Motorina – sub 8 lei/litru, în premieră după 6 luni. Ce e nou în ordonanța care menține reducerea cu 50 de bani la carburanți
Prețul motorinei a scăzut miercuri sub 8 lei/litru în cele mai mari 5 stații de carburanți din București (Petrom, Lukoil, OMV, Mol și Rompetrol), în premieră după 6 luni. Cu o zi în urmă Lukoil avea prețuri peste acest prag. Reducerea de 0,5 lei/litru la motorină și benzină se va menține până la finele anului, potrivit proiectului de OUG pus în dezbatere de Ministerul Energiei.
Prețul motorinei a scăzut în premieră sub 8 lei după 6 luni
Startul reducerii prețurilor la motorină a fost dat săptămâna trecută de Petrom, care a redus prețul motorinei standard la 7,99 lei pe litru la o singură stație din București, cea de pe strada Doctor Herescu, după cum a semnalat Profit.ro.
Între timp, atât Petrom, dar și celelalte 4 mari lanțuri de benzinării au redus sub 8 lei/litru prețul motorinei standard în celelalte benzinării din București. Cu o zi în urmă spre exemplu, Lukoil nu vindea nicăieri în București motorina cu prețuri sub 8 lei.
Astăzi însă sunt mai multe stații Lukoil din București care vând motorina standard sub acest prag, cel mai mic preț – 7,91 lei/litru fiind la stația din Bd. Preciziei 34 din București, arată datele Peco-online.ro, analizate de HotNews.ro.
Ce prețuri la motorină sunt azi în București
Datele analizate de HotNews.ro arată că principalele 5 mari lanțuri de benzinării, Petrom, Lukoil, OMV, MOL, Rompetrol aveau miercuri, 28 septembrie 2022, următoarele prețuri la motorina standard:
- Petrom: între 7,89 lei și 7,92 lei
- Lukoil: între 7,91 lei și 7,94 lei
- Mol: între 7,96 lei și 8,00 lei
- OMV: între 7,97 lei și 8,00 lei
- Rompetrol: între 7,96 lei și 8,00 lei
Proiect de OUG: Reducerea cu 0,5 lei/litru la carburanți, prelungită până la 31 decembrie 2022
De notat că am intrat în ultimele 3 zile în care stațiile de benzină mai pot aplica voluntar reducerea de 50 de bani la litrul de benzină și motorină, reducere suportată în mod egal de stat și benzinari, potrivit Ordonanței de urgență nr. 106/2022.
Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că în această săptămână ar urma să fie adoptat un act normativ care să modifice Ordonanța 106/2022, astfel încât să fie prelungită măsura de reducere cu 50 de bani la carburanți.
Între timp, Ministerul Energiei a scos în dezbatere publică proiectul de Ordonanță de urgență care aduce aceste schimbări, iar Guvernul are mâine ședință în care ar putea adopta actul.
Actul prevede continuarea posibilității acordării unei reduceri de preţ în cuantum de 0,5 lei/litru, inclusiv TVA, de către operatorii economici care comercializează benzină şi motorină către clienții finali – persoane fizice şi juridice care achiziţionează carburanţii pentru consumul propriu şi instituirea unui mecanism de sprijin de la bugetul de stat, de 0,25 lei/litru, inclusiv TVA, pentru operatorii economici care acordă această reducere, şi pentru perioada 1 octombrie 2022-31 decembrie 2022.
- VEZI AICI PROIECTUL DE OUG ȘI NOTA DE FUNDAMENTARE
Ca noutate, proiectul prevede că reducerea de preț să se acorde și în cazul bonurilor de valoare pentru carburanți auto (BVCA).
Astfel, de la 1 octombrie 2022, la livrările de carburanţi, benzină şi motorină, efectuate în baza bonurilor de valoare pentru carburanţi auto, reducerea de preţ va fi acordată prin livrarea unei cantități suplimentare de carburant corespunzătoare contravalorii reducerii de preţ aplicabilă livrărilor respective, iar reducerea de preţ se va evidenţia pe bonul nefiscal.
O altă schimbare propusă este aceea ca operatorii economici autorizați care se ocupă cu revânzarea în sistem angro de produse energetice să fie obligați să acorde clienților finali, persoane fizice sau juridice, reducerea de preț pe care să o evidențieze distinct pe factura emisă.
- „Se evită o potențială discriminare între clienții finali persoane juridice care au posibilitate să facă alimentări direct din rețele de retail în raport de clienții finali care nu au această posibilitate și se aprovizionează exclusiv pe canalul de comerț cu ridicata.
- Totodata, se evită apariția de blocaje logistice (de aprovizionare, epuizarea rapidă a stocurilor din stații) la nivelul stațiilor de distribuție care pot fi cauzate de migrarea unor clienți finali persoane juridice către stații de distribuție, clienți care de regulă alimentează cantități mari de carburant.”, se arată în nota de fundamentare.
Ce efecte a avut reducerea cu 50 de bani la carburanți
În nota de fundamentare se arată și ce schimbări a produs măsura reducerii cu 50 de bani suportată în mod egal de stat și operatori privați asupra prețurilor la carburanți, care se fixează liber pe baza raportului dintre cererea şi oferta de pe piaţa internă, respectiv de pe piaţa internaţională:
„Conform Consiliului Concurenţei prețul benzinei a crescut cu 20% de la 1 ianuarie 2022, iar cel al motorinei, cu 37%, cu reducerea de 50 de bani pe litru aplicată.
Conform datelor oferite de Monitorul Preţurilor, preţul mediu al benzinei standard în România, a fost pe 2 septembrie, de 7,39 lei/litru (cu reducerea de 50 de bani), iar pentru motorină prețul mediu a fost de 8,37 lei/litru (cu reducerea de 50 de bani). Pe data de 2 septembrie, tițeiul se tranzacţiona în jurul valorii de 93 dolari/baril, cu circa 20% mai mult decât valoarea de la începutul anului.
De la începutul anului, fără a lua în calcul reducerea de 50 de bani/litru, prețul benzinei a crescut cu circa 28%, iar cel al motorinei s-a majorat cu aproximativ 44%.
Cotaţia Platts este un preţ de referință internaţional pe piața benzinei sau motorinei şi reprezintă o valoare reflectată de cererea, oferta şi tranzacţiile realizate între traderi pe piaţa angro a combustibililor.
Cotaţiile Platts nu sunt date publice, iar pe termen lung tind să urmeze acelaşi trend cu preţurile barilului de petrol.
Cotaţiile Platts pentru benzină şi motorină, cât şi valoarea la care se tranzacţionează ţiţeiul, deşi sunt în scădere pentru moment faţă de maximumul istoric din luna iunie a acestui an, au ajuns la un nivel care nu a mai fost atins din anul 2014.
De la începutul anului, cotaţia Platts a benzinei, s-a majorat cu 20%, în timp ce cotaţia motorinei este mai mare cu 77% faţă de începutul anului.
Aplicarea reducerii de 50 de bani/litru, începând cu 1 iulie, de către toţi marii distribuitori, face ca preţurile medii reale din data de 2 septembrie, faţă de cele de la 1 ianuarie 2022, să fie cu doar 20% mai mari pentru benzină şi 37% mai mare pentru motorină, arată datele Consiliului Concurenţei.
De la 1 iulie 2022, odată cu intrarea în vigoare a O.U.G. nr. 106/2022, pe lângă reducerea de 50 de bani/litru aplicată de toți distribuitorii, preţul mediu al benzinei a scăzut cu 76 de bani/litru, în timp ce preţul mediu al motorinei a fost mai mic cu 35 de bani/litru.”, se arată în document.