Sari direct la conținut

Cine are interes sa puna Azomures pe butuci?

Curentul

Decizia inchiderii producatorului de ingrasaminte chimice Azomures pare a fi cusuta cu ata alba. Pe fondul unui profit estimat la 5 milioane de dolari, conducerea combinatului invoca lipsa resurselor financiare pentru acoperirea unei cresteri salariale de 9,5%, in paralel cu majorarea pretului la gaz metan.

Conflictul este acutizat si de repetatele schimburi de replici purtate de actionarii majoritari – Transworld Fertilizers Holding SA si Sindicatul Alternativa 2000. Intre timp, la Bursa de Valori, actiunile Azomures au pierdut, in doar cateva zile, peste 25% din valoare.

Potrivit liderului de sindicat, Maria Dandarau, „motivele invocate de patron pentru hotararea de incetare a activitatii de productie nu sunt cele reale, patronul neavand nici un motiv de ordin economic sa inchida combinatul si probabil altele sunt interesele.

Nu ne-ar mira ca odata oprita activitatea de productie sa apara o alta firma din exterior care sa ocupe pe piata locul lasat liber sau sa produca ingrasaminte Azomures in alt colt al lumii”.

Platile compensatorii ar depasi suma necesara majorarii salariilor

In fapt, patronatul de la Azomures nu doreste decat ca salariatii sa renunte la cererea de majorare a salariilor cu 9,5%, crestere legala de altfel, ea fiind prevazuta in contractul colectiv de munca pe ramura.

In plus, insistenta cu care actionarul majoritar vrea sa inchida fabrica este paradoxala. Practic, odata inchise portile combinatului, va avea de-a face cu 3.000 de disponibilizati carora va trebui sa le asigure cate 3 salarii medii brute, adica in jur de 30 milioane de lei pentru fiecare salariat.

„Pentru a da la fiecare salariat aceste plati compensatorii, este nevoie de un efort financiar mult mai mare decat in cazul in care s-ar opta pentru acordarea cresterii de 9,5% prevazuta de lege”, ne-a declarat Dandarau.

In opinia sa, nici motivatia privind eventualele pierderi inregistrate de pretul prea ridicat la gaze nu se sustine, pentru ca, se pare, ei cumpara gazul cu mult sub pretul initial, de peste 120 dolari/1000 metri cubi.

„Mofturile” angajatilor, contracarate cu „exemple de pe piata mondiala”

Intr-o adresa trimisa de Transworld Fertilizers Holding, din Luxemburg, catre consiliul de administratie al Azomures, muncitorii combinatului sunt atentionti ca se poate si mai rau si, prin urmare, ar trebui sa inceteze cu mofturile.

„Muncitorii nostri trebuie sa tina minte doua lucruri: in prezent, mediul de afaceri ostil afecteaza toate economiile lumii dezvoltate. In tari ca Franta si Germania, firme de renume au luat decizia ca pesonalul sa lucreze mai multe ore, in paralel cu reducerea salariilor cu pana la 20%.

In plus, reducerea impozitului pe venit a contribuit la cresterea veniturilor muncitorilor”, se arata in pozitia scrisa a patronatului.

Ceea ce nu precizeaza patronatul luxemburghez este ca angajatii unor astfel de combinate din Germania sau din Franta sunt platiti cu salarii de 10-15 ori mai mari decat cele pe care le au angajatii de la Azomures…

La bursa, actiunile societatii s-au prabusit cu peste 25%

Adunarea Generala a Actionarilor (AGA) convocata saptamana trecuta, la data de 9 august, a dat o grea lovitura actionarilor Azomures, bulversand si cursul actiunilor cotate la Bursa de Valori. Emitentul a fost suspendat de la tranzactionare in perioada 8-11 august, fiind reluat in sesiunea de vineri, 12 august.

O data cu reluarea la tranzactionare, bursa a ridicat limita maxima de variatie zilnica pe acest emitent. Cotatia s-a echilibrat la pretul de 0,186 RON/actiune, marcand o scadere saptamanala de 25,6%. Mentionam ca ultimul pret inregistrat de actiunile Azomures evoluase, in sedinta din 5 august, in intervalul 0,2450-0,2680 RON/actiune.

Cele doua sesiuni desfasurate saptamana aceasta au adus insa o relansare a cursului. Marcel Murgoci, director de tranzactionare la Estinvest Focsani, ne-a explicat ca aceasta apreciere este rezultatul speculatiilor de tot felul, care apar in legatura cu informatiile privind inchiderea sau nu a fabricii.

Astfel, luni, cursul a castigat 8%, incheind la 0,2010 RON/actiune, iar in sesiunea bursiera de ieri a ajuns la 0,2090 RON/actiune (+3,98%).

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro