3,6 milioane de euro de la UE pentru sprijinirea lucratorilor romani concediati de la Mechel
Comisia Europeană a propus să se aloce României 3,6 milioane EUR din Fondul european de ajustare la globalizare (FEG) pentru a ajuta 1.000 de foști salariați ai întreprinderii de produse siderurgice SC Mechel Câmpia Turzii S.A si ai producătorului din aval SC Mechel Reparații Târgoviște SRL să își găsească noi locuri de muncă.
Propunerea este transmisă, în prezent, spre aprobare Parlamentului European și Consiliului de Miniștri al UE, a informat Reprezentanta CE in Romania.
„În UE, fabricarea de produse siderurgice finite și semifinite a fost grav perturbată ca urmare a intensificării concurenței din partea unor țări din afara UE, în special din partea Chinei. Propunerea de astăzi ar contribui la pregătirea a aproximativ 1.000 de foști lucrători siderurgiști din regiunea Cluj, România, pentru noi oportunități de angajare sau pentru a-și înființa propriile întreprinderi„, a declarat László Andor, comisarul UE pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale și incluziune, potrivit sursei citate.
România a solicitat sprijin din partea FEG în urma concedierii a peste 1.500 de lucrători ai societăților Mechel Câmpia Turzii și Mechel Reparații Târgoviște din România. Concedierile au fost consecința creșterii concurenței din partea unor producători de produse siderurgice din alte părți ale lumii.
Măsurile cofinanțate de FEG ar ajuta 1.000 de lucrători să își găsească noi locuri de muncă, oferindu-le orientare în carieră și evaluarea competențelor, formare profesională, sprijin pentru antreprenoriat și diverse tipuri de indemnizații. Una dintre masuri va consta în acordarea de sprijin unui număr de 250 de lucrători pentru a înființa o întreprindere cooperativă care va produce echipamente sportive.
Costul total estimat al pachetului de măsuri este de 7,14 milioane EUR, din care FEG ar urma să pună la dispoziție jumătate.
Ambele societăți afectate au aparținut grupului siderurgic rus Mechel.
La sfârșitul anului 2011, acest grup s-a confruntat, în cadrul operațiunilor sale din România, cu dificultăți financiare ca urmare a pierderilor cauzate de prețurile nefavorabile de pe piețele europene ale oțelului, situație legată de creșterea prețurilor deșeurilor feroase și de scăderea cererii de produse finite.
Potrivit Comisiei Europene, societatea Mechel Câmpia Turzii a instituit o serie de măsuri vizând reducerea costurilor cu personalul. Aceste măsuri nu au dus însă la remedierea dificultăților financiare ale întreprinderii, care a decis să inițieze concedieri colective.
Concedierile afectează, în principal, orașul Câmpia Turzii și regiunea din jurul acestuia, situate în partea de sud-est a județului Cluj, în nord-vestul României.
Din punct de vedere socioeconomic, regiunea Câmpia Turzii se caracterizează prin niveluri scăzute ale veniturilor și printr-o slabă diversificare a activităților economice, mia arata sursa citata.
Aproximativ jumătate din populația în vârstă de muncă din Câmpia Turzii lucrează în sectorul industrial. Societatea Mechel Câmpia Turzii a fost cel mai mare angajator din zonă, având 1 837 de salariați (în iunie 2012), adică aproximativ o treime din numărul total al salariaților din regiune.