Sari direct la conținut

Eu si Miscarea Populara: nepotrivire de caracter

La coltu' strazii

Cei ce urmaresc stirile au observat deja ca Fundatia Miscarea Populara a decis sa infiinteze un partid cu acelasi nume. Cititorii acestui blog stiu ca in urma cu aproximativ o luna m-am inscris si eu in respectiva Fundatie. Dupa cum spuneam atunci, eram in cautarea reprezentarii ideologice. Fiind vorba de cautarea unui viziuni (ce altceva este ideologia?), mi s-a parut ca o Fundatia e un vehicul adecvat (era si mai bine o asociatie, dar am inteles considerentele pragmatice). Se pare insa ca fondatorii Miscarii Populare sunt mai preocupati de problemele politice imediate – adica de preluarea puterii, scrie Ovidiu, pe blogul La coltu’ strazii.

Nu e un lucru de blamat, este ceva legitim, dar corespunde cu problemele mele filozofice. Bag seama ca implicarea mea in politica se termina inainte de a incepe. Drept e ca a mers cam stand pe loc de la inceput:

Miscarea a debutat publicand o platforma-program, pentru dezbatere publica. Mi-am trimis constiincios observatiile, pe calea indicata. Dupa vreo trei saptamani am primit un mesaj general semnat Daniel Funeriu. Adresa mea este la BCC, iar mesajul informeaza ca au primit peste 200 de propuneri privind platforma-program si inca mai asteapta. Nu stiu ce asteapta, ca au mai trecut doua saptamani si nimic. Observ din presa ca Daniel Funeriu este ocupat cu lansat filiale locale, probabil ca nu are timp. Dar faptul ca dezbaterea programului nu este o prioritate e un mesaj in sine.

Apoi a urmat partea care mi-a atras atentia, un fel de competitie deschisa pentru organizarea filialelor judetene/de sector: simpatizantii trimit CV-ul, fondatorii selecteaza, se face o discutie, lucrurile decurg oarecum participativ. Am trimis mesaj dupa cum era indicat. Aici nu am primit niciun fel de raspuns, nici macar confirmare de primire.

La sfarsitul saptamanii trecute, am fost invitat sa raspund la sondajul despre infiintarea unui nou partid. Optiunile erau: doar partid, doar fundatie, ambele. Am votat varianta ‘doar fundatie’. Inteleg ca cele mai multe voturi au fost pentru ‘ambele’. Asta inteleg din presa, ca procesul este complet netransparent, nu exista niciun fel de informatii despre numar de voturi, distributie, cum au facut sa evite inerentele abuzuri sau incercari de manipulare de la un sondaj on-line si alte asemenea mici detalii.

Mai mult, viitorul partid are deja un set de obiective si principii, pe care le-au ales membrii fondatori. Sunt stabilite a priori, legatura cu platforma-program nu e clara, si luate impreuna nu arata deloc a viziune coerenta, ci doar a enumerare eterogena de principii valoare, probleme punctuale si generalitati golite de continut.

Comunicatorii si vectorii de imagine ai noului partid-in-devenire nu sunt nici presedintele fundatiei, Marian Preda, nici Cristian Diaconescu, cel care a anuntat primul infiintarea organizatiei, ci mult mai unsii-cu-toate-alifiile consilieri prezidentiali Sebastian Lazaroiu si Iulian Chifu (pe acesta din urma nici nu-l gasim intre fondatori), despre care ma abtin sa comentez.

Propozitia ‘membrii fondatori au decis’ revine des in retorica Miscarii Populare si cam aici se termina dezbaterea, transparenta, participarea. Acum inteleg mai bine de ce fundatie si nu asociatie, democratia e grea. Multumesc, dar nu imi place o organizatie in care membrii fondatori stiu intotdeauna mai bine. Inteleg de ce ii place presedintelui. Dupa cum spuneam, nepotrivire de caracter.

Comenteaza pe blogul La coltu’ strazii.

ARHIVĂ COMENTARII
Marius Ogrean • 2013-05-27 19:04:39
Draga autorule, Nu prea intelegi ce inseamna politica. Tu vrei o asociatie de sfinti? Sunt de-a dreptul enervat de ce spui. Ce naiba de asteptari ai? Nici Iisus nu ar fi fost suficient de "imaculat" pentru asteptarile pe care le ai tu de la o asociatie... Bagi prostii in mintea romanilor care oricum e deja cam plina de altele. Ce naiba doresti?
1 4
Mazeta • 2013-05-27 19:12:43
Principiile ca principiile (sunt bune pentru naivi), dar ce facem cu sediile noului partid-fundație-mișcare? PDL nu vrea să le cedeze, deci cine sare cu banu'? nu de alta, dar vin europarlamentarele, și n-are aia mică din partea cui să catindeze...
11 4
Fisherman • 2013-05-28 05:53:28
Nu mai este timp pentru discutii, sterile sau constructive, pe site ! Dreapta trebuie sa se regrupeze, sa se unifice si sa iasa din transee. Pericolul resturatiei este iminent. Planurile USL de intimidare a oamenilor din Justitie sunt vizibile cu ochiul liber. De asemenea se urmareste denaturarea ART. 2 din Constitutia Romaniei: "Suveranitatea (1) Suveranitatea natională apartine poporului roman, care o exercită prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice si corecte, precum si prin referendum. (2) Nici un grup si nici o persoană nu pot exercita suveranitatea in nume propriu." Planurile pucistilor din vara 2012 au fost stopate doar datorita faptului ca Referendumul pt. suspendarea Presedintelui a esuat, poporul nefiind convins in majoritate de necesitatea acesteia. Acum vor sa reduca referendumul la nivelul unei barfe de mahala iar Constitutia sa devina o carpa de acoperit ochii oficialilor UE. Regionalizarea este un alt plan de destructurare a statului, un plan care urmareste transformarea baronilor in voievozi locali consfintind astfel victoria finala a PCR. Vointa poporului a fost aruncata la cos cu ostentatie: referendumul validat care cerea 300 de parlamentari a fost ignorat iar dupa puciul din vara lui 2012 si alegerile din iarna au rezultat 600 de parlamentari. Asta deja este bataie de joc. Presa mai este independenta doar pe ici pe colo iar jurnalistii au inceput sa fie agresati in public sub ochii politiei. Bratul armat al Justitiei - Procurorii - pare ca se doreste a fi conectat cu fire invizibile de centrul de comanda USL, prestatia unor candidati la posturi cheie in acest domeniu fiind penibile. Imaginati-va ce pot face Baronii PCR pe plan local daca vor obtine puterea totala ! PCR mai are doar doua obstacole pana la recapatarea Puterii: Referendumul si Securitatea. Agentii securitatii sunt activi in teritoriu, nu i-a deconspirat nimeni, nu i-a lustrat nimeni si au si un Mare Sef care inca nu a fost condamnat inca.
0 3
valexandru • 2013-05-28 09:07:16
a fost clar de la inceput ca MP va fi miscare politica . Se astepta de la cei neimplicati pana acum sa vina cu energie noua. Dvs. si altii asteptati sa vi se propuna ceva ca sa aveti ce desfiinta. Foarte bine ca renuntati.
0 3
cantator • 2013-05-28 09:46:56
Probabil ca toti ne dorim un partid dupa chipul si asemanarea noastra.. Utopic... Parca v-ati grabit cand v-ati inscris in fundatie si cautati un motiv rezonabil sa va retrageti. L-ati gasit. Asta este.... Succes in continuare.
0 2
CoanaChirita • 2013-05-29 02:53:25
Autorule, chiar ai dreptate...si eu am urmarit actiunile acestei Miscari Populare, si este 1000% lipsita de transparenta.Amuzante sunt clipurile unde ti se cere sa te alaturi, insa nu stiu sub ce forma; ba da stiu de fapt, am gasit acum pe site formulare pentru stangere semnaturi, pe care le descarci singur, convingi oameni sa le semneze si le trimiti prin posta, pe banii tai:))) si te alegi cu o fapta buna si un numar pe lista de mebri probabil.:))) OARE CAT TIMP O SA MAI FIM LUATI DREPT ULTIMII FRAIERI? DACA LE PERMITEM IN CONTINUARE , PROBABIL LA NESFARSIT. Democratie parca insemna DEMOS+KRATOS adica POPOR+PUTERE, traducere puterea poporului; Daca ea va fi reprezentata in continuare de un grup de oameni incapabili sa vada dincolo de propriile lor fiinte pline de gol si nestiinta, vom trai cu senzatia care ne-au creat-o ei, si anume ca nu avem putere...pacat ca nu ne dam seama ca de fapt noi suntem puterea.
0 0
tavonne • 2013-05-29 12:03:15
intra pe reteauapolitica.ro ...
0 0
INTERVIURILE HotNews.ro