Sari direct la conținut

Zaharova, despre restricţionarea utilizării limbii ruse în Letonia: „Discriminatorie, o practică ruşinoasă”

HotNews.ro
Maria Zaharova, Foto: TASS / Profimedia Images
Maria Zaharova, Foto: TASS / Profimedia Images

Rusia a calificat vineri drept „discriminatorie” o iniţiativă a autorităţilor letone care prevede restrângerea utilizării limbii ruse în această ţară baltică, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, transmit agențiile EFE și Agerpres.

„Aceste iniţiative absurde şi discriminatorii, care afectează interesele a aproape jumătate din populaţia Letoniei şi contravin numeroaselor recomandări ale structurilor internaţionale, au devenit de mult timp o practică ruşinoasă”, a afirmat Zaharova într-un comunicat.

Potrivit Moscovei, iniţiativa de a interzice utilizarea limbii ruse în sectoarele public şi privat va duce „la mai multă diviziune şi tensiune în societatea letonă”.

Zaharova a deplâns faptul că „structurile democratice” europene păstrează „tăcerea” cu privire la iniţiativa din Letonia.

Ce prevede proiectul de lege din Letonia privind restrângerea utilizării limbii ruse

Guvernul Letoniei intenționează să adopte în curând o lege care să restricţioneze folosirea limbii ruse în diverse domenii, în contextul unui antagonism în creştere faţă de Rusia şi limba rusă în urma campaniei militare din Ucraina.

Acest proiect de lege urmăreşte, potrivit guvernului leton, „atenuarea efectelor pe termen lung ale rusificării şi eradicarea practicii cotidiene de a folosi atât letona, cât şi limba rusă în comunicarea zilnică la locul de muncă şi în servicii”.

Interdicţia de facto a folosirii limbii ruse s-ar extinde nu numai la organismele publice, ci şi, între altele, la comunicarea cu clienţii unor întreprinderi precum băncile şi companiile de telecomunicaţii, transportul public, infrastructurile, precum aeroporturi şi gări şi chiar în serviciile de colectare a gunoaielor.

Dimpotrivă, legea nu ar împiedica folosirea limbii ruse în convorbirile individuale în comerţ sau folosirea interpreţilor pentru a interacţiona cu administraţia publică. În plus, se va face excepţie pentru situaţii de urgenţă sau de risc.

Noile reglementări se aşteaptă să intre în vigoare la 1 iulie 2023, iar cei care le vor încălca vor fi pasibili de sancţiuni administrative, care însă nu au fost încă precizate, conform EFE.

Citește și:

___

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro