Sari direct la conținut

4 din 10 companii occidentale isi muta activitatile in tari unde costurile sunt reduse

Adevarul

Transferul activitatilor in alte tari in care costurile sunt mai reduse s-a dovedit a fi o practica de succes pentru multe din companiile de top din Europa, se arata intr-un raport al Conferintei pentru Comert si Dezvoltare a Natiunilor Unite (UNCTAD). Printre tarile Europei de Est unde firmele occidentale aleg sa-si transfere activitatile se numara Romania, alaturi de Polonia si Ungaria.

„Mai mult de jumatate din firmele care au decis sa-si mute activitatile in tara au optat pentru Anglia, Spania si Portugalia, ca destinatii in Europa de Vest si pentru Romania, Polonia si Ungaria, ca destinatii din Europa de Est”, se precizeaza in raportul UNCTAD. Aproximativ 40 la suta dintre firme au ales Asia, in special India, pentru a-si muta activitatile.

Raportul a fost realizat prin chestionarea a 500 dintre cele mai mari companii din Europa. Acesta mai arata ca 4 din 10 companii chestionate au inceput deja sa-si realoce activitatile in alte tari. Principalul motiv pentru care firmele aleg aceasta solutie este sa reduca costurile si astfel sa castige mai multi bani, dar in opinia celor chestionati cu siguranta ca sunt si alte beneficii.

Raportul arata ca nivelul costurilor s-a redus cu 20-40 la suta si calitatea serviciilor s-a imbunatatit peste asteptari.

„Companiile din Europa se impart in doua categorii: o parte semnificativa, care si-au mutat deja activitatile in alta tara si se mai gandesc sa transfere si alte activitati si o alta parte care nu au experienta in acest domeniu si nici nu se gandesc sa o experimenteze”, se precizeaza in raportul UNCTAD.

Astfel ca, potrivit documentului, aproape 50 la suta dintre respondenti au declarat ca in urmatorii cativa ani isi vor extinde aria activitatilor pe care le vor transfera in alte tari. De asemenea, 80 la suta dintre companii considera ca proiectele lor au succes, doar 3 la suta fiind nemultumiti de rezultatele activitatilor mutate in alta tara.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro