Sari direct la conținut

2009 – Anul Charles Darwin

HotNews.ro

Acum 150 de ani, cartea “Originea speciilor” schimba radical modul in care oamenii privesc si inteleg istoria vietii pe Pamant. O noua viziune lua locul Lumii create in 6 zile: ca sa ajunga la ce este azi, vietii i-ar fi trebuit de fapt miliarde de ani ca sa apara si sa evolueze.

In lucrarea sa cea mai importanta, Darwin vorbea despre lupta pentru supravietuire in care cei mai slabi dispar. Pe de alta parte, el arata ca Fericiti sunt cei adaptati pentru ca urmasii lor vor evolua si vor cuceri Pamantul! Aparitia cartii marcheaza inceputul unui adevarat scandal in lumea stiintei, in care se implica si clerul, precum si unii politicieni.

Cine este insa autorul acestei teorii care urma sa revolutioneze stiintele vietii si sa schimbe radical modul in care privim lumea?

Charles Robert Darwin s-a nascut acum 200 de ani, pe data de 12 februarie 1809 in localitatea Shrewsbury, comitatul Shropshire din Marea Britanie. Provenea dintr-o familie bogata, de oameni educati. Bunicul sau din partea tatalui era Erasmus Darwin, unul dintre cei mai reprezentativi oameni de cultura englezi din Secolul al XVIII-lea, care murise insa cu 7 ani mai devreme.

Educatia

Si-a inceput studiile in medicina la Universitatea din Edinburgh, calcand astfel pe urmele tatalui sau. Gaseste insa cursurile plictisitoare, se razgandeste si se inscrie apoi la Christ`s College, Universitatea Cambridge, unde studiaza teologia, pe care a absolvit-o in 1831. In timpul facultatii Darwin incepe sa studieze si stiintele naturale, precum si principiile filosofiei naturale. Astfel, in timpul studiilor citeste “Teologia Naturala” a lui William Palley, care explica adaptarea drept Actiunea lui Dumnezeu prin intermediul legilor naturii.

Anul 1831 este pentru Darwin un an de cotitura – termina studiile de teologie (al zecelea din 178) si mai apoi se imbarca pe Nava Majestatii Sale “Beagle”, care pleaca intr-o misiune de cartare a coastelor Americii de Sud. In urma recomandarilor primite, Darwin este acceptat de catre capitanul FitzRoy drept naturalist al expeditiei.

Beagle

Calatoria navei Beagle in jurul lumii dureaza aproape 5 ani si joaca un rol fundamental in educarea si formarea ca savant a lui Darwin. Capitanul FitzRoy ii daruieste lui Darwin cartea lui Charles Lyell “Principiile geologiei” (principii fundamentale ale geolo

Calatoria navei Beagle
Foto: Wikipedia

giei de atunci si pana in zilele noastre) – cu ajutorul careia Darwin incepe sa inteleaga uriasul puzzle al vietii, timpului si spatiului de la suprafata Terrei.

In timpul calatoriei Darwin colectioneaza mostre dintre cele mai variate de specii de vietuitoare actuale si fosile care il vor ajuta sa isi definitiveze teoria evolutiei speciilor. Observa diferentele dintre diferitele specii ale aceluiasi gen in functie de elementele caracteristice ale locurilor in care acestea sunt descoperite.

La finalul calatoriei, Beagle se intoarce in Marea Britanie avand la bord un savant deja matur, insotit de

impresionante colectii stiintifice si de un jurnal.

Caietul de insemnari al lui Darwin
Foto: AP

Jurnalul calatoriei navei Beagle in jurul Pamantului, care cuprindea povestea drumului si observatiile lui Darwin a fost publicat pentru prima oara in anul 1839 si avea sa reprezinte o sursa de inspiratie si pilda de urmat pentru generatii intregi de naturalisti.

Selectia Naturala

In anii imediat urmatori calatoriei pe Beagle, Darwin devine treptat un savant din ce in ce mai cunoscut. In 1839 este primit in Societatea Regala de Stiinte din Marea Britanie, probabil cea mai reprezentativa asociatie a oamenilor de stiinta din ultimele patru secole. Isi continua lucrul la colectii si incepe sa puna bazele teoriei sale. Citeste lucrarile lui Malthus, care il vor influenta profund.

Lupta pentru existenta devine un mecanism fundamental al viitoarei sale teorii. Urmasii mai bine adaptati ai unui stramos comun vor stapani un teritoriu, in timp ce urmasii mai putin adaptati vor disparea. Iar urmasii mai bine adaptati vor evolua cu timpul intr-o specie noua. Formele de viata evolueaza astfel dintr-o specie in alta p

rin selectie naturala.

Pe data de 22 noiembrie 1859 Darwin isi publica aceasta teorie in cartea “Originea speciilor”. Cartea ajunge in scurt timp faimoasa, iar Teoria Selectiei Naturale primeste nenumarate reac

Caricatura a vremii legata de
originea omului, realizata de
Thomas Nash / Foto: AP

tii de toate felurile din intreaga lume.

In ciuda numerosilor opozanti, in mai putin de doua decenii teoria lui Darwin ajunge insa sa fie international recunoscuta. Cele mai vii controverse sunt legate de originea omului, pe care Darwin nu ilmai vede creat direct de catre Dumnezeu.

Omul devine, in viziunea lui Darwin, urmas, alaturi de maimutele primate din zilele noastre, al unui primat – stramos comun, care ar fi disparut in timp. Negarea creatiei divine starneste protestele mai multor grupari religioase – iar controversele continua pana in zilele noastre.

Ultimii ani

Darwin, cu toate ca este din ce in ce mai bolnav, isi continua lucrul la opera sa. Selectia la nivel de grup, selectia controlata de om, comportamentul animalelor, evolutia psihologiei umane, vaste studii de botanica sunt subiecte de care Darwin s-a ocupat in ultimele doua decenii de viata. Moare pe 19 aprilie 1882 si este inmormantat in Catedrala Westminster alaturi de alte personalitati ilustre precum Isaac Newton.

Mostenirea

Savantul britanic lasa mostenire omenirii un nou subs

Monument dedicat lui Darwin
Foto: AP

tantiv comun – darwinismul.

Cu ajutorul acestui nou substantiv, stiintele naturale au fost redefinite, teoria evolutiei, alaturi de genetica, devenind bazele conceptelor biologiei moderne.

Descoperirile sale au influentat puternic paleontologia si studiul evolutiei geologice aTerrei.

Mai mult, darwinismul social urma sa fie folosit – de multe ori ca simpla justificare – fie de aparatorii capitalismului pur, ai colonialismului si imperialismului, fie de catre fondatorii materialismului dialectic, al comunismului, ca si de catre socialisti, anarhisti sau pacifisti.

Link-uri utile:

Operele complete ale lui Charles Darwin la

http://darwin-online.org.uk

Site-uri dedicate bicentenarului lui Charles Darwin si sarbatoririi celor 150 de ani de la aparitia Originii Speciilor:

http://darwin-online.org.uk/2009.html

http://www.darwin2009.cam.ac.uk/ (site gazduit de catre Universitatea Cambridge, unde a studiat Charles Darwin – explicatiile la http://www.darwin2009.cam.ac.uk/cambridge/ )

Site dedicat Zilei Darwin (12 februarie, ziua de nastere a lui Charles Darwin) http://www.darwinday.org/

http://www.darwinproject.ac.uk/content/view/39/1/

http://darwin09.org/

http://www.bbc.co.uk/history/historic_figures/darwin_charles.shtml

http://en.wikipedia.org/wiki/Charles_Darwin

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro