Sari direct la conținut

World Wide Fund ii cere lui Nastase sa stopeze decimarea ursilor

Evenimentul Zilei

World Wide Fund solicita un moratoriu privind vinatoarea in Romania

Vinarea ursilor bruni a ajuns in atentia celebrei World Wide Fund, considerata cea mai puternica organizatie ecologista din lume. In ianuarie, intr-un interviu acordat “Evenimentului zilei”, presedintele fundatiei Aves, Laszlo Szabo-Szeley, vorbea despre “posibila disparitie partiala sau totala a ursului brun din Carpatii Romaniei” din cauza vinarii ilegale.

Guvernul a sustinut insa ca specia nu e in pericol. Intre timp, comisarul Verheugen, actrita Brigitte Bardot, presedintele Chirac si premierul Raffarin si-au manifestat ingrijorarea fata de soarta salbaticiunilor aflate in tinta vinatorilor din Romania.

Organizatia ecologista World Wide Fund (WWF) propune un moratoriu asupra vinarii ursului brun.

Michael Baltzer, directorul de conservare al programului Dunare-Carpati al WWF, recomanda autoritatilor romane “sa interzica temporar vinarea ursilor, lupilor si risilor pina cind se vor aduna date suficiente pentru clarificarea controversei legate de necesitatea vinarii” acestor animale considerate de legislatia romana si europeana “strict protejate”.

Guvernul sustine ca sint suficienti ursi in Carpatii Romaniei si ca sint vinate citeva exemplare pentru “prevenirea producerii unor prejudicii” sau in “interesul securitatii publice”.

Mai multi activisti ecologisti din Romania spun insa ca efectivul de ursi e supraevaluat pentru a permite politicienilor si oamenilor de afaceri sa traga in voie dupa speciile “strict protejate”. Michael Baltzer, director la WWF, acuza insa “lipsa de date si lipsa de transparenta in ce priveste metodele folosite pentru evaluarea efectivului”.

De asemenea, potrivit directorului programului Dunare Carpati al WWF, vinarea ursului e o afacere profitabila in zonele de padure si poate pune in pericol specia. “Cu cit e mai mare numarul de ursi ucisi de vinatorii sportivi, cu atit mai mare e venitul. Regulamentul de vinatoare e controlat tot de cei care administreaza padurile si nu e transparent”.

In acest fel, sustine Michael Baltzer, considerentele economice pot prevala in fata celor legate de conservarea speciei.

Ursul in conflict cu omul

Ecologistii de la WWF admit totusi ca “ursii sint deseori in conflict cu omul”. Marti, trei brasoveni au fost atacati de ursi in fata blocului, iar primarul orasului, George Scripcaru, a spus ca, de acum inainte, ursii care vor fi gasiti in oras vor fi impuscati.

Cu toate acestea, World Wide Fund ar fi constatat ca “nu exista o adversitate publica semnificativa fata de ursi in Romania”.

Organizatia finanteaza un studiu in Romania pentru ca in noiembrie sa poata evalua exact situatia ursilor de la noi, prezentata atit de diferit de guvern si de fundatiile ecologiste. In noiembrie, cei de la WWF spera sa poata oferi solutii agreate de toata lumea si sprijin pentru unele proiecte.

Pina atunci, sustine directorul WWF Michael Baltzer, “se poate afirma cu siguranta ca vinarea ilegala e necontrolata si la niveluri ridicate”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro