Vor regândi germanii „Ostpolitik”?
Când proeminenta jurnalistă de radio germană Sabine Adler și-a publicat cartea „Ucraina și noi: Eșecul german și lecții pentru viitor”, în august 2022, la Berlin, faptul a reprezentat un eveniment pentru viața intelectuală germană. Motivul pentru marea atenție acordată cărții lui Adler a fost evident: escaladarea războiului Rusiei împotriva Ucrainei din februarie 2022 a pus sub semnul întrebării abordarea politică și economică anterioară a Germaniei față de Europa de Est. Timp de trei decenii, interesele și preocupările Ucrainei, ca al doilea stat ca mărime din Europa, fuseseră parțial ignorate de Berlin, în timp ce elitele politice și economice ale Rusiei fuseseră mult curtate.
Adler urmărește sursele istorice, politice, economice și culturale ale eșecului fundamental al politicii Germaniei față de spațiul post-sovietic în perioada 1991-2021. Analiza ei se concentrează nu numai pe sursele și pe începutul marelui război din 2022, ci și pe rolul pe care l-a avut indirect Germania în relația cu țara invadată de Rusia. Fiind unul dintre experții germani de cursă lungă pe Europa de Est, ea subliniază modul în care omisiunile politice germane, lobbyism-ul, standardele duble și o formă de pacifism mincinos au pregătit indirect atacul Moscovei asupra Ucrainei.
Drept urmare, analiza critică a lui Adler din 2022 a politicii Berlinului față de Ucraina a reprezentat atunci și reprezintă și astăzi un punct de referință în publicistica politică germană. Iată ce au scris, de exemplu, primii recenzenți ai cărții, pentru presa germană influentă, în 2022-23:
– „O carte dramatic de revelatoare” – Christian Thomas pentru Frankfurter Rundschau;
– „O contribuție autoritară pentru a lumina [cititorii despre relațiile germano-ucrainene]” – Natascha Freundel pentru RBB Kulturradio;
– „Adler evaluează [relația Germaniei cu Ucraina] cu înțelepciune și cu ascuțimea unui brici” – Viola Schenz pentru Süddeutsche Zeitung;
– „Adler reușește prin cartea sa să ne pună în față o oglindă. Ea subliniază erorile din gândirea [noastră].” – Paul Toetzke pentru Liberale Moderne;
– „Această carte explică multe. Vei fi mai înțelept după aceea.” – Jörg Thadeusz pentru WDR 2;
– „Această [carte] ar putea fi unică în acest moment [actual], cu gradul său de profunzime și acuitate.” – Bernd Schekauski pentru MDR Kultur.
Cu siguranță, au existat deja abordări critice anterioare în ceea ce privește supraaprecierea și neînțelegerea Rusiei de către Berlin, precum și ale tratamentului mult prea îngăduitor față de politicile imperiale ale Moscovei. Repere anterioare au fost, de exemplu, monografiile:
– Gerd Koenen, Der Russland-Komplex: Die Deutschen und der Osten 1900-1945 [Complexul Rusia: Germania și Estul 1900-1945]. München: C. H. Beck, 2005.
– Thomas Urban, Verstellter Blick: Die deutsche Ostpolitik [Vedere părtinitoare: Politica germană față de Est]. Berlin: Tapeta, 2022
– Rüdiger von Fritsch, Zeitenwende: Putins Krieg und die Folgen [Schimbarea vremurilor: Războiul lui Putin și repercusiunile sale]. Berlin: Aufbau, 2022.
Influenta carte a lui Koenen a fost republicată cu o nouă prefață în 2022. Apărut cu șase luni înaintea cărții lui Adler, studiul lui Urban a fost finalizat chiar înainte de marea invazie a Rusiei și a apărut în librării în martie 2022, la trei săptămâni după ce a început. Rüdiger von Fritsch este un fost ambasador german la Moscova, a cărui carte a fost publicată în mai 2022, și care a devenit de atunci unul dintre cei mai prolifici comentatori ai războiului rusesc împotriva Ucrainei, în mass-media germană.
După declararea faimoasei Zeitenwende (schimbarea vremurilor) de către cancelarul federal Olaf Scholz, la 27 februarie 2022, și publicarea cărții lui Adler în august 2022, au apărut mai multe studii noi și importante, realizate de diverși jurnaliști. Printre cele mai importante și profunde studii suplimentare de acest gen se numără, în ordinea cronologică a apariției lor:
– Michael Thumann, Revanche: Wie Putin das bedrohlichste Regime der Welt geschaffen hat [Revanșă: Cum a creat Putin cel mai periculos regim din lume]. München: C.H. Beck, 2023;
– Reinhard Bingener și Markus Wehner, Die Moskau-Connection: Das Schröder-Netzwerk und Deutschlands Weg in die Abhängigkeit [Legătura cu Moscova: Rețeaua Schroeder și calea Germaniei spre dependență]. München: C.H. Beck, 2023;
– Winfried Schneider-Deters, Russlands Ukrainekrieg und die Bundesrepublik: Deutsche Debatten um Frieden, Faschismus und Kriegsverbrechen, 2022-2023 [Războiul Rusiei în Ucraina și Republica Federală: Dezbateri germane privind pacea, fascismul și crimele de război, 2022-23]. Stuttgart: ibidem-Verlag, 2023.
În timp ce alte cărți au oferit astfel informații importante înainte și după Adler, studiul ei a fost în 2022 și rămâne astfel și în 2023 una dintre cele mai importante contribuții la regândirea germană în curs de desfășurare în prezent a așa-numitei Ostpolitik (literal: politica estică) după sfârșitul Războiului Rece. Atitudinea Germaniei față de Europa de Est a fost, la rândul său, una dintre cele mai semnificative relații internaționale din întreaga Europă. Așa a fost în trecut, așa este și astăzi și, probabil, așa va fi și în viitor. Este o relație menită să co-definească direcția în care se va mișca Europa în următorii ani.
Adler este (ca și mine) un est- și nu un vest-german, cu o experiență de viață considerabilă în fostul bloc sovietic. Cu trecutul său în așa-numita Republică Democrată Germană (RDG), Adler aduce la masa de discuții un background și un punct de vedere oarecum diferit în comparație cu cel al germanilor din vest cu privire la Rusia, Ucraina și rolul Germaniei în Europa de Est. Adler se alătură, prin scepticismul ei de lungă durată și puternic față de Putin, precum și prin simpatia sa expresivă pentru Ucraina și alte foste republici sovietice, unui număr de alți analiști est-germani influenți ai Europei de Est, cu o biografie originală în RDG. Printre aceștia se numără, printre alții, regretatul Werner Schulz, membru vechi al Parlamentului german și al Parlamentului european din partea Partidului Verzilor germani, Stefan Meister de la Consiliul German pentru Relații Externe (DGAP), Jörg Forbrig de la German Marshall Fund (GMFUS) și Andre Härtel de la Institutul german pentru afaceri internaționale și de securitate (SWP). La fel ca acești prolifici experți în Europa de Est, Adler se numără, de mai bine de două decenii, printre acei analiști germani ai lumii post-sovietice care, prin publicațiile lor scrise și intervențiile lor orale, au pregătit recenta schimbare radicală a atitudinii Berlinului față de Rusia și Ucraina.-Citeste intreg articolul si comenteaza pe Contributors.ro