Sari direct la conținut

Zestrea „Alimentara”, impartita intre Bittner, Besciu si Vulpescu

Romania Libera

Din pret s-au scazut investitiile declarate de chirias, iar suma ramasa de plata s-a esalonat in rate.De un tratament asemanator s-a bucurat si Euroconstruct Trading ’98, firma oamenilor de afaceri Dan Besciu si Sorin Vulpescu. Euroconstruct a cumparat prin aceeasi procedura sapte spatii comerciale.

Actionar minoritar la Primcom, FPP Muntenia a cerut in repetate randuri vanzarea la licitatie, dar directorii Primcom, cu aprobarea FPS/APAPS, au preferat sa vanda „la pachet” mult ravnitele spatii comerciale.

Tranzactiile prin care fosta „Alimentara” si-a pierdut zestrea la preturi sub pretul pietei au avut loc in perioada 1999-2004, in timpul guvernarilor CDR si PSD.

Alexandru Bittner si Dan Besciu afirma ca tranzactiile sunt legale. Primul recunoaste ca afacerea a fost posibila si pentru ca el cunostea conducerea societatii.

Mostenitoare a unei zestre imobiliare considerabile obtinute prin dezmembrarea, dupa 1990, a fostei unitati centrale Alimentara, societatea Primcom SA a cedat definitiv spatii comerciale de milioane de euro printr-o schema simpla, dar foarte eficienta.

Valoroasele active Primcom, in mare majoritate spatii comerciale situate la parterul unor blocuri din zona ultracentrala a Capitalei, au facut initial obiectul unor inchirieri sau asocieri in participatiune cu firmele lui Alexandru Bittner. Apoi, chiriasul Bittner a primit dreptul de a cumpara respectivele imobile prin negociere directa.

Bineinteles, la preturi atractive, din care s-au scazut presupusele investitii declarate de chirias. Tranzactiile prin care Primcom si-a pierdut zestrea la preturi sub pretul pietei au avut loc in perioada 1999-2004.

Locatiile cumparate de la Primcom de catre Bittner prin firma Lipsca SA au trecut ulterior in proprietatea unor alte firme cu nume asemanatoare, Lipsca Investment si Lipsca 2000.

De generozitatea societatii Primcom s-au bucurat si patronii Euroconstruct Trading ’98 SRL, Dan Besciu si Sorin Vulpescu. Dupa aceeasi procedura, firma Euroconstruct a inchiriat spatii situate in centrul Capitalei, le-a cumparat apoi, tot prin negociere directa.

Ulterior, Euroconstruct le-a vandut patronilor Besciu si Vulpescu, dupa care acestia, ca persoane fizice, le-au inchiriat firmei Euroconstruct, cu chirii piperate.

Lipsca SA, firma in care Alexandru Bittner a avut direct calitatea de actionar pana in luna mai 2003, a beneficiat de cele mai multe spatii instrainate de Primcom SA intre 1999-2004. Initial, in primul an, in 1999, Lipsca a preluat in chirie sau prin contracte de asociere multe din activele Primcom.

Situatia avea sa se schimbe insa total in anul 2000, cand Lipsca SA a cerut aprobare pentru a cumpara imobilele inchiriate cu un an in urma.

Firma lui Bittner a reusit sa impuna si termenii tranzactiilor: vanzari in conditii speciale, prin negociere directa, neaparat in rate si la preturi din care sa se scada toate investitiile facute anterior de Lipsca in calitate de chirias, investitii destul de greu de cuantificat.

Actionar majoritar la Primcom SA, statul roman, prin FPS si mai apoi prin APAPS, ar fi trebuit sa fie in primul rand interesat sa obtina un pret cat mai bun pe spatiile comerciale.

Iar acest lucru se putea face prin organizarea de licitatii. Nu s-a intamplat deloc asa. Avand imputerniciri de la FPS/APAPS, conducerea Primcom a trecut la inventarierea spatiilor cerute de firma lui Bittner.

S-au facut rapoarte de evaluare, s-a negociat, iar in data de 24 iulie 2000 Adunarea Generala Ordinara a Actionarilor la Primcom SA a decis vanzarea a 15 spatii comerciale catre Lipsca SA. si nu oricum, ci in rate. Important de precizat, toate locatiile preluate de firma lui Bittner sunt amplasate in zone centrale ale Capitalei.

Chiriasul investitor in magazinele statului

Evaluat la 975 milioane lei, spatiul situat in bulevardul Banu Manta nr. 18, bl. 28, a fost cedat catre Lipsca SA pentru 655 milioane lei.

Diferenta de 320 de milioane intre valoarea de circulatie stabilita a imobilului si valoarea la care a fost vandut era reprezentata de investitiile pe care Lipsca le-ar fi facut in perioada 1999-2000 in care a avut calitatea de chirias in respectivul spatiu.

In aceeasi sedinta AGA din 24 iulie 2000, Lipsca a primit unda verde pentru a cumpara, tot in rate, si trei magazine din Bulevardul Ion Mihalache: cel de la nr. 60-62 bloc 40, pentru suma de 3,27 miliarde lei, din care s-au scazut investitii de 467 milioane, cel de la nr. 111 bloc 12 A, cedat la pretul final de 959 milioane lei, respectiv cel de la nr.

42-52 bloc 35, evaluat la 460 milioane, din care s-au scazut investitii de 109 milioane ajuns la 351 milioane. Sistemul scaderii valorii investitiilor efectuate de firma lui Bittner a functionat si in cazul spatiului din Bulevardul Nicolae Titulescu nr. 81-87 bloc 10.

Evaluatorii angajati de Primcom SA au stabilit ca acesta valoreaza 2,945 miliarde lei, dar pretul stabilit in vederea vanzarii a fost mai mic cu un miliard, justificat ca fiind totalul investitiilor Lipsca SA in scurta perioada in care a fost aici chirias.

Un articol de Mihai Ciorcan

Integral in Romania libera

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro