Sari direct la conținut

Schimb de replici dure între un oficial NATO și un diplomat chinez pe tema războiului din Ucraina

HotNews.ro
Amiralul Rob Bauer, președintele Comitetului militar al NATO, Foto: Pixsell photo & video agency / Alamy / Alamy / Profimedia
Amiralul Rob Bauer, președintele Comitetului militar al NATO, Foto: Pixsell photo & video agency / Alamy / Alamy / Profimedia

Un înalt oficial NATO a avut un schimb de replici foarte sincere cu un diplomat chinez în legătură cu eșecul Chinei de a condamna invazia Rusiei în Ucraina, ceea ce a provocat tensiuni legate de război în cadrul unei conferințe internaționale despre Arctica, relatează Bloomberg.

Schimbul de replici dintre amiralul Rob Bauer, președintele Comitetului militar al alianței, și He Rulong, ambasadorul Chinei în Islanda, a urmat unui discurs al lui Bauer despre rolul NATO în regiune, în cadrul Adunării anuale a Cercului Arctic.

Bauer, un ofițer al marinei olandeze, a declarat că China „nu împărtășește valorile noastre și subminează ordinea internațională bazată pe reguli”.

În replică, diplomatul chinez l-a provocat pe Bauer, spunând: „Amirale, cu respectul cuvenit, discursul și observațiile dumneavoastră sunt pline de aroganță”.

Oficialului NATO nu a cedat și i-a răspuns tăios diplomatului chinez.

„Am o întrebare pentru dumneavoastră, deoarece subliniați principiul suveranității și importanța frontierelor recunoscute la nivel internațional în lume”, a spus Bauer, în timp ce participanții la conferință l-au apludat.

„Am dreptate, nu-i așa? Da. Atunci de ce este posibil ca China să nu condamne încă atacul Rusiei în Ucraina?”.

Punctul de vedere al Chinei cu privire la „criza din Ucraina” include o perspectivă istorică, iar lumea trebuie să „înțeleagă cauza principală”, a spus el, provocând râsete când a numit China „pacificatorul din lume”.

Adunarea Generală a ONU a condamnat joi, cu o largă majoritate, „anexările ilegale” ale teritoriului ucrainean de către Rusia, după ce Moscova a blocat prin veto un text similar prezentat Consiliului de Securitate, potrivit AFP.

Adunarea Generală cu 193 de membri, reunită de luni în sesiune de urgență, a adoptat rezoluția cu 143 de voturi pentru, cinci țări împotrivă și 35 de abțineri, printre care China, India, Pakistan și Africa de Sud, în pofida eforturilor diplomatice ale Statelor Unite.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro