3 seriale de pe Netflix care i-au schimbat viața adolescentului meu autist. David: „Parcă mi-a pus cineva o oglindă în față”
- Georgiana Mihalcea
Cine ar fi crezut că serialele de pe Netflix pot ține loc de terapie pentru copilul meu cu autism? Nici măcar el! Dar vara asta, trei dintre poveștile găsite pe celebra platformă de streaming l-au ajutat să se înțeleagă mai bine, să vadă că nu doar el se teme de oameni, că nu e imposibil să supraviețuiești în lumea asta mare, că ideile fixe pot fi în capul oricui. Harriet, Sheldon și Noah- personajele principale din cele 3 seriale- i-au fost cele mai bune exemple că se poate, chiar și-n momentele în care totul pare imposibil.
Autiștii iubesc, printre altele, rutina. Le place ca lucrurile să se desfășoare într-un anumit fel, la o anumită oră. Treaba asta le oferă o senzație de echilibru, de siguranță. Una dintre rutinele lui David era să aibă un film sau o emisiune la ora 20.30. Vara, însă, canalele TV au multe reluări sau nu au ceva de calitate de văzut, așa că aveam nevoie de o nouă rutină și, deși inițial s-a opus, l-a prins febra serialelor de pe Netflix! Dar, evident, alese „pe sprânceană”.
Sunt Georgiana, mama lui David, un adolescent cu autism, iar serialul nostru „La braț cu autismul” a ajuns la episodul 116. Episoadele anterioare le găsești AICI.
„Tocilara” i-a scos frica de adolescenți din cap
După multe încercări și supărări, am găsit-o pe Harriet, personajul principal din „Geek girl”. O adolescentă timidă, ușor șleampătă, care nu avea deloc încredere în ea. Fata avea parte de bullying cât cuprinde la liceu, dar și o prietenă bună, care îi dădea mereu curaj. Era și frumușică, în sensul în care David apreciază frumusețea la o fată: naturală, fără machiaj, fără fițe și figuri.
Harriet făcea adesea atacuri de panică și se ascundea în debaralele liceului ori sub bănci și se temea teribil de oamenii din jur. Era un fel de David, dar varianta feminină. Felul în care ea se simțea i-a adus aminte lui David de scurta perioadă petrecută la liceu, de angoasele pe care le-a trăit atunci când trebuia să le facă față (deși, să ne înțelegem, în cazul lui hărțuirea nu a existat, era doar în mintea lui.) Într-o zi, fata, sătulă de traiul în frică, se hotărăște să facă ceva atât de îndrăzneț încât merge să dea probă pentru o celebră agenție de modelling, lucru care avea să o scoată teribil din zona sa de confort. Trece prin multe încercări, gafează mult, face iar atacuri de panică, își întâlnește marea iubire și se fâștâcește cumplit, dar nu renunță.
David soarbe din priviri episod după episod, bagă la cap fiecare cuvințel, gest, mimică, pentru că el este foarte atent la detalii (la toate detaliile) și, la finalul serialului își învață o mare lecție: toți adolescenții se tem, au frici, neliniști, dar, uite că, ce să vezi, ele chiar pot fi depășite.
- Citește continuarea articolului pe site-ul nostru de parenting www.totuldespremame.ro