentare.
Din câte pot să îmi dau seama, rolul va fi primul pentru el după cel din filmul Spider-Man: No Way Home (2021), care s-a bucurat de un succes uriaș în cinematografe în timpul pandemiei COVID, și apreciatul serial Under the Banner of Heaven(2022). El anunțase în aprilie 2022, cu puțin timp înainte de apariția serialului tradus la noi de Disney+ cu titlul Sub Semnul Credinței, că va lua o pauză de la actorie.
Ulterior a revenit asupra deciziei dar deocamdată n-a apărut în vreun film sau serial nou. Ei, dar vorbesc prea mult despre el în condițiile în care în noua carte audio Tom Hardy îi va da vocea lui Big Brother și Cynthia Erivo va fi Julia, printre alții. Coloana sonoră a fost compusă de solistul trupei Muse, Matt Bellamy, care a făcut referințe la 1984 în mai multe melodii ale sale. Apare pe Audible în data de 4 aprilie.
Kindle face prostii în SUA
Trecând de la audiobooks la eBooks, săptămâna aceasta am avut și un exemplu de „așa nu” în ceea ce privește A.I. Presa americană a arătat de ceva timp că site-ul Amazon, cel mai mare retailer online din lume după cifra de afaceri, e inundat cu anunțuri pentru tot felul de produse dubioase și că secțiunea sa de recenzii pentru produse nu e imună față de cele scrise de „boți”.
Noutatea acum e, după cum arată futurism.com, că situația s-a „revărsat” și asupra Kindle, tableta de citit cărți electronice pe care o produce Amazon și care, la fel ca compania-mamă, e lider mondial de piață pe segmentul său. Despre ce e vorba? În SUA Amazon vinde dispozitivele sale Kindle într-o versiune care afișează reclame, acestea fiind arătate pe ecranul de blocare (lock screen) al tabletelor.
Amazon le oferă celor care iau versiunea cu reclame un discount de 20 de dolari de la prețul de bază de 189,99 de dolari cu care vinde Kinde. Oferta poate fi tentantă având în vedere că poți trece oricând la varianta „ad-free” dacă plătești diferența de 20 de dolari iar reclamele acelea sunt oricum pentru cărți. Kindle a început însă de câteva luni să afișeze reclame la tâmpenii de cărți „scrise” de A.I.
Când spun tâmpenii de cărți nu e vreo exagerare, fiind vorba de produse scoase la vânzare fără să fie trecute prin vreun filtru uman, ci doar generate într-un număr cât mai mare pentru a putea fi scoase la vânzare pe Amazon mai rapid decât le pot șterge administratorii site-ului. Câteva dintre titlurile generice sunt Aventurile Secrete ale Pădurii Magice, Băiețelul și Monștrii sau Ghicitori ale Alchemiei.
Și mai grav e că unele din cărțile scoase pe bandă rulantă cu ajutorul A.I. par plagiate ale unor opere reale. Evident, Amazon a dat asigurări că a șters titlurile identificate în investigația futurism.com ca fiind generate de A.I. Însă Amazon dădea asigurări încă din vara anului trecut că a început să folosească la rândul său A.I. pentru a identifica falsurile, inclusiv din secțiunea de recenzii.
Nu e întru totul clar câte din variantele Kindle vândute la noi ca „refurbished” ar putea fi afectate de situație sau dacă ea e una specifică doar utilizatorilor din SUA. Dar, mai mult decât orice, ea ne arată încă o dată că, deși se bat cu cărămida în piept cum combat ei dezinformările și falsurile, marii giganți tech fie sunt neputincioși în această privință, fie nu investesc în mod real resursele de care e nevoie.
Et tu, Brute? (FOTO: Jeff Morgan 08 / Alamy / Profimedia Images)
În caz că ești curios să citești și rubrica Nerd Alert de weekendul trecut, o poți găsi aici: