Welt: Juncker are dubii și îndoieli înainte de preluarea președinției UE de catre România, atacă partidul Fidesz și pe populiști
Cu trei zile înainte de începerea președinției române a UE, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și-a exprimat îndoiala cu privire la forța de conducere a guvernului de la București, relatează azi Welt.de.
Țara este într-adevăr „bine pregătită din punct de vedere tehnic” pentru președinția de șase luni, a declarat Juncker. „Dar cred că guvernul de la București nu a înțeles pe deplin ce înseamnă să dețină președinția asupra țărilor UE. Pentru o acțiune prudentă e nevoie și de disponibilitatea de a-i asculta pe alții, ca și de o puternică voință de a subordona acestora, propriile preocupări. Aici am unele îndoieli „, a explicat el.
În plus, situația internă este, în prezent, astfel încât țara nu poate acționa ca o „entitate compactă” în Europa. „Acasă ea are nevoie de un front unit, pentru ca în timpul Președinției Consiliului să poată promova și unitatea Europei „, a mai declarat Juncker. România va prelua președinția UE de la Austria și o va deține din 1 ianuarie, până la sfârșitul lunii iunie 2019.
Welt mai scrie că Juncker (PPE) s-ar fi pronunțat ferm pentru excluderea partidului maghiar Fidesz, din familia partidelor conservatoare europene, PPE: „Am solicitat Partidului Popular European să excludă partidul maghiar Fidesz, al prim-ministrului Viktor Orban. Sunt de părere că valorile democratice și creștine pe care se bazează PPE nu mai sunt compatibile cu politica Fidesz”.
„Cererea mea a fost însă respinsă“, a adăugat Juncker.
În același timp, el a avertizat partidele tradiționale, să nu ia exemplul populiștilor. „Cred că este o mare greșeală faptul că în familiile partidelor tradiționale crește numărul celor îi maimuțăresc pe populiști. Cine se ia după populiști, lumea îi vede doar de la spate“, a exprimat Juncker, printr-o metaforă, poziția sa față de astfel de partide.
„Nu trebuie să le dăm dreptate populiștilor”, a mai adăugat el, spunând că „trebuie să-i tragem la răspundere, arătând clar că sunt doar vocali, dar nu au soluții concrete la provocările vremurilor noastre”.