Mesagerul mortii albe
„Filiera” olandeza
In urma anchetei s-a stabilit ca Splint G., In vIrsta de 40 de ani, a Incercat sa comercializeze In repetate rInduri, atIt In Ploiesti, unde locuia fara forme legale, cIt si In Bucuresti, diferite tipuri de droguri, precum hasis, heroina si ecstasy.
Mai mult, acesta a Incercat sa-i convinga si pe alti romani sa aduca droguri In tara. Inculpatul se aproviziona personal cu droguri, chiar din Olanda, iar profitul era substantial. Conform sefului BCCOA Ploiesti, comisarul sef Eugen Serghie, individul „cumpara pastila de ecstasy cu 0,65 eurocenti si o vindea cu 3,5 euro.”
In prezent, olandezul se afla In arest preventiv, iar daca va fi gasit vinovat risca o pedeapsa cu Inchisoarea de la 15 la 25 de ani, pentru savIrsirea infractiunilor de introducere In tara de droguri de mare risc si detinerea de asemenea droguri In vederea comercializarii.
Anchetatorii verifica acum si alte informatii potrivit carora, olandezul, care are un copil cu o ploiesteanca, este implicat si In trafic de masini de lux.
Moartea alba in statistici
Fenomenul traficului si consumului de droguri In Romania se afla pe un trend ascendent. Concluzia este desprinsa de catre Agentia Nationala Antidrog (ANA), In Raportul National privind situatia drogurilor pe 2005. Exista foarte multe tipuri de droguri. Cele mai cunoscute sInt cannabisul, cocaina, heroina, ecstasy, LSD-ul si cele din categoria amfetaminelor.
Toate sint droguri ilegale drogurile ilegale si, conform studiului efectuat In rIndul populatiei de catre ANA, sInt consumate predominant de populatia tanara. Prevalenta consumului diferitelor droguri de-a lungul vietii inregistreaza cele mai ridicate procente in randul populatiei cu varsta cuprinsa intre 25 si 34 ani, cu exceptia prevalentei consumului de ecstasy, raportat cu precadere de catre tinerii de 15-24 ani.
Prevalenta consumului oricarui tip de drog ilegal de-a lungul vietii In randul elevilor de 16 ani este de 3,4% (4,8% In cazul baietilor si 2,4% in cazul fetelor). Consumul experimental de cannabis s-a Inregistrat la 3,9% dintre baieti, comparativ cu 1,6%, procent semnalat In cazul fetelor. Procurorii Curtii de Apel din Ploiesti au Inregistrat In 2003, 50 de cauze, dintre care s-au solutionat 42, iar in 2004, 66 de cauze, toate solutionate.
In cei doi ani, au fost cercetate In total 158 de persoane, pentru trafic si detinere de droguri, iar 42 au fost trimise In judecata.
Piata drogurilor
Romania reprezinta un segment activ al „Rutei Balcanice” de traficare a drogurilor si a precursorilor folositi la obtinerea ilicita a acestora. Conform Raportului ANA, tara noastra este principalul tronson al acestei rute de transport al drogurilor catre Europa Occidentala, care porneste din Turcia, traverseaza Bulgaria, intra In Romania prin punctele de frontiera sudice, dupa care continua prin zona subcarpatica spre Vest, iar prin punctele de frontiera Nadlac, Bors, Petea intra In Ungaria si de aici continua prin Slovacia si Cehiia, pana In Germania si Olanda.
O alta varianta a celei de-a doua „Rute Balcanice”, care include si un tronson maritim, este: Istambul – Constanta (pe Marea Neagra) – Bucuresti, dupa care intra pe traseul descris mai sus. Cazuistica a relevat ca din cea de-a doua „Ruta Balcanica” se desprinde o alta varianta care traverseaza zona estica a Romaniei, dupa care intra In Ucraina unde se bifurca, un traseu continuand prin Polonia catre Germania, iar celalalt spre aceeasi destinatie, dar prin Slovacia si Cehia.