2016, cel mai calduros an inregistrat pana acum/ Exista, insa, vietati care pot supravietui fara a se hidrata ani intregi
Caldura a pus stapanire pe o mare parte din emisfera nordica. 2016 este pe cale de a fi considerat cel mai calduros an inregistrat vreodata pe planeta, au spus cei de la NASA. Totodata, cu temperaturile ridicate vin si secetele: estul Mediteranei s-a confruntat cu cea mai grava seceta din ultimii 900 de ani, potrivit BBC.
Deficitul de apa isi pune amprenta asupra oamenilor si animalelor. In mod normal, pierdem de la patru pana la noua pahare de apa in fiecare zi, prin respiratie, transpiratie, urinat si defecat. Daca nu consumam cantitatea de lichide necesara pentru a ne potoli setea resimtita de corp, consecintele pot fi grave. Simptomele deshidratarii variaza de la oboseala, dureri de cap si oboseala musculara pana la accelerarea batailor inimii si, in cele din urma, pierderea cunostintei.
Multe animale se pot confrunta, de asemenea, cu deshidratarea. Dar multe dintre ele, mai ales cele care traiesc in medii uscate, pot fi destul de ingenioase atunci cand vine vorba de a face fata secetei.
Nici o casa din desert nu ar fi completa fara un rezervor de stocare al apei, dar pentru unele specii rezervorul este intern.
Testoasele, inclusiv broastele testoase de desert si testoasele gigant din Insulele Galapagos, au un magazin de apa in vezica urinara. Atunci cand ploua sau cand broastele au acces la frunze verzi, vezicile lor se umplu cu apa. In vremuri mai uscate, testoasele pot extrage apa prin peretii vezicii urinare permeabile.
O specie de broasca de apa din Australia isi depoziteaza apa in branhii, in tesuturi sau, in ultima instanta, in vezica urinara. Aceasta poate stoca suficienta apa pentru a-si dubla greutatea. Cu „plinul” facut, ea poate trai pana la cinci ani, fara sa consume lichide.
Alte specii, care traiesc in regiunea desertica, recurg la rezervoare externe de stocare a apei- broastele „pline” cu apa. Serpi, pasari, broaste mari, crocodili si caini salbatici se bucura de aceste „tratamente” speciale. In timpul sezonului uscat, Tiwi Aboriginals vaneaza broastele si le storc de apa, reusind, astfel, sa obtina cantitati insemnate de apa.