Sari direct la conținut

2012 – Ce va fi

Trenduri Economice

Dupa un an care a spulberat sperantele desarte ale multor oameni, 2012 pare a avea parte de un setup destul de prost. Cateva scenarii de cosmar au fost scoase la lumina de observatori destul de experimentati, motiv pentru care exista pentru multi suspiciunea unui sfarsit al lumii pe care o cunoastem. Intram in dezastru sau tocmai am iesit din el? Sunt intrebari care ne vin in minte atat de des in ultima vreme incat au ajuns sa ne obsedeze.

Din punct de vedere economic lucrurile sunt la fel de neclare ca si anul trecut. Chiar si asa, exista o certitudine: criza nu va lua sfarsit nici in 2012. Complicarea tabloului economic, perspectivele destul de vagi ale marilor puteri si tensiunile existente la nivel mondial nu ofera o perspectiva clara de iesire din criza. Mai mult, este posibil sa avem parte de tentative de rupere a intelegerilor fragile de pana acum, de miscari izolationiste, de crestere a egoismului in relatiile dintre state. Toate acestea nu vor putea oferi un mediu propice de rezolvare a problemelor, dar ne vor aduce cu picioarele ceva mai aproape de pamant.

SUA se va afla in an electoral, dar acesta va fi la fel de atipic precum 2008. Numeroasele fragilitati ale economiei nu vor lasa prea mult spatiu de manevra electorala. Din nefericire SUA a devenit dependenta de perfuzia financiara, un efect direct al gradului crescut de indatorare. Privind retrospectiv putem observa cum interventiile de pana acum nu au reprezentat altceva decat cheltuirea inutila a unor bani. S-a obtinut insa o dependenta perversa a economiei de inundatiile monetare ale FED(Flood Express Delivery?). Lucrurile acestea nu pot merge la infinit, chiar daca te numesti marele stapanitor al tiparnitei. Chiar si asa nu estimez un scenariu dezastruos ci, mai degraba, o evolutie similara celei de anul acesta. Probabil vom avea parte de o crestere economica rahitica situata in jurul valorii de 1%, cu perspectiva negativa spre sfarsitul anului. Nu in ultimul rand voi aminti ca ma astept ca Goldman Sachs sa aiba probleme serioase anul acesta. Anul trecut a facut numeroase pariuri prostesti: cuprul, China s.a.m.d. De asemenea, detin pozitii importante pe aur. Prin octombrie faceau prognoze super-optimiste pentru evolutia aurului in 2012 incercand cu disperare sa umfle balonul. Toate acestea sugereaza ca mecanismul a inceput sa nu mai functioneze din cauza complicarii extreme a pietelor. Cu atatea pariuri ratate, Goldman are toate sansele sa se transforme intr-un soricel gata sa fie devorat de infometatul motan al pietelor. Tot anul acesta am asistat la esuarea schemei Warren Buffett de salvare rentabila a bancilor. Ceea ce a functionat pentru Goldman a esuat cu Bank of America, aruncand in derizoriu imaginea oracolului ca ultim salvator al sistemului.

Cititi restul si comentati pe Trenduri Economice

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro