48 de ore pe HotNews.ro: INFOGRAFIC Q&A Scutul antiracheta: cum functioneaza, unde va fi amplasat si care sunt costurile; Cum s-a intalnit Obama cu Basescu in Casa Alba; Declaratia privind Parteneriatul Strategic SUA – Romania
Textul consacra garantii ample de securitate pentru Romania, in contextul oferit de NATO si Tratatul sau fondator din 1949, respectiv in conformitate cu Parteneriatul Strategic bilateral, prin specificarea expresa a angajamentului ferm al SUA de a apara teritoriul Romaniei, prin intermediul sistemului antiracheta, atat contra riscurilor reprezentate de proliferarea rachetelor balistice, cat si contra unui atac efectiv.
Presedintele Basescu a declarat, marti, la intalnirea cu reprezentantii comunitatii romanesti din SUA, ca vizita sa la Washington a fost „un lucru bun, bine securizat, pentru a nu fi distrus mediatic”, mentionand ca si-a luat „toate masurile pentru ca vizita sa nu fie distrusa acasa de analisti”.
INFOGRAFIC Q&A Scutul antiracheta: cum functioneaza, unde va fi amplasat si care sunt costurile
Romania semneaza marti la Washington, prin ministrul de externe Teodor Baconschi, acordul privind gazduirea pe teritoriul tarii noastre, la baza militara de la Deveselu (judetul Olt) a componentelor terestre ale scutului american antiracheta amplasat in Europa. Participarea Romaniei presupune amplasarea de interceptori terestri si a unui sistem radar destinat dirijarii acestora, urmand ca baza de la Deveselul sa devina operationala in 2015.
Scenariul intalnirii Basescu – Obama, tinuta secreta pana in ultimul moment de Administratia Prezidentiala, a fost „devoalat” intr-un comunicat al Casei Albe, care puncteaza si subiectele discutate de cei doi sefi de stat. Presedintele SUA, Barack Obama, s-a alaturat intalnirii aflate in programul oficial dintre Traian Basescu si vicepresedintele SUA, Joe Biden.
Patru magistrati de la Tribunalul Brasov au solicitat interventia CSM, reclamand ca au primit o scrisoare de la Ambasada Romaniei la Berlin pentru a interveni in cazul unei cetatean german, care avea de rezolvat un dosar civil in Brasov. Consiliul Superior al Magistraturii a decis, marti, ca Lazar Comanescu s-a imixtionat in activitatea unei puteri a statului, punand presiune pe magistrati, si va cere MAE sa inceteze astfel de practici daunatoare.
Echipe de experti straini vor efectua primele vizite in universitatile din Romania la inceputul lui 2012. Aceasta este a doua etapa din cadrul clasificarii universitatilor. „Nu mai suntem in epoca in care un oras din Romania intra in competitie cu un alt oras. Suntem intr-o competitie globala nemiloasa”, a declarat ministrul Educatiei, Daniel Funeriu.
Un punct extrem de important pe agenda discutiilor americano-romane de marti l-a reprezentat si „gazul de sist”, domeniul in care SUA este lider, iar gigantii americani ca Chevron sunt deja prezenti in tara noastra pentru exploatare.
„Daca Al-Qaeda ar fi intreprins un atac in lunile imediat urmatoare 9/11, in afara New Yorkului sau a capitalei Washington, chiar si un atentat cu o bomba improvizata intr-o parcare, intreaga tara s-ar fi prabusit”, a declarat Sydney J. Freedberg Jr., ziarist de investigatii si fondatorul paginii www.LearningFromVeterans.com.
„Declaratia comuna privind Parteneriatul Strategic pentru Sec. XXI intre SUA si Romania” adoptata marti, 13 septembrie la Washington, de catre presedintele Romaniei, Traian Basescu, si presedintele SUA, Barack Obama, mentioneaza ca presedintele Obama isi asuma sustinerea modificarii legii pentru acordarea vizelor (pentru cetatenii romani – n.red.).
Ministrul Comunicatiilor, Valerian Vreme, si cel al Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, au facut in ultimele zile declaratii privind intentia si chiar decizia IBM de a infiinta un centru cu pana la 3000 de angajati in Romania in perioada urmatoare. Initial, ministrul Vreme a declarat luni pentru Mediafax ca „Romania este pe lista tarilor in care IBM ar putea infiinta un centru cu pana la 3.000 de angajati”.