Sari direct la conținut

Vom călători în UE doar cu „pașaport de vaccinare”? Precedentul „Carnetului Galben”

HotNews.ro
Pașaport pe care este menționată vaccinarea anti-COVID19, Foto: Profimedia Images
Pașaport pe care este menționată vaccinarea anti-COVID19, Foto: Profimedia Images

Crearea unui pașaport de vaccinare european ar putea fi unul dintre cele mai fierbinți subiecte de pe agenda liderilor UE, care sunt presați din toate direcțiile să ia o decizie în acest sens. Un asemenea certificat ar reprezenta însă un precedent cu efecte pe termen lung asupra circulației persoanelor în spațiul comunitar.

În timp ce campaniile de imunizare a populației avansează în țările UE, mai rapid sau mai încet (în general, mai încet decât în Israel, SUA sau Marea Britanie) o întrebare legitimă își face tot mai des loc pe agenda europeană: ce se va întâmpla după vaccinare?

Va trebui să așteptăm, nu se știe cât timp, pentru ca toate țările să atingă o imunitate de turmă acceptabilă sau vom începe să profităm treptat de avantajul faptului că unii oameni nu se mai îmbolnăvesc de COVID-19 și nici nu mai transmit virusul?

Iar una dintre cele mai importante discuții din acest punct de vedere se referă la călătoriile în spațiul intracomunitar, pe baza unui certificat care să ateste faptul că persoana respectivă a fost imunizată în fața COVID-19, așa-numitul „pașaport de vaccinare.”

Subiectul nu este deloc nou, dar a fost pus pe tapet zilele trecute de premierul Greciei Kyriakos Mitsotakis care, într-o scrisoare adresată președintei Comisiei Europene, a cerut crearea unui certificat de vaccinare valabil la nivelul Uniunii Europene pentru a ajuta la relansarea călătoriile transfrontaliere.

Deloc întâmplător, propunerea vine din partea premierului unei țări al cărui turism reprezintă o cincime din PIB. Dar la fel de bine ar fi putut veni și din partea unor asociații patronale din turism, restaurante, industria aviatică și așa mai departe. Sau chiar a unui cetățean obișnuit al UE.

Până la urmă, de ce ne vaccinăm?

Oamenii care se imunizează împotriva COVID speră, pe bună dreptate, că se vor putea întoarce la „privilegiile” dinaintea pandemiei: cum ar fi să călătorească, să meargă la restaurant, la evenimente sportive și culturale. Iar în același timp, statele membre, companiile, prestatorii de servicii în general, doresc din tot sufletul să-și reia activitățile din 2019. Măcar o parte din ele.

Întrebarea „ce facem după ce ne vaccinăm?” este însă mult mai complicată. Și, în mod evident, Comisia Europeană, care s-a trezit cu scrisoare premierului grec pe masă, nu poate să dea un răspuns tranșant. Cel puțin nu acum.

Chestionați de un jurnalist într-o conferință de presă pe marginea scrisorii premierului Greciei, purtătorii de cuvânt ai Comisiei Europene, Eric Mamer și Stefan de Keersmaecker, au explicat că problema va fi discutată la Consiliul European de săptămâna viitoare, împreună cu șefii de state și de guverne din UE:

„Nu suntem într-o fază în care să putem exprima puncte de vedere cu privire la acest subiect. Există multe, multe întrebări ridicate în contextul pandemie, printre care și „Ce vom face după ce oamenii vor fi vaccinați?” Toate acestea sunt supuse discuțiilor cu statele membre”.

De altfel, în legătură cu crearea unui așa-numit „pașaport de vaccinare” la nivel european, HotNews.ro a trimis de nouă zile un set de întrebări la Comisie, dar nu primit încă niciun răspuns.

Deocamdată, ce face Comisia Europeană în această privință este să lucreze la un sistem care să asigure interoperabilitatea între certificatele digitale de vaccinare. Cu alte cuvinte, dacă te-ai vaccinat în România să poată afla acest lucru și funcționarii din Belgia, de exemplu.

Sigur că un sistem unic, la nivel european, de evidență a persoanelor vaccinate nu poate fi decât util. Rămâne însă în continuare întrebarea: și la ce-mi folosește acest lucru dacă tot nu pot să călătoresc?

Țări și organizații care-și doresc un pașaport de vaccinare

„Carnetul galben” este recunoscut internațional și dovedește vaccinarea împotriva febrei galbene. FOTO: Alamy/ Profimedia

În acest moment, în afară de Grecia, există mai multe state, organizații, companii care doresc să promoveze o formă sau alta de pașaport de vaccinare.

Un exemplu ar fi Ungaria al cărui guvern spune ar putea solicita vizitatorilor să-și dovedească statutul de „cetățean vaccinat”, iar acest lucru s-ar putea face printr-o aplicație. „Nevoia cetățenilor de a oferi dovezi că au obținut protecție împotriva coronavirusului crește în întreaga lume”, a spus un purtător de cuvânt al guvernului.

Pe de altă parte, Spania și-ar dori mai degrabă un sistem în care să fie înregistrați cei care au refuzat vaccinul, iar aceste date să fie împărtășite cu celelalte țări membre ale UE.

În Islanda se practică deja un sistem de „favorizare” a călătorilor care sunt imunizați față de COVID-19. Cei care merg în această țară nu mai sunt obligați să se testeze și să stea în carantină dacă prezintă un certificat din care să reiasă că au imunitate la boală, fie prin vaccinare, fie pentru că au fost bolnavi și au dobândit imunitate postinfecțioasă.

La rândul ei, Estonia a semnat un acord cu Organizația Mondială a Sănătății pentru a dezvolta un certificat digital de imunizare care să permită schimbul transfrontalier de date privind vaccinarea. În această săptămână, premierul estonian Jüri Ratas a declarat că a invitat și Finlanda să participe și la acest sistem.

Ar mai fi de menționat aici și un exemplu din afara blocului comunitar: Israelul, care conduce în topul țărilor cu cea mai rapidă creștere a ratei de vaccinare raportat la populație, a lansat o aplicație care ar permite persoanelor vaccinate să participe la evenimentele sportive, culturale sau să călătorească.

Printre promotorii unui pașaport de vaccinare ar mai trebui să menționăm actorii din industria aviatică, precum IATA (International Air Transport Association) care lucrează deja la „IATA Travel Pass” sau compania aeriană australiană Qantas, ai cărei oficiali au catalogat pașaportul de vaccinare drept „o necesitate”.

În fața argumentelor că s-ar crea discriminare între cetățeni, unii susținători invocă faptul că în acest moment există deja un pașaport de vaccinare recunoscut la nivel internațional. Este vorba despre așa-numitul „Carnet Galben”, cel care dovedește imunizarea împotriva febrei galbene (și a altor boli).

De altfel, în multe țări tropicale din America de Sud sau Africa nu poți intra dacă nu prezinți acest carnet la punctul de trece a frontierei. În Statele Unite există chiar o propunere ca vaccinarea anti-COVID19 să fie trecută în „Carnetul Galben”. Dacă tot există un pașaport de vaccinare recunoscut deja la nivel internațional de ce nu l-am folosi și pentru a dovedi vaccinarea anti-COVID-19?

Ca să călătorești în Europa însă nu ai nevoie de „Carnet Galben” așa că asocierea între vaccinul de febră galbenă și cel de COVID-19 rămâne una exotică pe aceste meleaguri.

Vaccinarea anti-COVID19 nu este una obligatorie nicăieri în lume (spre deosebire de vaccinarea împotriva febrei galbene). În UE, nici nu poate fi vorba despre așa ceva, chiar dacă ar exista, să zicem, unii lideri care și-ar dori acest lucru.

Să ne uităm, de pildă, la Markus Soder din Germania, văzut de unii ca un potențial succesor al Angelei Merkel. Acesta și-a exprimat recent dorința ca angajații publici care îngrijesc persoanele vârstnice să fie obligați să se vaccineze.

Deci atâta vreme cât oamenii nu sunt obligați să se vaccineze cum vei putea să le condiționezi călătoriile de acest statut? În plus, ce-ar mai însemna Uniunea Europeană fără libertatea deplină de mișcare a cetățenilor?

Una dintre cele mai ferme opoziții împotriva pașaportului de vaccinare vine din Franța, o țară unde, potrivit unor sondaje, doar 40% dintre cetățeni spun că intenționează să se vaccineze.

În același timp, există serioase semne de întrebare, în toată UE, referitoare la precedentul periculos pe care l-ar putea reprezenta o măsură în care cetățenii vaccinați să fie tratați diferențiat față de cetățenii nevaccinați.

„Crearea unui pașaport de vaccinare (imunitate) reprezintă o provocare de ordin administrativ, medical, juridic și politic”

Protest anti-lockdown în Londra. Unul dintre afișe se referă la pașapoartele de imunitate. FOTO: Alamy/ Profimedia

L-am întrebat pe Mihai Sebe, coordonatorul Serviciului de Studii Europene din cadrul Institutului European din România, care ar fi problemele pe care le-ar putea întâmpina introducerea unui pașaport de vaccinare în UE:

Ar fi legal în interiorul Uniunii Europene ca persoanele vaccinate din țările membre să poată călători, iar cele care nu au dobândit încă imunitate în fața COVID-19 să nu poată intra într-o altă țară UE?

Mihai Sebe: Orice posibilă restricție referitoare la libera circulație a persoanelor trebuie să țină seama, printre altele, de recomandările din documentul Covid-19 Orientări privind măsurile de gestionare a frontierelor în vederea protejării sănătății și a asigurării disponibilității mărfurilor și serviciilor esențiale 2020/C 86 I/01 care indică faptul că orice restricții ar trebui să fie: transparente, motivate în mod corespunzător, proporționale, relevante și specifice modurilor de transport și nediscriminatorii.

De asemenea trebuie ținut seama și de faptul că vaccinarea este voluntară și ne-obligatorie precum și de durata de timp necesară pentru implementarea pe scară largă a procesului de vaccinare.

Plecând de la cele de mai sus orice restricționare a dreptului la liberă circulație trebuie să fie atent analizată pentru a evita o încălcare a libertăților fundamentale.

Cum s-ar putea crea totuși un pașaport de vaccinare (imunitate) pentru cetățeni care să respecte totuși regulile UE? De exemplu, păstrarea stării de urgență sau de alertă în toate țările până când TOATE țările din UE dobândesc imunitate de turmă ar fi o soluție?

Crearea unui pașaport de vaccinare (imunitate) reprezintă o provocare de ordin administrativ, medical, juridic și politic. Orice pas în această direcție trebuie să fie atent discutat și nu poate fi adoptat decât în urma unui consens la nivel european.

Președintele Klaus Iohannis și-a exprimat recent rezervele personale cu privire la această idee subliniind „s-ar crea un cadru de discriminare care este, pur și simplu, inacceptabil.” Certificatul de vaccinare trebuie folosit doar pentru motive medicale, orice altă utilizare nefiind recomandată: „să folosim aceste certificate de vaccinare ca să împărțim populația Europei în două, cei care au fost deja vaccinați și cei care încă nu au fost vaccinați, nu mi se pare un lucru bun.”

Merită menționat faptul că la nivel european există o preocupare, de dinaintea pandemiei de COVID-19, de a realiza un „card comun de vaccinare pentru cetățenii UE, care să poată fi accesat cu ajutorul sistemelor electronice de informații și care să fie recunoscut pentru utilizare transfrontalieră” (COMUNICARE A COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN, CONSILIU, COMITETUL ECONOMIC ȘI SOCIAL EUROPEAN ȘI COMITETUL REGIUNILOR Consolidarea cooperării în lupta împotriva bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare, COM/2018/245 final).

Comisia Europeană, în strânsă cooperare cu statele membre, urmând să analizeze fezabilitatea creării acestui card comun de vaccinare. Totodată, principial, starea de alertă respectiv starea de urgență au fost adoptate la nivelul fiecărui stat membre în funcție de situația epidemiologică concretă la nivel național, corelarea lor la nivel comunitar necesitând încă odată o cooperare strânsă între toate statele membre.

Ce credeți că se va întâmpla: țările membre ale UE vor aștepta ca toate statele să dobândească imunitate de turmă și doar în acel moment vor ridica restricțiile de călătorie sau le vor ridica treptat, mai întâi pentru persoanele vaccinate și apoi pentru ceilalți?

Ridicarea restricțiilor de călătorie ar trebui făcută în baza unui consens european, respectându-se o serie de reguli comune, fundamentate științific și agreate politic. Orice fel de decizie în acest sens ar trebui să fie transparentă, publică și proporțională spre a evita perturbări ale circulației la nivel european și afectarea drepturilor și libertăților fundamentale.

Adoptarea unor măsuri unilaterale trebuie să nu ducă la agravarea situației medicale pe teritoriul național sau al celorlalte state membre.

Poate o companie aeriană de pe teritoriul UE să condiționeze urcarea în avion de prezentarea unui certificat de vaccinare?

Condiționarea urcării în avion de prezentarea unui certificat de vaccinare reprezintă o problemă complicată, care are atât valențe juridice cât și politice și medicale. Vaccinul anti COVID-19 nu este obligatoriu iar companiile aeriene trebuie să se asigure că standardele lor se supun atât legislației naționale cât și celei comunitare și internaționale.

Orice posibilă restricționare trebuie așadar să țină seama de cele menționate anterior și de necesitatea de a nu încălca drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor, spre a evita discriminarea de orice fel. Accentul trebuie pus pe convingere și voluntariat și nu pe obligativitate și condiționări negative.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro