Sari direct la conținut

4000 de locuri de muncă în pericol la Fraport, operatorul aeroportului din Frankfurt am Main

HotNews.ro
Aeroportul din Frankfurt, Foto: Fraport.com
Aeroportul din Frankfurt, Foto: Fraport.com

Conducerea companiei Fraport AG, care operează pe aeroportul din Frankfurt am Main și pe multe alte aeroporturi internaționale, a anunțat ca nu mai exclude concedierile, în urma crizei cauzate de coronavirus. Aceasta a dus la pierderi mari pentru Fraport, care nu pot fi rezolvate prin șomaj tehnic sau regim de muncă redus. În raportul său privitor la prima jumătate a anului, președintele Consiliului de Administrație al Fraport, Stefan Schulte, a avertizat asupra unei lungi crize, în contextul căreia mii de locuri de muncă vor fi desființate.

În comunicatul de presă al companiei, din 4 august, Schulte declară: „Am reacționat rapid și amplu la criză, pentru a reduce costurile pe termen scurt. Dar acest lucru nu va fi suficient, pe termen mediu. Presupunem că volumul de pasageri din Frankfurt va fi, în continuare, în jur de 15 până la 20% sub nivelul maxim precedent din 2019, chiar și în 2022/2023. Deci trebuie să ne eficientizăm compania”.

Se planifică reducerea a aproximativ 3.000, până la 4.000 din cele aproximativ 22.000 de locuri de muncă în companiile grupului din locația Frankfurt, iar „pe lângă fluctuația naturală, se negociază cu angajații măsuri responsabile social”, mai explică Schulte.

Munca în program redus

În prezent, concernul listat la MDax, care este în mare parte deținut de landul Hessen și orașul Frankfurt, utilizează intensiv oportunitățile de muncă în program redus. În al doilea trimestru al acestui an, acest model s-a aplicat unui număr de 16.000 de angajați din Frankfurt. Volumul de activitate al întregii capacități de muncă a fost redus cu 60%, iar cheltuielile operaționale au fost reduse cu 30%, prin închiderea terminalelor din Frankfurt, și chiar cu 40%, la nivelul întregului grup.

Cu toate aceste măsuri, acționarii Fraport au avut o pierdere de aproximativ 182 milioane euro, în trimestrul al doilea 2020 – după un profit de 127 milioane euro, în anul precedent. Deoarece traficul aerian s-a oprit aproape complet timp de câteva săptămâni și a început să-și revină lent, vânzările au scăzut cu aproximativ trei sferturi, până la 250 de milioane euro. În trimestrul doi al anului 2019, cifra de afaceri a concernului a fost 979 de milioane euro.

Pasageri puțini

Numărul pasagerilor este încă scăzut, în ciuda faptului ca e sezon de vacanță. În perioada 27 iulie – 2 august, Fraport a avut 343.865 pasageri pe cel mai mare aeroport din Germania, cu 78,6% mai puțin decât anul trecut, în același interval de timp. În săptămâna precedentă, cifrele erau si mai proaste, cu 79,7% sub valoarea anului precedent.

CEO-ul Schulte se așteaptă la scăderi „de două cifre“ ale traficului, pe parcursul întregul an, atât la sediul de bază, cât și pe aeroporturile internaționale ale grupului. După ce numărul de pasageri din Frankfurt, în al doilea trimestru, a fost cu aproximativ 94% mai mic decât în anul anterior, în tot primul semestru al anului a fost înregistrată o scădere de 63,8%, până la 12,2 milioane de pasageri.

Credite si restart lent

Momentan, Fraport luptă împotriva crizei, cu fonduri suplimentare: 1,3 miliarde de euro au fost împrumutate doar în prima jumătate a anului și alte 800 de milioane de euro au fost dobandite printr-o nouă obligațiune emisă în iulie. Potrivit declarațiilor proprii, compania are în prezent aproape trei miliarde de euro în fonduri lichide și linii de credit garantate. Acest lucru ar asigura lichiditatea, cel puțin până la sfârșitul anului 2021.

O creștere reală a traficului aerian nu este așteptată până în 2023, iar în continuare se întrevede „o creștere moderată pe termen lung”, dupa cum o numește Stefan Schulte. Pe baza acestei prudente, dar nu pesimiste convingeri, conducerea Fraport continuă totuși să construiască cel de-al treilea terminal de pasageri în sudul aeroportului, a cărui deschidere a fost deja amânată.

Fraport AG (pe numele sau complet Fraport AG Frankfurt Airport Services Worldwide), cu sediul în Frankfurt am Main, este operatorul listat al aeroportului din Frankfurt am Main, implicat si în alte aeroporturi germane și străine. Fiind o companie majoritară de stat, Fraport e o companie publică. Acțiunile Fraport AG sunt listate la MDAX. Stefan Schulte este CEO, din toamna anului 2009. În anul 2019, concernul a avut o cifră de afaceri de 3,7 miliarde euro și peste 22.500 de angajați.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro