Votul in strainatate: Cine, unde, cand, cum
Cetatenii romani aflati in strainatate vor avea la dispozitie 294 de sectii in afara Romaniei pentru a-si exercita dreptul de vot la alegerile prezidentiale din 2 noiembrie 2014, a informat Ministerul Afacerilor Externe, care pune la dispozitie o harta detaliata a sectiilor de votare.
„La alegerile pentru Presedintele Romaniei din anul 2014, cetatenii romani aflati in strainatate in ziua scrutinului vor putea sa voteze la orice sectie de votare, in baza actelor de identitate prevazute de Biroul Electoral Central (BEC) in Decizia nr. 10/ 2014″, a mentionat MAE, intr-un comunicat.
Conditiile in care pot vota romanii din afara tarii au fost detaliate in Ghidul alegatorului roman din straiatate, elaborat de MAE si Autoritatea Electorala Permanenta:
Cetatenii romani cu domiciliul in strainatate care in ziua votarii se afla in Romania:
- Pot vota la orice sectie de votare din Romania. Ei vor fi inscrisi pe tabele electorale. Cetatenii romani cu domiciliul in strainatate care voteaza in tara isi pot exercita dreptul de vot dupa ce declara in scris pe propria raspundere ca nu au mai votat si nu vor mai vota la acel tur de scrutin.
- Ei pot vota in baza unuia dintre urmatoarele acte de identitate, valabile in ziua votarii: pasaportul simplu cu mentionarea tarii de domiciliu (CRDS) sau pasaportul simplu electronic cu mentionarea tarii de domiciliu (CRDS) sau pasaportul simplu temporar cu mentionarea tarii de domiciliu (CRDS).
Cetatenii romani aflati in strainatate in ziua votarii:
- Cetatenii romani care se afla in ziua alegerilor in strainatate pot sa isi exercite dreptul de vot la orice sectie de votare organizata in strainatate.
- Cetatenii romani care voteaza la sectiile organizate in strainatate isi pot exercita dreptul de vot dupa ce declara in scris pe propria raspundere ca nu au mai votat si nu vor mai vota la acel tur de scrutin.
- Cetatenii romani cu domiciliul in Romania care in ziua votarii se afla in strainatate isi pot exercita dreptul de vot in baza unuia dintre urmatoarele acte de identitate, valabile in ziua votarii: pasaportul diplomatic sau pasaportul diplomatic electronic sau pasaportul de serviciu sau pasaportul de serviciu electronic sau pasaportul simplu sau pasaportul simplu electronic sau pasaportul simplu temporar sau titlul de calatorie.
- Ei pot sa foloseasca si cartea de identitate daca tara in care se afla permite accesul pe teritoriul sau in baza cartii de identitate.
Cetatenii romani cu domiciliul in strainatate care in ziua votarii se afla in strainatate:
- Isi pot exercita dreptul de vot la sectiile de votare organizate in strainatate.
- Ei pot vota in baza unuia dintre urmatoarele acte de identitate, valabile in ziua votarii: pasaportul simplu cu mentionarea tarii de domiciliu (CRDS) sau pasaportul simplu electronic cu mentionarea tarii de domiciliu (CRDS) sau pasaportul simplu temporar cu mentionarea tarii de domiciliu (CRDS) sau titlul de calatorie.
- Cetatenii romani care voteaza la sectiile organizate in strainatate isi pot exercita dreptul de vot dupa ce declara in scris pe propria raspundere ca nu au mai votat si nu vor mai vota la acel tur de scrutin.
Alte informtii despre alegerile prezidentiale:
- Alegerile pentru Presedintele Romaniei vor avea loc duminica, 2 noiembrie 2014.
- Votarea incepe la ora 7.00, ora locala, si se desfasoara pana la ora 21.00, ora locala, cand sectia de votare se inchide.
- Persoanele care la ora 21.00 se afla in sala in care se voteaza pot sa-si exercite dreptul de vot.
- Accesul alegatorilor in sala de vot are loc in serii corespunzatoare numarului cabinelor.
- In cazul organizarii unui al doilea tur de scrutin acesta va avea loc duminica, 16 noiembrie 2014. Conditiile de exercitare a votului pentru turul al doilea sunt aceleasi cu cele din primul tur.
- La aceste alegeri NU se utilizeaza CARTEA DE ALEGATOR.
- Ministerul Afacerilor Externe recomanda tuturor cetatenilor romani cu documente romanesti expirate sau lipsa sa se prezinte din timp la sediile misiunilor diplomatice sau oficiilor consulare, pentru a obtine acte de identitate valabile.
- Cetatenii romani care nu mai poseda documente de calatorie valabile pot solicita misiunilor diplomatice si oficiilor consulare ale Romaniei in strainatate eliberarea unui titlu de calatorie, in conformitate cu prevederile legale in materie.Nu este recomandata solicitarea de titluri de calatorie in ziua scrutinului decat daca acest lucru este imperativ necesar pentru motivul reintoarcerii in Romania. Titlurile de calatorie sunt documente cu caracter provizoriu destinate cetatenilor romani in vederea atestarii identitatii detinatorilor pe parcursul drumului de intoarcere din strainatate in Romania. Eliberarea titlurilor de calatorie pentru cetatenii romani cu drept de vot aflati in strainatate se taxeaza potrivit legii, nefiind acordata nici o gratuitate in acest sens.
- Actele de identitate valabile in locul celor pierdute sau expirate pot fi obtinute in tara – direct de la autoritatile competente; sau in strainatate, prin intermediul misiunilor diplomatice si oficiilor consulare ale Romaniei.
- Pasapoartele NU pot fi eliberate prin procura.
- Drept de vot au cetatenii romani care au varsta de 18 ani, impliniti pana in ziua alegerilor inclusiv si care nu au drepturile electorale interzise. In cazul in care va fi organizat un al doilea tur de scrutin, cetatenii romani care implinesc varsta de 18 ani intre cele doua tururi, inclusiv in ziua alegerilor, isi pot exercita dreptul de vot la cel de-al doilea tur de scrutin.
- Nu au drept de vot debilii si alienatii mintal pusi sub interdictie si persoanele care sunt condamnate prin hotarare judecatoreasca definitiva la pierderea drepturilor electorale.
- Alegatorul care, din motive temeinice, constatate de presedintele biroului electoral al sectiei de votare, nu poate sa voteze singur, are dreptul sa cheme in cabina de votare un insotitor ales de el, pentru a-l ajuta, care nu poate fi din randul persoanelor acreditate, al membrilor biroului electoral al sectiei de votare sau al candidatilor.