Sari direct la conținut

Elevii vor incepe sa studieze din clasa a III-a cea de-a doua limba straina, in loc de clasa a V-a

HotNews.ro
Remus Pricopie, Foto: Agerpres
Remus Pricopie, Foto: Agerpres

„In doi ani vom cobori varsta la care se incepe a doua limba straina, si anume de la clasa a V-a cum este acum la clasa a III-a”, a anuntat ministrul Educatiei, Remus Pricopie. Prezent la o dezbatere organizata de Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), ministrul Educatiei a declarat ca aceasta masura vine dupa ce a fost coborata varsta la care se invata obligatoriu prima limba straina, si anume de la 6 ani, incepand clasa pregatitoare.

Toate studiile arata ca o limba straina se invata mult mai usor in grupa de varsta 3 – 8 ani, decat de la 8 ani in sus. De aceea noi am coborat varsta la care se introduce prima limba straina ca limba obligatorie. Vom cobori, nu acum pentru ca ar fi prea brusc, dar in 2 ani vom cobori varsta la care se incepe a doua limba straina, si anume de la clasa a V-a cum este acum la clasa a III-a, astfel incat si pe aceasta componenta noi sa pregatim copiii nostri pentru ceea ce au de facut in urmatoarele decenii„, a anuntat ministrul Educatiei.

Amintim ca noile planuri cadru pentru invatamantul primar prevad obligativitatea studierii primei limbi straine de la clasa pregatitoare. Limba moderna este prevazuta cu cate o ora pe saptamana in clasa pregatitoare, clasa I si clasa a II-a, urmand ca in clasele III si IV elevii sa faca doua ore pe saptamana la aceasta materie. Vezi aici planurile cadru pentru invatamantul primar si curriculumul pentru Limba moderna

In cadrul aceleiasi dezbateri, ministrul Educatiei a revenit si la ideea introducerii grupei mari de la gradinita in invatamantul obligatoriu. „In sensul reducerii abandonului scolar, estimarea noastra la nivelul Ministerului Educatiei este ca in cel tarziu 2 ani de zile noi va trebui sa coboram varsta la care copilul sa fie obligatoriu integrat in invatamantul formal, respectiv sa existe obligativitatea de a parcurge cel putin grupa mare la gradinita„, a declarat Remus Pricopie. Acesta a sustinut ca „sunt state in Uniunea Europeana care incep invatamantul obligatoriu la 4 ani si sunt state care incep invatamantul obligatoriu la 3 ani”.

„De ce conteaza acest lucru? Pentru ca cu cat il antrenezi mai bine pe elev, il pregatesti apoi pentru viata scolara. Ma uitam pe Facebook unde era un comentariu de genul: ‘lasati copiii in pace pentru ca ei vor sa se joace’. Sigur ca vor sa se joace si e bine sa se joace, ca de asta sunt copii. Dar in acelasi timp, daca suntem parinti responsabili, incet-incet formam copiii pentru scoala”, a continuat ministrul. Acesta a precizat ca initiativa transformarii grupei mari de la gradinita in invatamant obligatoriu „este o idee care este in analiza la Minister, nu este deocamdata inaintata Guvernului si nici nu intentionam sa o inaintam acum”.

Citeste aici cele mai importante declaratii facute de ministrul Educatiei la dezbaterea organizata astazi, 28 mai, de FSLI

ARHIVĂ COMENTARII
deer • 2013-05-28 16:27:49
In sfarsit o propunere inteleapta. Sper sa se si aplice.
6 3
un dac • 2013-05-28 16:37:33
Am de mult ideea de a schimba culoarea hartiei igienice din scoli din alba in portocaliu. Studii facute la gradinita harvard au demonstrat ca elevii de 7-11 ani se simt stimulati de culorile vii atunci cand stau pe WC. Rata de constipatie a scazut spre zero, iar in zonele experimentale de portocaliu cu verde au aparut chiar simptome de cufureala. Bai, treaba ai mai pe acolo? E foarte bine si cu engleza si cu franceza, ba chiar si cu chineza, ca tot o sa cucereasca Vestul in curand. Dar facem si noi treaba de ministru sau ragaim barfe?
3 5
Adi_ro • 2013-05-28 17:38:45
Bai da un ministru care sa-i mai descongestioneze pe copii de toate rahaturile pe care trebuie sa le inghita zi de zi sub forma de materie inutila, cand apare? Cand ii dai prea mult copilului sa studieze, il obosesti, la un moment dat isi pierde interesul si obtii contrariul, dupa cum se poate observa in toata scoala romaneasca, care a ajuns sa produca tampiti, in loc de candidati pentru Harvard, daca ar fi sa ne luam dupa materie.
1 4
Marian G. • 2013-05-28 18:34:56
Hai sa nu exageram, materia este suficienta pentru a invata lucruri care iti vor folosi in liceu si apoi in facultate. Doar nu o sa invatam sa scriem si sa citim si gata?! A doua limba straina cu 2 ani mai repede este o idee foarte buna. Sunt multi parinti care platesc pentru ca vlastarele lor sa invete o a doua limba straina in clasele primare. Materia e multa pentru puturosii care nu vor sa invete macar pentru nota 5.
5 2
un dac • 2013-05-28 23:43:40
care merge la concursuri nationale. Cred ca pot sa-mi exprim parerea, ca parinte. Materia este foarte multa din mai multe puncte de vedere. 1. Religia incarca degeaba programa scolara. 2. Manualele sunt facute pentru tampiti, copiii care vor sa invete se plictisesc de repetitia cantitativa care trebuie sa omogenizeze copiii undeva spre cei slabi. 3. Temele sunt ucigase. Uneori nu reusesc sa le termine nici in 2 ore. Cu 4 la scoala, inseamna 6 ore de studiu pentru copii de 7-10 ani. Nici tu nu muncesti pe bune 6h pe zi. 4. Aproape nimic din ce invata in clasa a 3-a nu vor retine in facultate. Manualele sunt gandite de niste habarnisti, invatatorii nu au carisma, nu se fac experimente, nu se dau exemple din lumea reala, nu se preda prin joc, nu se preda interactiv. dar oricum eu sunt de acord cu o limba straina, ceea ce spuneam eu era ca un ministru ar trebui sa faca o reforma "la sange", nu sa "scarpine" o muscatura de tantar si sa o prezinte ca fiind operatie pe creier.
0 1
Adi_ro • 2013-05-29 17:40:44
Eu am studiat franceza intensiv (4 ore/saptamana) din clasa a 2-a pana in clasa a 8-a, si apoi normal pana in clasa a 12-a. Lb. engleza am studiat normal din clasa a 6-a pana in clasa a 12-a (plus desene animate, internet, etc). Sa mai zic ca, la 11 ani de la terminarea scolii, nivelul meu de cunostinte pe limba franceza este la un nivel mediu (nefolosind-o deloc), iar cel de limba engleza este avansat? Atunci, la ce bun sa studiezi o limba daca nu stii sigur ca ai nevoie de ea? Capsunarii au plecat analfabeti din Ro catre Spania si au invatat foarte bine limba spaniola fara sa o faca la scoala. O limba straina, daca dupa ce o studiezi nu o exersezi zilnic, o uiti, ceea ce inseamna ca studiul ei e inutil. Ambasadorul Romaniei in Japonia nu cred ca a studiat japoneza in scoala ca sa poata accede la acest post. Asadar...
0 0
gigi1 • 2013-05-28 19:49:31
Cantitate in loc de cantitate, cati absolventi de scoala generala stiu o limba straina cum trebuie dupa ce invata 4 ani una? nici cei de liceu nu stiu prea multi, noroc cu tv si internet ca invata de acolo si e greu de demonstrat ca nu au invatat in scoala.
0 2
looser72 • 2013-05-28 23:14:57
ca nu i-a venit ideea sa invete copiii la matematica si integrale si derivate incepand cu clasa a 4-a, sa zicem... ca prea mult timp liber prosteste, nu ? bine ca aveti grija sa mariti numarul orelor de sport, unde oricum observ ca nici macar sa alerge ca lumea nu invata copiii... dar de, ce sa facem, sportul a fost materia preferata a lui victoras (prietenul lui somnorila)... tot inainte !!! ca inainte era mai..... :-(
0 0
INTERVIURILE HotNews.ro