Sari direct la conținut

Volodimir Zelenski și Donald Trump au discutat pentru prima dată în ultimii 5 ani. Ce au stabilit cei doi

HotNews.ro
Volodimir Zelenski și Donald Trump au discutat pentru prima dată în ultimii 5 ani. Ce au stabilit cei doi
Donald Trump și Volodimir Zelenski, întâlnire din 2019 Foto: Evan Vucci / AP / Profimedia

Fostul președinte american Donald Trump a declarat că „a avut o convorbire telefonică foarte bună” cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în timp ce liderul de la Kiev a precizat că au discutat despre „importanța vitală a sprijinului bipartizan și bicameral” al Statelor Unite pentru Ucraina, potrivit CNN și Kyiv Independent.

Apelul dintre cei doi lideri, care au avut o relație complicată pe timpul mandatului lui Trump, marchează prima lor conversație de când Trump a părăsit Casa Albă și are loc la o zi după ce a acceptat oficial nominalizarea Partidului Republican pentru funcția de președinte. De asemenea, are loc pe fondul îngrijorărilor din Europa cu privire la politica lui Trump față de războiul Rusia-Ucraina, dacă ar câștiga alegerile prezidențiale din noiembrie.

„Președintele Zelenski al Ucrainei și cu mine am avut o convorbire telefonică foarte bună mai devreme astăzi. M-a felicitat pentru o Convenție Națională Republicană foarte reușită și pentru faptul că am devenit candidatul republican la funcția de președinte al Statelor Unite”, a declarat Trump într-o postare pe rețeaua sa de socializare, Truth Social. „A condamnat odioasa tentativă de asasinat de sâmbăta trecută și a remarcat faptul că poporul american s-a reunit în spiritul unității în aceste vremuri”.

„Îl apreciez pe președintele Zelenski pentru că mi-a întins o mână pentru că eu, ca viitor președinte al Statelor Unite, voi aduce pacea în lume și voi pune capăt războiului care a costat atât de multe vieți și a devastat nenumărate familii nevinovate. Ambele părți vor fi capabile să se reunească și să negocieze un acord care să pună capăt violenței și să deschidă calea spre prosperitate”, a continuat Donald Trump.

Într-o postare pe X în care descrie apelul, Zelenski a declarat că l-a felicitat pe Trump pentru nominalizarea sa și a condamnat „tentativa șocantă de asasinat din Pennsylvania”.

„I-am urat putere și siguranță absolută în viitor”, a spus el. „Am remarcat sprijinul vital bipartizan și bicameral american pentru protejarea libertății și independenței națiunii noastre”.

„Am convenit cu președintele Trump să discutăm în cadrul unei întâlniri personale ce pași pot face pacea echitabilă și cu adevărat durabilă”, a concluzionat liderul de la Kiev.

De la invazia Rusiei în Ucraina în 2022, Trump a declarat în mod repetat că ar putea rezolva războiul din Ucraina într-o zi, dar rămâne neclar cum va urmări să asigure pacea.

În cadrul dezbaterii prezidențiale de luna trecută, Trump a declarat că termenii lui Putin pentru un acord – care ar include cedarea de către Ucraina a celor patru teritorii ocupate în prezent de Rusia – sunt „inacceptabili”. Dar fostul președinte și aliații săi au criticat, de asemenea, trimiterea de ajutor militar american la Kiev.

Trump a criticat mult timp cheltuielile NATO pentru apărare. În februarie, fostul președinte a declarat că ar încuraja Rusia să facă „ce vrea” oricărei țări membre NATO care nu respectă orientările privind cheltuielile pentru apărare, alarmând mulți lideri de la Washington și din Europa.

Trump și Zelenski au, de asemenea, propria lor istorie. În urmă cu aproape cinci ani, Trump a făcut presiuni repetate pentru ca Zelenski să îi investigheze pe rivalul său politic Joe Biden și pe fiul acestuia, Hunter, în cadrul unei convorbiri telefonice înainte de alegerile din 2020. Acel „telefon perfect”, în cuvintele lui Trump, a dus la prima sa destituire în Camera Reprezentanților. Măsura nu a trecut de Senat.

Diplomații europeni s-au pregătit pentru posibila revenire a lui Trump la Casa Albă, a relatat anterior CNN, lucrând la stabilirea unor bariere de protecție pentru NATO și încercând să asigure un sprijin durabil pentru Ucraina în războiul său cu Rusia.

Săptămâna trecută, când Zelenski s-a aflat în SUA, el a declarat că „toată lumea așteaptă luna noiembrie”, inclusiv Putin. El a mai spus că Biden și Trump sunt „foarte diferiți”, dar ambii susțin democrația, motiv pentru care a afirmat: „Cred că Putin îi va urî pe amândoi”.

INTERVIURILE HotNews.ro