Sari direct la conținut

Wall Street Journal: Problema existențială a lui Putin: nu sunt destui ruși

HotNews.ro
Vladimir Putin , Foto: Alexander Kazakov / AP / Profimedia
Vladimir Putin , Foto: Alexander Kazakov / AP / Profimedia

Populația Rusiei este de ani de zile în declin, iar războiul din Ucraina a înrăutățit situația.

Vladimir Putin s-a dat drept un apărător al stabilității mondiale, drept un conducător al unei națiuni puternice, o națiune care oferă o robustă alternativă economică, militară și culturală față de cea a Occidentului.

Există o problemă în calea viziunii sale: populația Rusiei e în scădere de ani de zile, iar războiul din Ucraina a înrăutățit situația.

Potrivit estimărilor occidentale, cel puțin 150.000 de ruși au murit pe câmpul de luptă. Aproape 1 milion au fugit din țară după declanșarea războiului. Numărul nașterilor este cel mai scăzut din ultimii peste 20 de ani, iar, în unele regiuni apropiate luptelor, numărul copiilor nou-născuți se află sub medie.

Președintele rus a considerat creșterea numărului de nașteri drept o prioritate națională. El a declarat anul 2024 ca fiind un „an al familiei” și a stabilit subvenții pentru familiile cu trei sau mai mulți copii. Putin s-a angajat ca, în următorii șase ani, să aloce până la 157 de miliarde dolari pentru sprijinirea familiilor și a copiilor. El a spus că societatea rusă trebuie să se schimbe, iar familiile numeroase trebuie să devină ceva normal.

„Pentru femei, maternitatea este un obiectiv special”, a declarat el într-un discurs rostit cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii. El a mai adăugat că, pentru orice femeie, familia este lucrul cel mai important, indiferent de cariera sau de opțiunile profesionale pe care le are în vedere.

În ultimii ani, cea mai mare creștere a populației s-a semnalat în 2014, după ce țara a anexat Crimeea de la Ucraina, atunci cifra sporind cu circa 2,4 milioane de oameni. În ultimele sale recensăminte, Rusia nu a inclus și teritoriile ucrainene pe care le-a reclamat în timpul războiului.

„În privința populației, programul cel mai de succes a fost anexarea teritoriilor vecine și nicidecum rata nașterilor”, afirmă Nicholas Eberhardt, politolog economist la American Enterprise Institute din Washington D.C., care studiază demografia rusă.

„Populația în scădere a țării, mai ales în rândul angajaților, și fuga talentelor formează o cămașă de forță demografică”, spune el. „Pierderea atâtor resurse umane va compromite viitorul economic al Rusiei”.

„Problema demografică este, într-adevăr, una foarte presantă”, nota și Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, răspunzând unor întrebări prin email. “Măsurile vizând creșterea natalității sunt o prioritate a guvernului și a președintelui. Într-un fel sau altul, cele mai multe din obiectivele de dezvoltare ale țării urmăresc acest lucru“.

El afirmă că principalele motive ale scăderii ratei de nașteri amintesc de cele din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial și de cele din anii ‘90, de după dezmembrarea Uniunii Sovietice. În trecut, guvernul a înregistrat un oarecare succes prin niște programe menite să sporească rata nașterilor.

Decese datorate disperării

Demografii se declară îngrijorați, ei temându-se că s-ar putea ca războiul să ducă din nou la niște așa-zise decese din disperare – datorate unor boli legate de alcool sau din alte cauze.

În Rusia, băutura și drogurile sunt de multă vreme o problemă. În cadrul unei reuniuni televizate din 2022, Putin i-a spus mamei unui soldat care a murit în Ucraina că este mai onorabil să mori în război decât din cauza alcoolului.

“În cazul unora, nu este prea clar dacă trăiesc sau nu. Nu se prea știe de ce mor – din cauza vodcăi sau din alte cauze”, a spus el. “Dar fiul ei și-a atins obiectivul”, a mai subliniat el.

Multe succese vor depinde de durata și de amploarea războiului.

„Marile investiții ale lui Putin în producția de armament au creat locuri de muncă și au majorat salariile, dar acest stimul ar putea afecta pe viitor creșterea economică, iar orice scădere a nivelului de trai afectează rata fertilității”, afirmă Tatiana Mihailova, profesor-asistent de economie, colaborator la Universitatea de Stat din Pennsylvania.

Potrivit statisticilor guvernului, în anul 2023, în Rusia s-au născut 1,26 milioane de copii – cel mai mic număr din ultimii 20 de ani. Raksha, institutul care analizează datele la nivel național și regional, estimează că, începând din 2022, rata fertilității la nivel general – respectiv, numărul copiilor născuți de o femeie pe parcursul vieții – a rămas stabilă.

O iarnă demografică

Anul trecut, o senatoare rusă, Margarita Pavlova, a spus că ar fi bine ca țara să încurajeze femeile tinere să facă copii în loc să urmeze studii superioare. „Probabil că, pentru toate autoritățile, a devenit evident că ne aflăm în pragul unei ierni demografice”, a spus ea.

Salavat Abîlkalikov cunoaște bine problemele Rusiei în materie de populație. Acest demograf în vârstă de 37 de ani consideră că toate problemele de care Rusia s-a izbit anterior – scăderea ratei natalității, scăderea imigrației și scăderea longevității – se vor agrava din cauza războiului.

El are în vedere și propria sa viață. Soția lui Abîlkalikov, în vârstă de 33 de ani, a rămas gravidă pe la mijlocul lunii februarie, în 2022, la puțin timp după invazie. La vremea aceea, ei credeau că, în pofida unei anume instabilități, „se părea că… viața va fi mai bună”, spune el.

După izbucnirea războiului, ei au hotărât să plece din Rusia imediat după nașterea fiicei lor. Răspândită în școli și în presa de stat, propaganda de război a început să revizuiască programele, „preferând să pompeze o agitație militaristă”, afirmă Abîlkalimov. Fiica sa, Diana, are un an și jumătate și, anul trecut, familia s-a mutat în Regatul Unit.

El și soția sa se gândesc să aibă un al doilea copil în străinătate, „dar numai dacă noi vom fi absolut siguri de viitorul nostru”, spune el. „Din nefericire, sunt pesimist în privința perspectivelor Rusiei pe această temă în următorul deceniu”.

Material realizat cu sprijinul Rador Radio România

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro