Sari direct la conținut

Wikipedia protestează contra propunerii privind o nouă lege europeană a drepturilor de autor

HotNews.ro
Wikipedia, Foto: Wikipedia
Wikipedia, Foto: Wikipedia

​Enciclopedia online Wikipedia a fost miercuri indisponibilă în câteva țări europene în semn de protest înaintea votului din Parlamentul European pe tema unei noi legi a drepturilor de autor. Noua lege ar limita libertatea de exprimare și va pune bariere în calea accesului la web, spun cei de la Wikipedia, citați de AFP. Parlamentarii vor vota joi propunerea.

În Spania, Italia și Polonia Wikipedia a afișat miercuri avertismente în semn de protest la adresa acestei noi legi care, printre altele, spune că platformele online sunt responsabile din punct de vedere legal pentru conținutul postat de utilizatori.

Directiva pune filtre, bariere lși restricții în calea celor care vor să aibă acces la web, spun cei de la Wikipedia Spania. Dacă directiva va fi aprobată în forma actuală, multe lucruri vor fi mai complicat de făcut pe internet, cum ar fi distribuirea de informații pe rețelele sociale sau accesul la informații prin motoarele de căutare, mai spun cei de la Wikipedia.

Wikipedia critică unul dintre capitolele directivei, dar un alt capitol a fost criticat de Facebook și Google care ar fi obligate să plăatească pentru reutilizarea online a conținutului produs de diverse redacții.

Comisia Europeană a spus că Wikipedia și alte enciclopedii online nu sunt vizate de această directivă, însă Jimmy Wales, fondatorul Wikipedia, spune că nu este adevărat.

Votul de joi nu este definitiv, iar poziția finală va fi stabilită după negocieri între statele membre UE. Rămâne de discutat în ce mod va fi aplicată legea în integralitate și dacă Wikipedia va fi vizată.

Propunerea în cauză este Articolul 13, care impune ca platformele online să filtreze ceea ce încarcă pentru a se asigura că nu încalcă drepturile de autor. Acesta face toate platformele responsabile de orice conținut pe care utilizatorii îl încarcă.

În timp ce Articolul 13 a atras mai mult atenția, există și Articolul 11, care impune o taxă pentru preluarea știrilor. Practic, acesta va obliga pe cei care utilizează fragmente de conținut jurnalistic online să obțină mai întâi o licență de editor. Spania a încercat acest lucru în 2014, rezultând închiderea temporară a Google News Spania.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro