Sari direct la conținut

Primarul Clotilde Armand acuză consilierii PNL și PSD că au blocat funcționarea Primăriei: De astăzi nu vom mai avea internet în instituție

HotNews.ro
Clotilde Armand, Foto: AGERPRES
Clotilde Armand, Foto: AGERPRES

Primarul Clotilde Armand acuză consilierii PNL și PSD că au blocat funcționarea Primăriei prin reducerea cheltuielilor de funcționare, atunci când au aprobat bugetul. Primarul susține că Primăria a rămas deja fără pază, iar de joi rămâne și fără internet. „Vom închide primăria și voi informa fiecare cetățean din sector despre cum este furat de coaliția PSD PNL”, a scris Clotilde Armand pe pagina de Facebook. PNL și PSD Sector 1 acuză că primarul minte și creează panică deliberat din motive electorale.

„Fac un anunț important pentru toți locuitorii din Sectorul 1. Primăria Sectorului 1 va fi închisă din cauza consilierilor locali PNL PSD. Aceștia au luat banii de la funcționarea primăriei și i-au dat la Catedrala Mântuirii. Registratura va fi închisă și serviciile publice la fel. Primăria nu mai are cum să funcționeze fără buget. Un lucru extrem de grav și fără precedent. Pentru ceea ce a făcut PNL PSD am depus deja o plângere penală săptămâna trecută. Este interzis în lege să oprești serviciul public. Dar asta se pare că nu e de ajuns pentru acești inconștienți.

De astăzi nu vom mai avea internet în instituție. De săptămâna trecută nu avem pază. Vom închide primăria și voi informa fiecare cetățean din sector despre cum este furat de coaliția PSD PNL. Voi deschide un birou al registraturii în fața sediului PSD din Kiseleff și unul în fața sediului PNL din Modrogan. Să-i vadă o țară întreagă cât de disperați sunt cei care au furat industrial această primărie că nu mai pot fura liniștiți în continuare”, a scris Clotilde Armand pe pagina de Facebook.

Florin Manole, șeful PSD Sector 1, acuză, tot pe Facebook că primarul Sectorului 1 minte.

„Sectorul 1 nu mai are Primărie, are menajerie! Armand face doar circ, deloc administrație. Și ca orice clovn, Clotilde și minte cu nerușinare: n-a crescut nimeni alocarea la Culte, a rămas 20 mil cât a propus ea. „Închid Primăria” ne amenință Mincinoasa! Păi e deschisă? Că nouă nu ni se pare că de 4 ani ai făcut ceva bun?!”, a scris Manole pe Facebook.

Aceleași acuzații sunt făcute și de candidatul PNL Sector 1 la Primăria Sectorului 1, George Cristian Tuță.

  • „Clotilde Armand minte! Își minte cetățenii și creează panică deliberat din motive electorale.
  • Din cele 4 milioane de lei bugetate pentru bunuri și servicii, a cheltuit doar 1,8 milioane până acum, deci nu are cum să rămână fără bani. O somez public pe Clotilde Armand să meargă în ședința Consiliului Local de la ora 10.00 și să prezinte documentele care arată veniturile și cheltuielile primăriei până în acest moment: cetățenii vor vedea astfel minciuna și incompetența!
  • Dau asigurări că, de când am preluat conducerea filialei Sectorului 1, consilierii PNL nu blochează nimic. Tot ce facem este să cerem competență și transparență. Doamna Clotilde Armand nu poate oferi decât minciuni și scandal, iar singurii care pierd sunt cetățenii”, a scris Tuță pe pagina de Facebook a PNL Sector 1.

În extrasul de cont al Primăriei Sectorului 1 figurează 4 milioane de lei pentru bunuri și servicii pe acest an, iar plățile efectuate până la 29 februarie (adică facturi plătite efectiv) erau de 1,857 milioane de lei, cu toate acestea, primarul Clotilde Armand minte publicul și anunță că închide primăria și sistează serviciile publice, a mai transmis PNL Sector într-un comunicat de presă.

Consiliul Local Sector 1 a adoptat pe 12 februarie bugetul pe acest an. Cheltuielile sunt estimate la 2,5 miliarde de lei, iar veniturile la 1,4 miliarde de lei, la care se adaugă un miliard, din excedentul pe 2023.

În timpul ședinței, consilierii locali au făcut mai multe amendamente, prin care au modificat proiectul de buget propus de primarul Clotilde Armand. Chiar în comunicatul PNL se arată că au fost tăiați bani de la funcționarea Primăriei.

„Am scos din secțiunea de funcționare 123 milioane de lei pe care i-am redirecționat către obiective de investiții. Consilierii noștri nu puteau aviza un buget care dubla cheltuielile de funcționare în detrimentul investițiilor. Nu e momentul să cheltuim pe pomeni electorale și servicii personale, așa cum face doamna Armand. E momentul să investim banii cu cap în nevoile sectorului, astfel încât să asigurăm servicii publice mai bune pentru cetățeni în domeniile esențiale: educație, sănătate etc. Și le mulțumim mult tuturor locuitorilor Sectorului 1, care în ultimele săptămâni au contribuit cu ideile și sugestiile lor pentru realizarea unui buget corect pentru comunitățile în care trăiesc. Realizarea bugetului trebuie făcută cu și pentru oameni, nu pentru primar și Primărie”, explica pe 12 februarie George Tuță.

Amendamentele făcute de consilierii PNL au cumulat 197 milioane de lei, reprezentând obiective de investiții pentru comunitate. Ele sunt împărțite astfel:

  • pentru școli – 133 milioane
  • pentru asfaltarea străzilor de pământ – 40,5 milioane
  • pentru achiziție/expropriere imobile de patrimoniu, monumente istorice în vederea reabilitării și implementării unor proiecte de regenerare urbană – 11,4 milioane
  • pentru finanțarea lucrărilor la Catedrala Mântuirii Neamului – 10 milioane
  • pentru PUZ Sector 1 – 6 milioane
  • pentru modernizarea de piețe – 1,5 milioane
  • pentru proiecte pentru asociațiile de proprietari (rampe persoane cu dizabilități, reabilitarea spațiilor de adăpostire colectivă) – 1,2 milioane
  • pentru activități sportive de masă – 1,2 milioane
  • pentru realizarea unui SF în vederea implementării unui program local de reabilitare termică a imobilelor rezidențiale unifamiliale – 1 milion
  • pentru realizarea registrului spațiilor verzi – 500 mii
  • pentru expertiză bloc din Bd. Bucureștii Noi nr. 19 – 250 mii lei
  • pentru realizarea SF instalare parc fotovoltaic în zona Chitila Triaj – 250 mii lei

Reprezentanții Primăriei Sectorului 1 au transmis consilierilor locali, prin mai multe scrisori, că nu pot implementa amendamentele propuse deoarece, nu mai rămân bani pentru funcționarea Primăriei Sector 1, pentru spații verzi și asfaltarea străzilor. Secretarul Primăriei a refuzat contrasemnarea hotărârii prin care a fost aprobat bugetul deoarece o bună parte din amendamente nu pot fi implementate. 4 amendamente au fost propuse de PSD și 13 de PNL.

Probelemele semnalate de secretarul general al Primăriei Sector 1 sunt:

  • Bugetul ADP Sector 1 a fost diminuat la 25,6 milioane lei în condițiile în care suma cerută pentru desfășurarea activității este de 154 milioane lei. „Mentionăm faptul că, de la începutul anului, A.D.P. Sector 1 a încheiat angajamente legale în valoare de 14.000.000 lei, rezultând o diferență de 11.624.000 lei pentru desfăşurarea activităţii în anul 2024. Numai pentru plata hotărârilor definitive ale instanțelor de judecată A.D.P sector 1 are de plătit în anul 2024 suma de 15.369.000 lei. De asemenea, ADP va fi în imposibilitatea executării lucrărilor de toaletare şi defrişare a arborilor, precum şi a lucrărilor de defrişare în regim de urgență a arborilor aflați în declin biologic sever, ce reprezintă un pericol iminent pentru siguranţa cetățenilor şi a bunurilor acestora. Prin diminuarea bugetului, ADP Sector 1 va fi în imposibilitatea asigurării serviciilor publice, chiar la nivel minimal, pentru îndeplinirea cărora a fost înfiinţată”, se arată în scrisoare.
  • Majorarea sumelor pentru complexul educațional din Greenfield în condițiile în care în 2024 nu se pot cheltui toți banii. „Majorarea creditelor bugetare pentru obiectivul de investiții,,Construire ansamblu educațional compus din şcoală, grădiniță, căi de circulație, spații verzi, terenuri de sport, zone de joacă, corpuri de iluminat, spațiu parcare, gard incinta – Greenfield” contravine realității, principiilor si regulilor bugetare. La momentul actual, contractul pentru execuția lucrărilor la obiectivul de investiții în discuție se află în faza finală de evaluare a ofertelor, urmând ca acesta să fie semnat în decursul lunilor următoare. Durata de execuție a lucrărilor este de minim 20 de luni de la data ordinului de începere a lucrărilor (conform graficului de execuție anexat proiectului tehnic din documentația de atribuire). Ca atare, acesta este un contract de execuție multianual din care, estimativ, circa o treime urmează sa fie executată în cursul anului 2024”, se arată în scrisoare.
  • Tăierea banilor de la bazinul olimpic acoperit de la Liceul tehnic Media. „Diminuarea creditelor bugetare pentru obiectivul de investiții,,Bazin olimpic acoperit, anexe cu dotări pentru sportivi si public, Liceul Tehnic MEDIA, str. Jiului nr 163, sector 1″ cu 19.300.000 lei va conduce la o valoare de 0 lei credite bugetare pentru 2024 pentru obiectivul în discuție. Solicitarea este inaplicabilă, atâta timp cât pentru acest obiectiv de investiții există contracte/angajamente în vigoare, respectiv Acordul Contractual nr. J-AC 269 din 12.09.2023 în valoare totală de 44.163.045,06 lei (sume deja angajate) și cu o durată de execuție de 24 de luni.”, se arată în scrisoare.
  • Tăierea fondurilor de la reabilitarea străzii Zosima, aflată în lucru. „Diminuarea creditelor bugetare pentru obiectivul de investiții Modernizarea şi repararea infrastructurii urbane din Sectorul 1 al Municipiului Bucureşti – Strada Dumitru Zosima” cu 3.720.000 lei va conduce la o valoare de 0 lei credite bugetare pentru 2024 pentru obiectivul în discuție. Solicitarea este inaplicabilă, atâta timp cât pentru poziția în discuție există contracte/angajamente în vigoare, respectiv Contract Subsecvent JAC 89/10.06.2022. Menționăm că lucrările la obiectivul în discuție se află în execuție deja, stadiul fizic al lucrărilor fiind de aproximativ 25%. Lipsa creditelor bugetare pe anul în curs ar conduce automat la sistarea lucrărilor, ceea ce va genera costuri suplimentare pentru Autoritatea Contractantă, conservarea şi punerea în siguranță a şantierului (cu costuri care nu deducem de unde vor fi decontate, atâta timp cât creditele bugetare pentru obiectiv sunt 0), extensii de timp nejustificate, disconfort major pentru toți locuitorii din zonă care, practic, vor aștepta 1 an pentru reluarea şi finalizarea lucrărilor”, se arată în scrisoare.
  • Faptul că în buget au fost lăsate doar 4 milioane lei pentru cheltuielile de funcționare a primăriei – ultilități. „Pentru subcapitolul Autorități Executive Sectorul 1 rezultă un buget, conform amendamentului, de 4 milioane lei, în condiţiile în care angajamentele bugetare/legale la această dată sunt deja în valoare de 3.975.070 lei, iar plăţile sunt de 1.525.474 lei. La data de 31 decembrie 2023, angajamentele legale totale au fost în valoare de 15.394.723 lei, din care angajamentele legale de plătit sunt în valoare de 2.301.152 lei, sumă care trebuie avută în vedere la întocmirea bugetului iniţial pe anul în curs. Acest subcapitol bugetar reprezintă practic funcţionalitatea Sectorului 1 al Municipiului Bucureşti, iar în anul 2023 execuţia bugetară pe Titlul 20 a fost de 13.093.573 lei/an, astfel că este imposibilă funcţionarea aparatului propriu al primarului cu un buget de 4.000.000 lei în anul 2024”, se arată în scrisoare.
Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro