Italia ia noi măsuri pentru a contracara cea mai mare inflaţie din ultimii 36 de ani
Guvernul italian vrea să aloce aproape 14 miliarde de euro unui nou pachet de măsuri menite să atenueze impactul creşterii preţurilor asupra gospodăriilor şi companiilor, informează marţi AFP, citând surse guvernamentale. Noul decret, care prevedere scutirea de TVA a anumitor alimente de bază, va fi adoptat săptămâna viitoare.
Datorită creşterii încasărilor fiscale în primul semestru, nivelul de îndatorare a rămas inferior estimărilor, ceea ce a permis o marjă de manevră bugetară de circa 14,3 miliarde de euro, a indicat ministrul economiei, Daniele Franco, la o şedinţă de cabinet.
Aproape toată această sumă ar urma să finanţeze noi ajutoare cuprinse într-un decret a cărui adoptare este aşteptată săptămâna viitoare.
Guvernul a alocat deja în scopuri similare alte 33 de miliarde de euro în acest an.
Ce măsuri vrea să ia guvernul italian
Între măsurile avute în vedere se numără scutirea de TVA a anumitor alimente de primă necesitate ca pastele şi pâinea, iar TVA pentru carne şi peşte ar putea scădea de la 10% la 5%, a afirmat luni ministrul adjunct al economiei Laura Castelli.
În faţa creşterii preţurilor la combustibil, guvernul italian urmează de asemenea să prelungească reducerea cu circa 30 eurocenţi a taxelor pe litru de carburant, aflată în vigoare de la începutul lui aprilie.
O parte din ajutoarele prevăzute în viitorul decret vor viza atenuarea efectelor secetei care afectează Italia, cea mai gravă din ultimele şapte decenii, precum şi finanţarea de măsuri sanitare în cadrul pandemiei de coronavirus.
Inflaţie record
În Italia, preţurile de consum au crescut în iunie cu 8% pe bază anuală, împinse de costul în creştere al energiei, iar inflaţia se află la cel mai înalt nivel din ianuarie 1986.
Dar în pofida impactului războiului din Ucraina asupra economiei, Banca Italiei şi-a revizuit în sus, la mijlocul acestei luni, previziunile privind creşterea în 2022, mizând pe o majorare a PIB cu 3,2%, de la 2,6% conform previziunilor anterioare.
După demisia, săptămâna trecută, a premierului Mario Draghi, abandonat de trei partide din coaliţia de uniune naţională, guvernul continuă să se ocupe de afacerile curente, în aşteptarea alegerilor legislative anticipate prevăzute pentru 25 septembrie, scrie Agerpres.
Photo|Dreamstime.com