Sari direct la conținut

PNL vrea ca pensiile sub 3.000 de lei să nu fie impozitate. Ciucă: Vom merge cu această propunere în Coaliție / Câți români ar fi vizați de o asemenea măsură

HotNews.ro
Liderii Coalitiei - Nicolae Ciuca, Marcel Ciolacu si Kelemen Hunor, Foto: AGERPRES
Liderii Coalitiei - Nicolae Ciuca, Marcel Ciolacu si Kelemen Hunor, Foto: AGERPRES

PNL vrea ca pensiile mai mici de 3.000 de lei să nu mai fie impozitate, propunerea în acest sens fiind discutată în interiorul partidului.

„Această propunere de neimpozitare a pensiilor sub 3000 de lei a fost discutată, vom merge cu ea în coaliție”, a declarat marți premierul Nicolae Ciucă, după ședința PNL.

Întrebat despre o posibilă majorare a pensiilor mici sau medii, șeful guvernului a spus că deocamdată nu s-a discutat acest subiect.

Autorităţile analizează dacă poate fi crescută peste pragul de 2.000 de lei valoarea neimpozabilă pentru pensiile din sistemul public, a anunţat miercuri, la Palatul Victoria, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu.

„Sistemul public de pensii la acest moment nu este impozitat până la o valoare de 2.000 de lei, lucrurile aşa vor rămâne. Analizăm să vedem dacă această valoare neimpozabilă poate fi crescută, având în vedere că această scutire de impozit a intervenit în anul 2017, între timp lucrurile au evoluat din perspectiva inflaţiei. În analiza pe care o facem avem în vedere toate celelalte sisteme de pensii, cu excepţia sistemului public de pensii, cu privire la o posibilă impozitare, dar sub condiţia neimpozitării părţii de contributivitate”, a arătat ministrul de Finanţe în briefingul care a urmat şedinţei de Guvern.

Potrivit acestuia, analiza se realizează împreună cu Ministerul Muncii, care are toate datele atât cu privire la sistemul public cât şi referitoare la riscul de sărăcie, astfel încât să poată fi sprijinite persoanele vulnerabile.

„Analizăm acest lucru împreună cu Ministerul Muncii, pentru că Ministerul Muncii are toate datele cu privire la sistemul public de pensii şi are şi datele privind rata de deprivare materială severă, riscul de sărăcie, sunt elemente de coş de consum care trebuie luate în calcul astfel încât cetăţenii vulnerabili să fie sprijiniţi mai ales în această perioadă”, a subliniat şeful de la Finanţe.

Adrian Câciu a precizat, în context, că această analiză va fi prezentată coaliţiei de guvernare în următoarele săptămâni având în vedere că acum prioritară este rectificarea bugetară. „Nu aş vrea să naştem praguri orientative (pentru scutirea de impozit a pensiilor, n.r.) fără să avem analiza şi decizia luată. Până în toamnă toate lucrurile vor fi lămurite”, a mai spus ministrul Finanţelor.

Câți români au pensii până în 3.000 de lei

Peste 4,2 milione de români au pensii de până la 3.000 de lei, potrivit datelor Casei Naționale de pensii. Dintre aceștia, peste 3,2 milioane au pensie de până la 2.000 de lei.

Sursa date: Casa Națională de Pensii Publice

Beneficiarii sistemului public de pensii, ale căror venituri din pensii și indemnizații, cumulate, se situează sub valoarea de 1.000 de lei, încasează lunar această valoare, denumită „Indemnizația socială pentru pensionari”, conform prevederilor Legii nr. 196/2009, cu modificarile şi completările ulterioare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro