VIDEO Marș de protest al comunității LGBTQ față de proiectul UDMR care vrea interzicerea informațiilor despre homosexualitate în școli și mass-media
Sute de persoane ale comunității LGBTQ și persoane aliate au mărșăluit duminică de la Universitate până la Piața Victoriei cerând respingerea proiectului de lege depus de UDMR care vrea să interzică informațiile despre homosexualitate în școli, internet și mass-media. Acestea cer, de asemenea, parlamentarilor să aprobe legea parteneriatului civil.
Marșul de protest care se va încheia în fața Guvernului se desfășoară sub devizele #NuInterzicețiIubirea și #VremDrepturiEgale!
Ce își doresc participanții:
1. Cerem respingerea propunerii de lege anti-LGBT PL-x nr. 243/2022.. Proiectul de lege încearcă introducerea în legislație a interdicției informațiilor despre homosexualitate și identitate de gen în familie, școli, instituții medicale, mass-media, internet etc. Această lege încalcă dreptul la liberă exprimare, reinstituie cenzura, încalcă accesul persoanelor sub 18 ani la servicii de sănătate, încalcă libertatea presei, discriminează fățiș comunitatea LGBTQ+, încalcă prevederile privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice. Suntem oameni, iar această lege ne afectează demnitatea și validitatea.
2. Vrem parteneriat civil! Cerem parlamentarilor să aprobe legea parteneriatului civil depusă încă din 2019!
3. Cerem înlesnirea procesului de tranziție legală pentru persoane trans! Avem nevoie de un procedeu legislativ nediscriminant și facil, pentru ca persoanele trans să își poată schimba actele într-un mod demn!
Reamintim că mai mulți deputați UDMR au propus, într-o inițiativă legislativă depusă la Senat, ca sexul unui copil să fie parte a identității primite la naștere și ar interzice difuzarea „prin orice mijloace de conţinuturi privind devierea de la sexul stabilit la naştere sau popularizarea schimbării de sex sau a homosexualităţii, (…)în familie, instituţii de învăţământ, medicale, de protecţie, medii de cercetare a infracţiunilor şi de reabilitare/detenţie, internet, mass-media, locuri de muncă, medii sportive, comunitate etc”.
Într-o postare despre importanța parteneriatelor civile, Vlad Viski, directorul executiv al asociației Mozaiq, a oferit următorul exercițiu de imaginație:
„Imaginează-ți că partenerul tău de 10 ani moare și tu ești pus în situația următoare: familia lui îți dă 3 zile să părăsești casa în care ați locuit împreună în ultimul deceniu, tu nu mai ai dreptul să-l vezi, iar accesul la înmormântare îți este interzis. Ultima dată când l-ai văzut v-ați certat pe cine duce gunoiul. Omul respectiv, iubirea vieții tale, dispare într-o secundă. Ești al nimănui, aruncat în stradă, fără să poți să atingi corpul persoanei iubite pentru un ultim sărut. Asta se poate întâmpla unei persoane LGBT în absența parteneriatului civil. Azi, cuplurile formate din persoane de același sex nu beneficiază de niciun drept: moștenire, separația bunurilor, dreptul de vizită/decizii în spital, asigurare medicală comună, pensie, absolut nimic”.