Sari direct la conținut

Washington Post: AIG – nationalizata pentru ca nu putea plati 14,5 miliarde de dolari

Dan Popa's Weblog

Invocand prerogativele extraordinare acordate dupa crahul bursei din 1929, guvernul american a preluat controlul asupra gigantului asigurarilor American International Group (AIG) pentru a pastra un element crucial al sistemului financiar global, scrie Dan Popa pe blogul sau, preluand un material din publicatia Washington Post.

Demersul de creditare a gigantului de pe Wall Street cu 85 de miliarde de dolari in schimbul a aproape 80% din actiunile sale inseamna de fapt nationalizarea uneia din institutiile centrale ale crizei care a cuprins bursele, luna aceasta. Guvernul s-a gandit sa evite interventia federala prin alinierea companiilor private pentru a salva AIG. Dar incercarea a dat gres, companiile nefiind dispuse sa-si asume masivul risc financiar, fortand mana guvernului.

AIG s-a pomenit pe marginea falimentului din cauza pierderilor in crestere din partea investitiilor conexe ipotecilor imobiliare fara garantii temeinice si din partea asigurarilor pe care le furniza altor investitori in ipoteci.

Luni, cand agentiile de credit-rating au degradat compania, AIG s-a confruntat brusc cu neputinta de a scoate 14,5 miliarde de dolari pentru a-si onora angajamentele. In cazul in care compania ar fi clacat, ar fi putut declansa o cascada a pierderilor in intregul sistem financiar global.

“Consiliul de administratie a stabilit ca, in actualele imprejurari, o cadere in dezordine a AIG ar fi putut suplimenta nivelurile deja semnificative ale fragilitatii pietei financiare si duce la costuri de creditare substantial mai mari, scaderea bunastarii gospodariilor si performante economice mult mai slabe”, a spus Fed intr-o declaratie.(…)

Oficialitatile guvernamentale au facut doua distinctii intre situatia AIG si cea a bancii Lehman. Prima, inca de la caderea Bear Stearns, in martie, guvernul si firmele private elaboreaza planuri de contingenta pentru atenuarea pagubelor colaterale de pe urma declararii falimentului de catre banca Lehman. Cedarea AIG a fost o surpriza – compania s-a adresat mai intai guvernului pentru ajutor, vineri – iar dimensiunile si complexitatea sa au facut imposibila pregatirea rapida pentru colapsul ei.

Cealalta diferenta este ca AIG face afaceri care afecteaza buznuarele americanilor.

Datoria sa pe termen scurt este detinuta de institutii din lumea intreaga, inclusiv fonduri mutuale, iar prabusirea ei peste noapte ar fi putut provoca pierderi mari acestor fonduri, fiind chiar posibila declansarea panicii.

Posibilitatea unei salvari de catre Fed a ajutat la o crestere a indicelui industrial mediu Dow Jones cu peste 141 de puncte marti, la inchidere inregistrand 11.059 de unitati si recuperand astfel o parte din pierderea a 504 puncte.

Secretarul Trezoreriei, Paulson si presedintele Rezervei Federale (Fed), Ben. S. Bernanke s-au aflat la Capitol Hill marti noaptea, informandu-i pe liderii Congresului despre planurile guvernului. Intelegerea acorda guvernului autoritate larga pentru a sili vanzarea activelor, a anula plati de dividende catre actionari si a-l inlocui pe directorul executiv. Fostul sef executiv Allstate, Edward Liddy ii va succeda lui Robert Willumstad in calitate de sef al AIG, conform unei persoane familiare cu decizia. Sursele au vorbit cu conditia mentinerii anonimatului deoarece nu au fost autorizate sa faca afirmatii publice.

Compania va fi plasata drept colateral pentru imprumutul pe doi ani. Sucursalele de asigurari reglementate de stat ale AIG vor continua sa functioneze ca de obicei in viitorul imediat, desi in cele din urma ar putea fi vandute pentru achitarea creditului de la guvern. Acordul risca banii contribuabililor pentru a salva investitiile problematice ale AIG. Dar pentru ca guvernul poate controla momentul vanzarii activelor, ar putea scoate profit de pe urma interventiei sale, asteptand preturi mai bune.(…)

Fed foloseste autoritatea pentru cazuri de urgenta, care i-a fost acordata in timpul Marii Depresiuni. Conform legii, Fed poate imprumuta bani oricarui individ, parteneriat sau corporatie aflata in circumstante neobisnuite si drastice, cand imprumutatorul nu poate acceda fonduri in alte modalitati. Aceasta prerogativa nu a fost exercitata pana in luna martie, cand Fed a folosit-o pentru a salva Bear Stearns.

Marti, in timp ce oficialitatile federale se straduiau sa puna la cap un plan de salvare, oficialitatile AIG au reliefat ca persoanele particulare care detin asigurari obisnuite nu au motive de ingrijorare. Intr-o declaratie, AIG spune ca “afacerile de asigurari de viata, asigurari generale si servicii de pensionare, inclusiv amplele sale operatiuni asiatice, continua sa functioneze normal si raman capitalizate adecvat si deplin capabile sa-si indeplineasca obligatiile fata de detinatorii de polite.”

Sandy Praeger, presedinte al National Association of Insurance Commissioners, a emis o declaratie in care spune: “Daca aveti o polita la o companie de asigurari AIG, acestea sunt solvabile si au capacitatea de a plati.”(…)

Negocierile sustinute marti privitor la AIG au umbrit unele vesti bune pentru investitori.

Pe langa situatia de la burse, pretul petrolului a facut o alta cotitura, ajungand la 91,15 dolari barilul, in conditiile in care cererea in declin si problemele economice generale continua sa determine scaderea pretului. De asemenea, preturile de consum au scazut cu 0,1% in august, antrenate de o reducere cu 3,1% a pretului energiei, conform cifrelor date publicitatii de Departamentul Muncii.

Este primul declin lunar al preturilor de consum, din octombrie 2006, si ar putea fi un indiciu bun pentru viitor, a spus Kenneth Beauchemin, economist american la Global Insight, intr-o nota de cercetare, marti.(…)

Intre timp, cele doua banci de investitii independente care mai raman – Goldman Sachs si Morgan Stanley – au raportat marti profituri peste asteptarile analistilor. Goldman a raportat o scadere cu 70% a profiturilor in al treilea trimestru, dar tot a castigat 845 de milioane de dolari. Profitul Morgan Stanley a scazut cu 3%, la 1,43 miliarde de dolari.

La o zi dupa cererea de a intra in faliment, banca Lehman Brothers a inceput marti sa vanda parti ale companiei. Banca britanica Barclays, care fusese interesata sa achizitioneze compania Lehman, la sfarsitul saptamanii inainte de a se retrage, a spus ca a convenit sa cumpere afacerile nord-americane de investitii bancare si piete de capital ale Lehman Brothers, contra sumei de 250 de milioane de dolari. Barclays a spus ca va plati de asemenea 1,5 miliarde de dolari pentru sediul central din New York al Lehman Brothers si pentru doua centre de date din New Jersey.

Citeste si comenteaza pe blogul lui Dan Popa.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro