WhatsApp, in topul celor mai sigure aplicatii de mesagerie
Cele mai bune aplicatii de mesagerie, care protejeaza conversatiile utilizatorilor au fost stabilite. Cercetarile efectuate de Amnesty International arata ca cea mai sigura aplicatie de mesagerie este WhatsApp, urmata de Facebook, care s-a alaturat topului ca fiind mai putin sigura, deoarece raitingurile sunt stabilite de parinti. Acestea sunt urmate indeaproape de iMessage de la Apple, FaceTime si Telegram, potrivit The Telegraph.
Amnesty a adus critici in ceea ce priveste Snapchat-ul, Skype-ul din cadrul Microsoft sau Messenger-ul din componenta Blackberry, care palesc atunci cand vine vorba de intimitatea utilizatorilor. De asemenea, cei de la Amnesty au mai declarat ca toate companiile trebuie sa-si informeze mai bine clientii in ceea ce priveste modul in care mesajele lor sunt stocate si utilizate.
„Multi dintre noi au incredere in aceste aplicatii prin care oferim detalii intime ale vietii personale”, a mai spus Amnesty.
„Companiile care nu considera ca este nevoie de masuri de baza pentru protejarea conversatiilor noastre nu prezinta incredere”.
„Amnesty International solicita companiilor sa aplice o criptare drept setare implicita. Este, totodata, un apel catre companiile de tehnologie pentru a informa in mod clar utilizatorii asupra nivelului de criptare aplicat la serviciul lor de mesagerie.”
WhatsApp, cea mai populara aplicatie de mesagerie din lume, cu aproape un milliard de utilizatori, a folosit un tip de setare implicita din luna aprilie a acestui an.
Asigurand faptul ca nici compania, nici infractorii cibernetici nu pot accesa mesajele utilizatorilor, aceasta setare face ca WhatsApp sa fie cea mai buna aplicatie de mesagerie.
In topul realizat de Amnesty International, dupa WhatsApp urmeaza Messenger, aplicatie a Facebook-ului. Desi Messenger nu foloseste o astfel de setare de criptare, a adaugat recent o optiune numita „mesaje secrete”.
In schimb, Microsoft a fost criticat pentru ca „inca foloseste o forma slaba de criptare”, chiar daca „Skype a fost un obiectiv major al supravegherii guvernamentale la nivel mondial”.
In ciuda angajamentelor sale de confidentialitate, Snapchat nu utilizeaza o forma de criptare si nici nu informeaza suficient utilizatorii cu privire la modul in care mesajele sunt stocate si utilizate. „Mai ales ca presupusa disparitie a mesajelor de pe Snapchat ofera utilizatorilor un fals sentiment de intimidate”, a mai declarat Amnesty.