Sari direct la conținut

Ziua internationala a pisicii, sarbatorita pe 8 august in toata lumea

HotNews.ro
Pisica, Foto: MorgueFile.com
Pisica, Foto: MorgueFile.com

Ziua internationala a pisicii este celebrata pe 8 august, fiind considerata o oportunitate de a sarbatori legatura dintre om si cel mai popular animal de companie din lume. Pisicile traiesc alaturi de oameni de cel putin 9.500 ani, iar in prezent la nivel mondial traiesc peste de 500 de milioane de feline, potrivit Agerpres.

Initiata de catre Fondul International pentru Bunastarea Animalelor (IFAW) si alte grupuri pentru drepturile animalelor, in 2002, ziua internationala a pisicii se bucura de notorietate in fiecare an.

In 1998 erau in jur de 43 de milioane de pisici in Europa de Vest, 33 de milioane de pisici in Europa de Est, 7 milioane de pisici in Japonia si 3 milioane de pisici in Australia.

Potrivit unui raport din 2007, aproximativ 37 de milioane de gospodarii din SUA detineau pisici, cu o medie de 2,2 pisici pe gospodarie, insumand un total de aproximativ 82 de milioane de exemplare, potrivit www.cute-calendar.com.

In Egiptul Antic, pisica a fost divinizata. Exportul de pisici era strict interzis, iar uciderea unei feline se pedepsea cu moartea. Pisicile erau mumificate dupa moarte si ingropate in gropi sacre, deseori cu provizii de soareci mumificati. La moartea pisicii se tinea doliu, toata familia isi radea sprancenele si plangea.

In mitologia egipteana se considera ca pisica avea o influenta directa asupra casatoriei sau sanatatii.

In Evul Mediu pisicile au fost asociate vrajitoarelor si diavolului, fiind exterminate.

In prezent, pisica reprezinta animalul de companie perfect. Nu cere o ingrijire complicata si eforturi deosebite, doar un loc unde sa locuiasca, mancare si multa afectiune atasandu-se destul de rapid de stapan, fie el tanar, fie singur, fie mai in varsta. Este o felina foarte curata, foarte respectuoasa, silentioasa, independenta si fidela.

Fondat in 1969, Fondul International pentru Bunastarea Animalelor (IFAW) salveaza animale din intreaga lume aflate intr-o situatie critica. Cu proiecte in peste 40 de tari, IFAW acorda ajutor animalelor care nu au stapan, desfasoara actiuni pentru a preveni cruzimea fata de animale si pledeaza pentru protectia faunei salbatice si a habitatelor.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro