Prețul grâului a ajuns la un nivel fără precedent după ce India a interzis exporturile
Prețul grâului a ajuns luni la un nou preț record la închiderea piețelor europene după ce India a anunțat că va interzice exporturile sale de cereale, relatează AFP.
Prețul grâului a ajuns la 438,25 euro pe tonă, un nou maxim pentru cerealele care se tranzacționează deja la prețul aurului pe o piață mondială strânsă.
„Acesta este un record absolut pentru toate scadențele de pe Euronext. Recordul anterior datează din 7 martie 2022, cu grâul închizându-se la 422,50 euro pe tonă”, a declarat pentru AFP brokerul Damien Vercambre de la Inter-Courtage.
Prețurile crescuseră încă de la deschiderea piețelor luni dimineața la 435 de euro pe tonă pe piețele europene după ce al doilea producător mondial de grâu, India, a anunțat sâmbătă că va interzice exporturile de cereale, cu excepția unei autorizații speciale emise de guvern, din cauza scăderii producției, afectată în special de valurile extreme de căldură.
India interzice exporturile de grâu pentru a-și asigura securitatea alimentară
Guvernul de la New Delhi, care s-a angajat anterior să furnizeze grâu țărilor vulnerabile, cândva dependente de exporturile din Ucraina, a anunțat însă că prioritatea sa este să asigure „securitatea alimentară” pentru cei 1,4 miliarde de locuitori ai țării.
Pe lângă estimările mai proaste privind recolta, analiștii consideră că și alți factori au stat în spatele deciziei luate de guvernul indian.
„Spre deosebire de Rusia, care a implementat de ani de zile un sistem de cote și taxe la export, India întâmpină, fără îndoială, mai multe dificultăți în a controla volumele exportate”, mulți producători abandonând operatorii publici în favoarea comercianților privați care plătesc prețuri mari la cereale, explică Vercambre.
El afirmă că această decizie se vrea o modalitate prin care India să își protejeze stocurile și limiteze inflația galopantă a prețurilor la alimente.
Războiul din Ucraina și temerile privind seceta țin prețul grâului sus
Criza de creștere a subcontinentului vine într-un moment foarte prost: Ucraina, care era pe cale să devină al treilea exportator mondial de grâu, își va vedea producția redusă cu o treime anul acesta din cauza războiului, potrivit prognozelor Departamentului american de agricultură.
Deja la un nivel fără precedent, prețul grâului a crescut cu 40% de la începutul războiului din Ucraina și a rămas ridicat din cauza riscurilor de secetă în sudul Statelor Unite și în Europa de Vest.
Pe măsură ce conflictul din Ucraina s-a prelungit și în așteptarea noilor recolte din Australia și Canada, promisiunea grâului indian, în curs de recoltare, a oferit o oarecare ușurare piețelor tensionate, în special celor din Orientul Mijlociu și Asia, clienți tradiționali ai Indiei.