Sari direct la conținut

Gliga, victorios!

Zi de Zi

Romania a ramas in top 5 in lume la dans sportiv. Valoarea dansatorilor romani si progresele inregistrate in ultimii de scoala romaneasca au fost reconfirmate la Stuttgart, la una din cele mai prestigioase competitii din lume, si anume Openul Germaniei Romania s-a intors acasa cu o medalie de aur, una de bronz si una de argint.

Performanta a fost reusita, asa cum ne-am obisnuit, de dansatorii clubului Dansul Viorilor din Reghin, prin perechile Ilea Vlad si Kilin Dora, respectiv Rares Cojoc si Kapral Katarzyna. O prestatie excelenta a avut si campioana mondiala Mirona Gliga alaturi de partenerul sau Eric Klann * Vasile Gliga, presedintele Federatiei Romane de Dans Sportiv, ne-a povestit cu emotie despre feeria Stuttgart.

Farmecul, spectacolul oferit de dansul sportiv i-au atras saptamana trecuta spre Stuttgart, la German Open Championships, pe aproximativ 7000 de sportivi, care s-au batut pentru o medalie sau care au visat sa concureze intr-una din finalele celui mai prestigios concurs de dans sportiv din lume.

Romania, dupa cum ne-a declarat presedintele Federatiei Romane de Dans Sportiv, inimosul Vasile Gliga, s-a prezentat in concurs cu 37 de perechi, din care 10 de la clubul Dansul Viorilor din Reghin.

Dansatorii romani, care acum cinci ani nu indrazneau sa viseze la o finala a unei prestigioase competitii internationale de dans sportiv, au triumfat si in acest an la German Open Championships – Openul Germaniei.

Spectacolul oferit de dansatorii romani a fost rasplatit cu trei medalii, una de aur, una de argint si cea de-a treia de bronz.

Dar asa cum ne-am obisnuit de cativa ani incoace, Romania a triumfat prin perechile de la clubul Dansul Viorilor din Reghin, perechea Vlad Ilea si Dora Kilin, smulgand pe langa aplauze si locul 1 la categoria Copii I, 6-9 ani, sectiunea Latino, respectiv argintul la categoria Copii I, Standard, iar perechea Rares Cojoc si Kapral Katarzyna ocupand un excelent loc III la categoria Tineret,

Standard, intr-un concurs in care s-au batut cu circa 120 de perechi. De asemenea, Rares Cojoc si partenera sa s-au situat pe locul V in finala la Rising Star, Standard, unde au concurat alte 183 de perechi si locul 27 la categoria Grand Slam, unde pentru suprematie s-au batut peste 400 de perechi de la toate categoriile de varsta.

De asemenea, o evolutie foarte buna a avut si laureata a numeroase competitii Mirona Gliga, alaturi de partenerul sau Eric Klann, perechea obtinand locul 17 la sectiunea Latino, GOC Rising Star.

Performanta obtinuta de sportivii romani care au clasat Romania pe un onorabil loc cinci, dupa mari puteri in acest sport precum Rusia, Italia sau Republica Moldova nu mai este surprinzatoare, dupa ce in 2001 prin perechea Mirona Gliga – Sergiu Rusu, pentru tara noastra s-a intonat pentru prima data imnul national la Openul Germaniei.

Felicitari tuturor performerilor si participantilor romani, care au aratat ca acest sport merita mai multa atentie atat din partea autoritatilor, dar si a sponsorilor.

Despre performantele sportivilor romani la Stuttgart, despre sezonul competitional 2005-2006 am stat de vorba cu Vasile Gliga, presedintele Federatiei Romane de Dans Sportiv, care nu fara emotii ne-a povestit despre aventura germana.

Rep.: Romania a avut din nou o comportare foarte buna la German Open si, de ce sa nu recunoastem, o contributie foarte importanta a avut-o Clubul Dansul Viorilor din Reghin. Care sunt rezultatele obtinute de dansatorii romani la Stuttgart?

Vasile Gliga: Anul acesta la Stuttgart am avut cea mai mare participare care a fost vreodata din Romania. 37 de perechi, din toata tara. Au fost rezultate deosebite mai ales la copii 6-9 ani, locul 1 si 2. La fel, la tineret, locul 3, iar adulti locul 5. Doua finale deosebit de importante. Romania este pe locul 5 in lume, primii sunt rusii, apoi Italia, Germania, Moldova.

Daca pana acum 4-5 ani romanii nu intrau nici in primii 20, acum este o evolutie mare in acest sport in Romania.

Rep.: Ce ati simtit cand s-a intonat imnul a doua oara la Openul Germaniei pentru o echipa din Reghin, dupa performanta obtinuta de fiica dvs. in 2001.

Vasile Gliga: Am fost alaturi de copii si de parinti, a fost foarte emotionant. Este un moment deosebit pentru un parinte care asculta imnul si-si vede copilul pe podium. S-a dovedit inca odata faptul ca rezultatele s-au obtinut numai datorita muncii: 80% munca, 10% informatie si 10% talent.

Rep.: Care au fost perechile care au contribuit cel mai mult la imaginea dansului sportiv?

Vasile Gliga: Copiii cu cele 2 medalii, dar pentru prima data in istoria dansului romanesc ne-am clasat printre primii 20 la adulti. La latino, locul 17-18, Mirona cu Eric din 350 perechi, la Standard Rares a luat locul 5 din 180 de perechi.

Rep.: Tinand cont de totalul echipelor participante din Romania v-ati asteptat la aceste rezultate?

Vasile Gliga: Da, pentru ca se respecta ierarhia din campionatele nationale, s-au facut putine schimbari.

Rep.: Au fost arbitrii din Romania?

Vasile Gliga: Nu, dar avem promisiunea ca vom avea de anul viitor. Este o mare realizare sa avem pentru prima data un arbitru la Campionatul Mondial de adulti.

Rep.: Dvs. cum vedeti evotutia perechilor consacrate din Romania?

Vasile Gliga: Sunt perechi cunoscute pe plan mondial, ei avand aceste rezultate mai pot sa urce.

Rep.: Cum este vazuta Romania pe plan mondial din punct de vedere al acestui sport?

Vasile Gliga: Din ce in ce mai bine, o imagine destul de clara in Germania, in Anglia este elita. Acolo am avut participari foarte putine, dar suntem foarte bine vazuti. Daca pana acum cativa ani, Romania nu exista deloc, lucrurile s-au schimbat acum. In Anglia, informatia este cea mai scumpa, acolo este cea mai buna clasare, si cea mai valoroasa.

Rep.: Ce inseamna informatie?

Vasile Gliga: Este important sa ai aceeasi informatie ca si un campion mondial. Curentul englez domina in dansuri, ei dau tonul. Au metode de predare deosebite, stiu cum sa le imprime copilului. Perechile mai avansate de la noi, cum este Mirona cu Eric, Rares cu fata din Polonia sau Emilia cu baiatul din Italia, toti se antreneaza si in Anglia cu antrenori ce se ocupa de campioni mondiali.

Rep.: Aici, la Dansul Viorilor, ce antrenori aveti?

Vasile Gliga: Pentru nivelul celor trei nu este antrenor in tara. Ei se antreneaza doar cu antrenori straini si stau mai mult afara pentru pregatire.

Rep.: Totusi aveti rezultate bune la Dansul Viorilor, antrenorii de aici sunt calificati, presupunem.

Vasile Gliga: Sunt antrenori buni care se ocupa nu atat de informatie pentru nivel de campionat mondial cat de pregatirea fizica si psihica a dansatorilor.

Antrenorii de aici asista la toate orele cu strainii. Sunt intr-o continua pregatire si formare si ei. Spre exemplu, lotul national s-a pregatit aici si pentru standard si latino. Au fost 60 de copii din toata tara la sfarsitul lui iulie – inceputul lui august, instruiti de cei mai buni antrenori din Italia. Pentru latino au fost Ralf si Olga Muller- tripli campioni mondiali in trecut.

Rep.: Revenind la concursul din Germania, care a fost dupa parerea dumneavoastra, cel mai dificil moment?

Vasile Gliga: Cred ca partea de la adulti fiindca la copii a fost un debut extraordinar, banuiam ca un alt loc I nu mai luam – stiam pe unde stam- deci a fost o surpriza pentru toti. Neavand reprezentare in arbitraj, ne-am batut cu rusii si modovenii care aveau arbitri, deci un atu.

Rep.: Dansatorii din Ucraina si Rusia sunt antrenati tot dupa scoala engleza?

Vasile Gliga: Da, antrenorii care vin in Romania merg si in Rusia, dar selectia in Rusia este alta. Sunt zeci de mii de copii din care sunt selectionati cei mai buni. In Rusia la categoria de adulti sunt circa 700 de perechi. In Moscova sunt peste 70 de cluburi.

La ei orientarea este alta, mentalitatea de asemenea: o treime din venitul unei familii este acordat copiilor fie pentru sport, fie pentru cultura. La noi nu exista asa ceva. Am intalnit parinti cu copii ce nu faceau sport de performanta, iar din salariul de 300 lei, in Moldova, 100 de lei plateau pe luna pentru cursuri.

Reteta succesului

Rep.: Ce se intampla daca se intrerupe antrenamentul doua saptamani sau o luna?

Vasile Gliga: In sportul de performanta fiecare saptamana de pauza inseamna 3 saptamani de recuperare.

Rep.: Care ar fi reteta succesului?

Vasile Gliga: La adulti este mai usor, ei fiind formati pentru munca, iar la copii o mare contributie o au parintii. Daca parintele cedeaza, fiindca i se pare ca copilul este suprasolicitat de munca, acel copil este pierdut. Asadar o mare contributie o are sprijinul moral nu doar in sport ci si in alte domenii.

La noi este o combinare intre est si vest: in est se forteaza copilul, in vest este mai libertin. De aceea in clasamente, la copii, rar mai sunt germanii, mai mult rusii, copiii din Ucraina, Moldova, Estonia, Romania.

Rep.: In conditiile in care copiii acorda atat de mult timp antrenamentului cum se descurca cu scoala?

Vasile Gliga: De obicei acesti copii talentati sunt si isteti si iscusiti la minte.

Rep.: Intentionati sa organizati in viitor cand conditiile vor permite, un concurs de talia Openului Germaniei la Reghin sau Targu Mures?

Vasile Gliga: Am avea in plan asa ceva, dar nu stim daca se va putea realiza.

Rep.: Ce competitii va superviza Federatia Romana in acest an si care sunt asteptarile dvs. in viitor, tinand cont de rezultatele obtinute?

Vasile Gliga: Incepand de saptamana viitoare vom avea concursuri saptamanal, calendarul este foarte ocupat: Cupa Romaniei la Iasi, Gala va fi la Bucuresti, cam acestea ar fi evenimentele in perioada imediat apropiata.

Rep.: Care este contributia Federatiei la cresterea nivelului dansului sportiv roman, inclusiv la partea de imagine?

Vasile Gliga: Dansul sportiv este un sport destul de costisitor. Cheltuieli mari cu deplasarile, imbracaminte, antrenamente care sunt suportate in marea lor parte de parinti. Pentru lotul national mai plateste federatia, dar din cotizatii, care vin tot de la parinti.

Rep.: Si de la minister?

Vasile Gliga: Ne-au dat anul acesta fonduri, dar mai putin decat anul trecut. 550 de milioane la 100 de cluburi. Un concurs costa 500 de milioane pana la un miliard jumatate.

Rep.: De ce sustineti dansul sportiv si nu un alt sport?

Vasile Gliga: Sustin si fotbalul. Inainte am sustinut si mai multe sporturi. Orice parinte investeste in copilul sau. Sunt oameni care pun suflet pentru un anumit sport fara nici un interes.

Rep.: Dvs. ce dans preferati?

Vasile Gliga: Tango si passo doble. Sa le privesc.

Rep.: Va multumim si va uram succes.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro