Sari direct la conținut

Washingtonul sfidează Beijingul și trimite un ministru în Taiwan

HotNews.ro
Harta Taiwanului, Foto: Google Maps
Harta Taiwanului, Foto: Google Maps

Statele Unite vor trimite în scurt timp în Taiwan delegația la cel mai înalt nivel după ce a încetat să recunoască diplomatic, în 1979, insula, un anunț care a provocat miercuri furia Chinei, scrie AFP.

În plină perioadă de degradare a relațiilor dintre China și Statele Unite, Beijingul a acuzat Washingtonul că „pune în pericol grav relațiile chino-americane precum și pacea și stabilitatea în strâmtoarea Taiwan” care separă cele două țări rivale.

Reprezentanța americană din Taiwan a confirmat că secretarul american al Sănătății, Alex Azar, va conduce o delegație care se va deplasa pe insulă la o dată care nu a fost precizată.

„Acest lucru marchează (…) prima vizită a unui membru al guvernului în șase ani”, a afirmat Institutul american din Taiwan, adăugând că niciun ministru de acest rang nu a mai fost aici „din 1979”.

Acesta a fost anul în care SUA a rupt relațiile diplomatice cu Taipei, capitala insulei, pentru a recunoaște guvernul comunist din Beijing drept singurul reprezentant al Chinei.

SUA rămân însă, cu o anumită ambiguitate, aliatul cel mai puternic al teritoriului insular și principalul furnizor de arme.

Taiwan a confirmat vizita, precizând că Azar se va întâlni cu această ocazie cu președintele Tsai Ing-wen.

„Valori comune”

Vizita „este o nouă mărturie a parteneriatului puternic între Taiwan și Statele Unite, care se bazează pe prietenia noastră veche și pe valori comune”, a scris președintele, pe Twitter.

În ciuda legăturilor bilaterale, SUA sunt în mod tradițional prudente în ceea ce privește contactele oficiale cu Taipei.

Acest lucru s-a schimbat cu Donald Trump, care s-a apropiat de Taiwan pe măsură ce relațiile s-au degradat cu Beijingul.

Succesul insulei în lupta împotriva Covid-19 și afirmarea ca una dintre democrațiile cele mai progresiste din Asia i-au adus o largă susținere pe scena politică americană.

La puțin timp după alegere, Donald Trump a devenit primul președinte american care a discutat cu omologul său taiwanez din 1979, după ce Tsai l-a sunat pentru a-l felicita.

Administrația Trump a multiplicat vânzările de material militar sofisticat către insulă, inclusiv avioane de vânătoare.

Ultima vizită în Taiwan a unui membru al guvernului american a fost cea din 2014, fiind vorba de directorul Agenției de protecție a mediului. Precedenta data din 2000, când secretarul pentru Transporturi din administrația Bill Clinton s-a deplasat pe insulă.

„Model de transparență”

În comunicatele lor, Washington și Taipei prezintă vizita lui Azar ca fiind legată de pandemie, în condițiile în care Beijing a obținut excluderea Taiwanului din Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

În ciuda proximității geografice și comerciale cu China continentală, de unde a pornit pandemia, Taiwan a înregistrat mai puțin de 500 de cazuri de coronavirus și doar șapte decese.

„Taiwan a fost un model de transparență și de cooperare în materie sanitară în perioada pandemiei de Covid-19 și mult înainte de asta”, a afirmat Azar.

Dar epidemia nu poate fi o excepție în ochii Beijingului.

„China se opune ferm discuțiilor oficiale între SUA și Taiwan”, a reamintit purtătorul de cuvânt al ministerului chinez de externe, Wang Wenbin, care a precizat că Beijingul a emis un protest față de administrația Trump.

China consideră Taiwanul drept una dintre provinciile sale. Insula este condusă de un regim rival care s-a refugiat aici după ce comuniștii au preluat puterea pe continent în 1949, la capătul războiului civil chinez.

Taiwanul nu este recunoscut ca stat independent de OBU iar Beijingul amenință că va recurge la forță în cazul unei proclamări oficiale a independenței la Taipei sau al unei intervenții externe – în special a Washingtonului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro