Ziua mondială de luptă împotriva hepatitei, marcată pe 28 iulie prin acțiuni de testare: 600 de mii de români au hepatită C și 800 de mii au hepatită B
Ziua mondială de luptă împotriva hepatitelor va fi marcată, pe 28 iulie, de Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice, prin acțiuni de testare și informare desfășurate în toată țara. Aproximativ 600 de mii de români trăiesc cu hepatită cronică C, iar aproximativ 800 de mii au hepatită cronică B.
Hepatitele sunt boli infecțioase, de cele mai multe ori asimptomatice, ceea ce generează pericole majore, întrucât cei afectați pot transmite virusul în orice moment, atrag atenția specialiștii.
Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România a demarat, în luna mai a acestui an, o campanie de testare în rândul persoanelor defavorizate din mai multe regiuni ale țării. Dintre cele 420 de teste efectuate s-au descoperit 11 pacienți cu hepatită C, 20 de pacienți cu hepatită B (un pacient cu hepatită B+D). Acțiunile de testare s-au desfășurat în județele Suceava, Cluj, Giurgiu și Brașov. Peste 50% dintre cei testați au fost persoane cu venituri reduse sau fără asigurare medicală.
Obiectivul campaniei Asociației Pacienților cu Afecțiuni Hepatice a fost acela de a identifica pacienții care intră cu greu în circuitul medical din diverse motive – accesul redus la servicii medicale, lipsa asigurărilor medicale, lipsa unei educații privind prevenția etc.
„Țara noastră a făcut pași importanți în gestionarea problematicii hepatitelor. În 2009, cu ocazia lansării asociației, pacienții cu hepatită aveau acces la tratament pe baza listelor de așteptare. La 9 ani distanță, trebuie spus că apreciem eforturile autorităților în ceea ce privește asigurarea tratamentului și intensificarea acțiunilor de diagnosticare. Markerii viralși au fost introduși în pachetul de analize de bază, prescris de către medicii de familie. Ca parte a prevenției, ne dorim să existe continuitate în asigurarea vaccinului împotriva hepatitei B, iar pentru pacienții cu hepatită C, contractul cost-volum să fie încheiat și implementat cât mai repede și să aibă acces la tratament toți pacienții, indiferent de stadiul bolii”, afirmă Marinela Debu, președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, hepatitele virale B și C reprezintă provocări majore, afectând 325 de milioane de oameni. Aceste afecțiuni generează cancer hepatic și provoacă anual 1,34 milioane de decese deoarece cel puțin 60% din cazurile de cancer hepatic au la bază testarea târzie, respectiv accesul la tratament pentru hepatitele B și C în stadii avansate ale bolii.
Cu ocazia Zilei mondiale de luptă împotriva hepatitelor, OMS se concentrează pe testarea și tratarea hepatitelor, pentru a putea fi atins obiectivul de eliminare a bolii, până în anul 2030.
Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice îi încurajează pe români să meargă la medicul de familie și să ceară trimitere pentru analiza markerilor virali. Împreună cu Societatea Națională a Medicilor de Familie, asociația a militat câțiva ani pentru introducerea acestor analize în pachetul de bază, considerând că numai o campanie de testare la nivel național poate avea impact real în atingerea obiectivului de eliminare a bolii.
În același timp, Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice consideră că doar prin implementarea conceptului „test&treat” se vor vedea rezultate în cea mai scurtă perioadă, atât din punct de vedere medical, cât și financiar. Odată ce un pacient este depistat, sistemul românesc trebuie să-i asigure tratamentul necesar, astfel încât continuă să rămână un factor de risc pentru întreaga societate.