Sari direct la conținut

Zelenski răspunde ferm unei cereri categorice venite din partea unui înalt oficial american

HotNews.ro
Zelenski răspunde ferm unei cereri categorice venite din partea unui înalt oficial american
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski vorbește într-o conferință de presă la Kiev, pe 15 iulie 2024. Sursa foto: Sergei SUPINSKY / AFP / Profimedia

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a dat un răspuns ferm pentru presa americană după ce președinte republican al Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, i-a cerut liderului de la Kiev să o demită din funcție pe Oksana Markarova, ambasadoarea Ucrainei în SUA.

Zelenski a declarat sâmbătă pentru Fox News că poate discuta problema demiterii ambasadorilor doar cu președintele parlamentului ucrainean, conform Ukrainska Pravda.

„Eu sunt președintele Ucrainei și pot discuta despre ambasadorii noștri doar cu președintele (parlamentului) țării mele. Aceasta este Constituția. Nu pot discuta acest lucru cu președintele Johnson, cu tot respectul”, a spus el.

Ultimatum pentru Zelenski

Johnson i-a dat un ultimatum lliderului de la Kiev, după ce republicanii s-au înfuriat din cauza vizitei făcute de președintele ucrainean la o fabrică de muniție din Scranton, orașul din statul Pennsylvania în care a crescut președintele democrat Joe Biden.

Pennsylvania este unul dintre așa-zisele state indecise („swing states”) al căror vot va cântări greu la alegerile prezidențiale pe care SUA le vor organiza pe 5 noiembrie.

În timpul vizitei îî, Zelenski a fost însoțit de John Shapiro, guvernatorul democrat al statului Pennsylvania. Numele lui Shapiro a fost unul dintre cele vehiculate ca posibil candidat pentru funcția de vicepreședinte, înainte ca democrata Kamala Harris să anunțe pe 6 august că va candida alături de Tim Walz, guvernatorul statului Minnesota.

Senatorul democrat Bob Casey și congresmenul democrat din Camera Reprezentanților Matt Cartwright i-au însoțit pe Shapiro și Zelenski în vizita efectuată de președintele ucrainean în Scranton.

„Evenimentul a avut loc într-un stat contestat la alegeri, a fost condus de un surogat politic important al Kamalei Harris, și nu a inclus nici măcar un republican fiindcă – intenționat – nu a fost invitat niciun republican”, a scris pe „X” Mike Johnson, speakerul Camerei Reprezentanților.

„O ingerință clară în alegeri”

„Vizita a fost în mod clar un eveniment de campanie partizanat menit să îi ajute pe Democrați și aceasta este o ingerință clară în alegeri”, a subliniat Johnson.

„Cer să o concediați imediat pe Ambasadoarea Ucrainei în Statele Unite, Oksana Markarova”, a mai scris acesta într-un apel direct către Zelenski, adăugând că ea „nu mai poate servi corect și eficient ca diplomat în această țară”.

INTERVIURILE HotNews.ro