Sari direct la conținut

Anotimpul vacanțelor: Cum să mănânci și să bei ca un localnic în Italia

HotNews.ro
Faimosul Jamie mănâncă și gătește ca un italian, Foto: YouTube
Faimosul Jamie mănâncă și gătește ca un italian, Foto: YouTube

Într-o țară în care plăcerea mesei este o artă cultivată de mai bine de 2.000 de ani, există multe reguli nescrise privind orarul meselor, eticheta de respectat în restaurante și chiar momentul potrivit pentru un capuccino.

Micul dejun este un moment dulce

Prima masă a zilei este în esență un capuccino sau espresso cu un cornetto sau altă patiserie, mâncat în picioare la bar. Cornetto (un croissant simplu sau umplut cu gem, cermă de brânză sau Nutella) poate fi găsit pretutindeni, dar există și patiserie regională care trebuie încercată.

La Roma este mariozzo (o chiflă moale umplută cu cremă de brânză), la Napoli și pe coasta amalfitană este sfogliatella (patiserie în formă de scoică cu ricotta aromată cu portocale), brioșă cu granita în Sicilia.

Este și singurul moment al zilei în care italienii beau capuccino, deoarece laptele băut după masă dăunează digestiei. Dacă un espresso este prea tare, încercați un macchiato (espresso cu un strop de lapte) sau caffe lungo (cu mai multă apă la un espresso).

O cafea cu capac pentru drum vă identifică drept turist. Italienii nu merg bând cafea. De ce ar face-o, când un espresso la bar se bea atât de repede?

Mesele au ore fixe

Cu mici excepții, italienii mănâncă prânzul între 13 și 14:30 și cina între 20:30 și 22:30. Multe restaurante deschid la prânz spre 12:30-13 și închid după aceea bucătăria până la 19 sau 19:30. Cele care sunt deschise înainte de 7 seara sunt pentru turiști. În orașe mai mici, nu vă așteptați să puteți mânca la o masă un prânz târziu sau o cină devreme, punct. Dacă vă e foame, luați un sandviș la un bar.

De aceea, rezervările sunt esențiale, mai ales în localurile populare. Iar chelnerii italieni nu vă vor aduce nota de plată fără s-o cereți: mesele sunt considerate activități sociale și ar fi nepoliticos să vă grăbească în timp ce vă bucurați de compania prietenilor sau a rudelor.

Cu o rezervare pentru 20:30 veți avea în general masa până la închidere, dar dacă intrați la 7:30 și vreți să vă așezați la una din mesele libere, veți afla de cele mai multe ori că sunt rezervate.

Mâncarea și băutura merg mână-n mână

Rar veți vedea italieni bând vin sau alte băuturi alcoolice fără să mănânce. Înainte de masă merge un aperitivo, care trebuie să fie amar sau acru ca să stimuleze apetitul, în niciun caz dulce.

Italienii beau în general vin la masă, nu bere sau cocktailuri. O excepție este pizza, la care se bea bere. Ei respectă tradiția însoțirii peștelui cu vin alb și a cărnii cu vin roșu, dar somelierii de la restaurantele de clasă propun și combinații originale: aveți încredere.

Italienii mănâncă în funcție de sezon

În gastronomia italiană, prospețimea este obligatorie. Deși acum se găsesc fructe și legume tot anul, italienii știu că au cel mai bun gust în sezonul lor de vârf. Roșiile sunt mai aromate vara, toamna vine cu dovleci, iarna este sezonul pentru anghinare, iar primăvara este o bogăție de mazăre, fasole verde și sparanghel. Multe restaurante oferă specialități în funcție de sezon.

Rețetele tradiționale și regionale sunt la mare preț

Italienii gătesc mult, iar în oraș vor să mănânce cel puțin la fel de bine ca acasă – și sunt foarte pretențioși, deoarece chiar se pricep la preparatul mâncării.

Sunt judecate rețetele tradiționale în termeni de ingrediente și tehnici de gătit. Nu vă gândiți să mâncați cacio e pepe cu parmezan – rețeta cere pecorino romano. Sau altă brânză pe carbonara, care este făcută cu guanciale, ouă, piper negru măcinat și pecorino. Orice altceva ar fi un sacrilegiu.

În general, bucătăria italiană abundă în rețete cu brânză, așa că n-are rost să cereți în plus, pentru că rețetele au fost elaborate de maeștri. Chelnerul vă va aduce dacă-i veți cere, dar va fi îngrozit de stângăcie și lipsă de gust. Iar brânzeturile rase își pierd din savoare prin prelucrare și conservare,

Gastronomia italiană este și foarte regională.

La Roma, trattoriile servesc paste ca amatriciana, carbonara, cacio e pepe, gricia. În Toscana, specialitățile includ pappa al pomodoro și bistecca alla florentina. La Milano veți găsi risotto alla milanese și cotoletta alla milanese. Nu ezitați să întrebați de specialitățile locale.

Nu comandați patru feluri și nu luați acasă ce n-ați putut mânca

Meniurile încep în general cu antipasti (aperitive), primi (paste, orez sau supă), secondi (felurile principale – carne sau pește), contorni (garnituri), dolci (deserturi). Dar o masă cu de toate este pentru sărbători ca nunțile, unde stai la masă mai multe ore. Stilul italian obișnuit este să înceapă cu un antipasto, urmat de paste sau un fel principal și un desert în final.

Cu foarte rare excepții, nu se pleacă de la restaurant cu o pungă în mână. Dacă vreți să vă bucurați de varietate fără să vă ghiftuiți, cereți o mezza porzione (jumătate de porție). Nu toate felurile pot fi servite așa, dar multe restaurante vă vor face doar o jumătate de porție de paste.

Sursa: Food & Wine

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro