Sari direct la conținut

Cât costă litrul de benzină și motorină în prima zi după ordonanța compensării și cum arată bonul pe care-l primești la benzinărie

HotNews.ro
Pret benzina Petrom, Foto: HotNews.ro / Adrian Vasilache
Pret benzina Petrom, Foto: HotNews.ro / Adrian Vasilache

​Odată cu intrarea în vigoare a ordonanței de compensare cu 50 de bani a prețului la benzină și motorină, prețurile la carburanți au scăzut cu marja stabilită de guvern în majoritatea cazurilor.

În Monitorul Prețurilor, portalul în care poți verifica cât costă carburantul la fiecare stație de alimentare, prețurile nu sunt actualizate în toate cazurile, însă în teren reducerea poate fi constatată.

În unele cazuri, ea se vede chiar pe panoul de afișare a prețului benzinei și motorinei. În altele, prețul afișat este cel vechi, însă la casă se aplică reducerea și se evidențiază pe bonul fiscal.

La Petrom în Drumul Taberei, prețul afisat este cel redus. Benzină standard – 8,11 lei, iar motorina standard 8,68.

Benzinărie Petrom, sursa foto: HotNews

La LuKoil, la fel prețul redus este afișat. Benzina standard este 8,11, iar motorina 8,68.

Benzinărie LuKoil, sursa foto: HotNews

La o benzinărie Mol, la pompă prețul afișat este cel vechi, însă se precizează că reducerea se face la casă. De asemenea, la intrare apare prețul redus: 8,19 lei benzina standard și 8,74 motorina standard

Benzinărie Mol, sursa foto: HotNews

Potrivit declarațiilor făcute de reprezentanții Consiliului Concurenței la momentul lansării aplicației Monitorul Prețurilor, participarea operatorilor în această aplicație este voluntară, ei sunt cei care încarcă prețurile și de la momentul în care schimbă prețul la pompă până la afișarea datelor în aplicație este o întârziere de până la 30 minute.

O posibilă explicație pentru care unii operatori nu au actualizat prețurile în aplicația Monitorul Prețurilor poate fi aceea că și în Ordonanța de urgență se spune că:

  • „pe perioada de aplicare a prezentei scheme de compensare, operatorii economici vor afișa pe totem prețul care include această reducere de preț, iar în sistemul de gestiune și la pompă va fi înscris prețul de vânzare fără reducerea comercială.
  • În cazul acordării reducerii de preț, aceasta se va evidenția distinct, pe documentele fiscale aferente vânzărilor, bonuri fiscale și/sau facturi.”

Ministrul Energiei mulțumeste companiilor

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, le mulțumește companiilor pentru că au aplicat reducerea de preț.

„Carburanți mai ieftini! Vreau să le mulțumesc tuturor companiilor care s-au conformat voluntar și au aplicat deja prevederile Ordonanței de Urgență cu privire la reducerea cu 50 de bani/litru a prețului la carburanți”, a scris el pe Facebook, publicând poze cu prețurile afisate de benzinari.

Cu arată acum bonul fiscal

În cazul acordării reducerii de preț, aceasta se va evidenția distinct pe documentele fiscale aferente vânzărilor, bonuri fiscale și/sau facturi.

Cum au crescut prețurile în ultimele 3 luni și în ultimul an

Date analizate de HotNews.ro arată că de la anunțul deciziei Guvernului, în 23 iunie, și până în 28 iunie, prețurile s-au stabilizat, după ce în ultimul an au crescut și cu peste 60%.

Faptul că prețurile la benzină și motorină nu au suferit schimbări majore în ultimele 6 zile de la anunțul Guvernului privind reducerea cu 50 de bani la carburanți este întărită și de datele aplicației private Peco-online.ro.

Prețul mediu la litrul de benzină s-a menținut la 8,65 lei (în perioada 23 iunie-27 iunie), în timp ce prețul mediu la litrul de motorină s-a menținut la 9,22 lei.

Această perioadă de analiză este însă prea mică, iar experți în energie ca Dumitru Chisăliță au estimat deja că anunțul Guvernului ar putea stabiliza prețurile pentru o perioada de circa 2 săptămâni, dacă nu apar evenimente la nivel internațional care să fie reflectate în creșterea prețurilor.

Expertul a admis faptul că reducerea de 0,5 lei pe litrul de combustibil este infimă luând în calcul că în ultimele 6 luni creșterea prețurilor la carburanți a fost de peste 30%, dar a spus că în această perioadă de 3 luni, Guvernul ar putea găsi soluții viabile pentru consumatori.

Cu cât au crescut prețurile în ultima perioadă?

Potrivit datelor aplicației online Peco-online.ro, „comparativ cu luna trecută, prețul mediu al unui litru de benzină s-a majorat cu 5.1%, ceea ce înseamnă ca un plin (50 de litri) costă astăzi cu 21.0 lei mai mult decât în urma cu 30 de zile, iar în cazul motorinei, prețul mediu al unui litru a crescut cu 4.3%, ceea ce înseamnă că un plin (50 de litri) costă astăzi cu 19.0 lei mai mult decât în urma cu 30 de zile.

Datele din aplicația Peco-online.ro analizate de HotNews.ro arată că prețurile au crescut și cu peste 60% la motorină în ultimul an.

  • La benzină

În ultimele 3 luni, prețul mediu al unui litru de benzină a crescut cu 0,97 de lei (12,6%) în ultimele 3 luni, de la 7,68 de lei la 27 aprilie până la 8,65 de lei la data de 27 iunie.

În ultimul an, prețul mediu al unui litru de benzină a crescut cu 2,91 de lei (50,7%), de la 5,74 de lei la 29 iunie 2021 până la 8,65 de lei la data de 25 iunie 2022.

  • La motorină

În ultimele 3 luni, prețul mediu al unui litru de motorină a crescut cu 0,68 de lei (7,96%) în ultimele 3 luni, de la 8,54 de lei la 27 aprilie până la 9,22 de lei la data de 27 iunie.

În ultimul an, prețul mediu al unui litru de motorină a crescut cu 3,51 de lei (+61,4%), de la 5,71 de lei la 30 iunie 2021 până la 9,22 de lei la data de 25 iunie 2022.

Cât de mult s-au scumpit carburanții începând din martie, când românii au luat cu asalt benzinăriile

În 9 martie 2022, s-au format cozi imense la benzinării în toată țara, după ce o benzinărie din Beiuș a afișat prețuri de peste 10 lei carburantului. Speriați că prețul va exploda peste noapte, șoferii au luat cu asalt atunci stațiile de alimentare.

La acel moment, prețurile carburanților în București variau în jur de 7,5-7,6 lei litrul de benzină și cam 7,6-7,7 lei litrul de motorină.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, susținea că nu va crește prețul carburanților, că „s-a creat o psihoză” și că vor fi controale la companiile care au majorat prețul la pompă.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro